Misija – išsaugoti poilsiautojų gyvybes

  • Teksto dydis:

Suriaumoja įjungiamas vandens motociklas, kurio šoną puošia iškalbingas užrašas "Gelbėtojai", į šalis tykšta balti jūros vandens purslai. Ryškią liemenę dėvinčio raumeningo vyruko vairuojamas motociklas patruliuoja ties Palangos pakrante. Vaikino užduotis nepaprastai atsakinga – tai poilsiautojų gyvybių išsaugojimas.

Gelbėjimas prasideda krante

Kiekvieną dieną Palangos gelbėtojai stebi ne tik besimaudančiuosius, bet ir aplink krante esančius postus besiilsinčius poilsiautojus. Už atostogaujančiųjų gyvybes atsakingi vaikinai ir merginos nenuleidžia akių ir nuo vandenyje besiturškiančių mažylių. Gelbėtojai akylai stebi, kad šalia vaikų būtų ir suaugusiųjų.

"Neduok Dieve, jei įvyktų nelaimė. Todėl mes stengiamės dar krante įtikinti tėvelius pasirūpinti savo mažyliais. Tegu jie nuolat stebi savo vaikus, o ypač – besimaudant", – pabrėžia gelbėtojai.

Paplūdimiuose budinčių gelbėtojų teigimu, nebūna savaitgalio, kad į Centrinę gelbėjimo stotį nesikreiptų pasimetusių vaikų pasigedę tėvai.

"Puikiai suprantame, kad pasiklysti tarp tokios daugybės poilsiautojų labai paprasta. Ypač mažamečiui. Todėl raginame tėvelius atsakingai globoti savo mažylius", – perspėja Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Anot jo, labiausiai stebina tai, kad pas gelbėtojus atklydęs vaikas čia išbūna kelias valandas. "Tuo metu per garsiakalbį pranešinėjame atklydusiojo amžių ir net vardą su pavarde. Tačiau tėvai būna taip atsipalaidavę, kad nieko nebegirdi. Tik susizgribę, kad tai jų vaikas, atbėga. Stebina jų abejingumas, nes jie tepaklausia, ar viskas gerai, pasidomi, ar davėme jam atsigerti, ir nueina, lyg nieko nebūtų nutikę. Net nepadėkoja. O juk ne mes atsakingi už jų vaikų saugumą, o jie patys", – stebisi gelbėtojų vadovas.

Nepasigenda kelias valandas

Vieną savaitgalį net dvylika kartų poilsiautojai pranešė apie dingusius vaikus. Kai kurie tėvai tokiais atvejais elgiasi ramiai, tačiau kai kurie būna apimti panikos. Tuomet gelbėtojams tenka ir mamas, kurios įsitikinusios, kad jų vaikai nuskendo, raminti.

Tačiau būna ir taip, kad tėvai savo atžalų nepasigenda visą dieną. Vienas vaikas Palangos gelbėjimo stotyje išbuvo net šešias valandas. Šio mažylio mamą, aišku, neblaivią, surado tik Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai, prieš tai su savimi išsivežę vaikelį.

J.Pirožnikas kategoriškai netvirtina, kad visi į pliažą atėję tėvai vartoja alkoholinius gėrimus.

"Dažnas jų į pliažą ateina vedinas dviem trimis vaikais. Mažiausiąjį, aišku, laiko už rankos ir nenuleidžia nuo jo akių, o kiti, paprastai iki penkerių metų amžiaus, kur nors nuklysta. Prieš kelerius metus vienas penkiametis pasimetė ir net keturias valandas ėjo iš Šventosios Palangos link. Jį verkiantį pastebėjo kiti poilsiautojai ir atvedė į pirmąjį Palangos postą ties Guboja. O tuo metu Šventojoje gelbėtojai jo ieškojo vandenyje, net nardė. Paaiškėjo, kad mama su juo nuėjo maudytis. Kai moteris išsimaudžiusi apsidairė, vaiko šalia nebebuvo. Ji nepastebėjo, kad šis pirmiau išlipo į krantą", – prisiminė gelbėjimo tarnybos vadovas.

Šią vasarą, toliau pasakojo gelbėtojas, viena moteris ėmė klykti, kad jos vaikas nuskendo. Ir net vietą, kur tai nutiko, rodė. Gelbėtojai puolė ieškoti. Po kelių minučių nuo kopų nusileido vyras, vedinas vaiku. Tada jau moterį teko gaivinti. Net amoniako davėme pauostyti, kad atsigautų.

"Ką tai byloja? Kad tėvai per daug atsipalaiduoja. Todėl norime priminti, kad pirmiausia jie, o ne gelbėtojaiyra atsakingi už savo vaikus", – tvirtino J.Pirožnikas.

Retas, kuris dėkoja

"Prieš šešerius metus priplaukiau prie besimaudančio šešerių metų berniuko, – pasakojimą tęsė J.Pirožnikas. – Vandenyje jis buvo vienas. Jūra šiek tiek bangavo, maudytis galima, tačiau vienam vaikui – pavojinga. Ypač dėl srovių. Paklausiau jo vardo. Tomas (toks buvo berniuko vardas) paaiškino, kad jis pliaže su mama, kuri šiuo metu deginasi kopose. Žmonių buvo nedaug. Palikau motociklą prie kranto ir nuvedžiau berniuką pas mamą. Ji gulėjo kopose ir skaitė knygą. Į mano priekaištą atšovė, esą yra visiškai rami, nes pati stebi vaiką ir sugebėsianti juo pasirūpinti. Be to, ji ėmė grasinti, kad pasiskųs savo vyrui, aš esą nežinau, kas jis toks, ir man bus tik blogiau.

Po kelių dienų tas vyras atvyko į Palangą ir atėjo į gelbėjimo stotį.

"Kur tas Pirožnikas?" – klausinėjo. Prisistačiau. O jis padavė atsineštą krepšelį su lauktuvėmis ir padėkojo. Iš pradžių kilo abejonių, gal ką nors supainiojo? Tačiau žmogus, labai inteligentiškas vyras, pasakė, jog norėjo padėkoti už tai, kad buvo užkirstas kelias galimai nelaimei. Tai buvo vienintelis atvejis, kai žmogus išreiškė padėką", – šypsojosi gelbėtojas.

Jūra nejuokauja

Pasak J.Pirožniko, dirbant prevencinį darbą krante, tėvai elgiasi labai maloniai. Tačiau tik tuomet, kai gelbėtojai būna su šalmais ir prie jo pritvirtintomis kameromis. Kitomis aplinkybėmis jie tik numoja ranka: "Viskas gerai, aš čia pat ir matau vaiką".

Pagal saugaus elgesio vandenyje taisykles suaugusieji, būdami vandenyje su vaiku iki dvylikos metų, turi laikyti jį už rankos.

Logiškai mąstant, toks reikalavimas, esant ramiai jūrai, yra perteklinis. Be to, pagal taisykles vaikai negali būti vandenyje su pripučiamomis gelbėjimo liemenėmis. Mat jos neatitinka saugumo reikalavimų jūroje. Su ja saugu baseinuose. Nepaisant to, ją vilkintis bet kuris vaikas yra saugesnis jūroje negu be jos.

"Tenka pastebėti, kad labiausiai atsipalaiduoja ir jūros keliamų pavojų neįvertina tolimesnių nuo jūros regionų žmonės. Kiek teko išgelbėti, nė vienas skendusiųjų nebuvo palangiškis, klaipėdietis ar iš kurio nors arčiau jūros esančio Žemaitijos regiono gyventojų. Dažniausiai jūra nubaudžia jos nepažįstančiuosius – Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir kitų regionų gyventojus", – pastebi J.Pirožnikas.

Pasitelkė skraidyklę

Prieš dvi savaites viena pasimetusi mergaitė buvo surasta pasitelkus bepilotę skraidyklę.

Netoli Rąžės upelio poilsiavusi iš Vilniaus rajono į pajūrį atvykusi šeima apsižiūrėjusi pastebėjo, kad netikėtai dingo jų penkiametė dukrytė. Tėvas kurį laiką vaiko mėgino ieškoti pats, bet nerado. Atėjęs į gelbėjimo stotį vyras paprašė apie pasiklydėlę pranešti per garsiakalbius, tačiau gelbėtojai tėvui pasiūlė šiuolaikiškesnį paieškos būdą.

Į orą buvo paleista neseniai įsigyta bepilotė skraidyklė, dar vadinama dronu.

Skraidyklė lėtai skrido virš jūros pakrantės, o jos tiesiogiai siunčiamą vaizdą pradingusios mergaitės tėvas gelbėjimo stotyje stebėjo monitoriuje. Neilgai trukus jis savo mergaitę pamatė einančią visai į priešingą pusę. Ant kranto budintiems gelbėtojams buvo pranešta, kurioje paplūdimio vietoje pastebėtas vaikas. Mergaitė netrukus buvo parvežta tėvui.

Nors ir turėdami modernios technikos, gelbėtojai poilsiautojus ragina būti atidesnius. Vasara dar nesibaigė. Būkime atsakingi tiek vandenyje, tiek ir krante, kad malonios atostogos nevirstų tragedija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių