Medžių keliama grėsmė – reali, bet kirsti nenorima

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus specialistų darbo metodai įsiutino gyventojus – kodėl uostamiestyje pavojų keliančių medžių niekas negeni ir nešalina? Sujudo net uolūs piketuotojai, paprastai kovojantys prieš medžių kirtimą. Paaiškėjo, kad ir policijos pareigūnai jau ne pirmi metai prašo nugenėti vaizdo kameras užstojančias šakas, tačiau visi prašymai – lyg žirniai į sieną.

Kas atlygins nuostolius?

Klausimų, skirtų Aplinkosaugos skyriui, kilo po to, kai vėjas uostamiestyje išvertė Skulptūrų parke esantį medį, kuris apgadino Tautinių kultūrų centro stogą.

Po incidento šios įstaigos vadovė Jelena Butkevičienė tikino, kad ne kartą yra prašiusi valdininkų nugenėti arba nukirsti pavojų keliantį medį, tačiau to niekas taip ir nepadarė.

"Prieš pusmetį čia taip pat lūžo didžiulė šaka. Buvo pranešta. Mes visi žinome, kas vyksta Skulptūrų parke – medžiai yra tokios būklės, kad jiems jau reikia skubios priežiūros", – aiškino centro vadovė.

Šių metų vasarį pagalbos prireikė klaipėdiečiui, kurio automobilį prispaudė nuvirtęs beržas Bijūnų gatvėje. Vyras neseniai buvo nusipirkęs automobilį "Volvo", būtent jį ir užgriuvo išpuvęs medis.

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro vadovai prisiminė, kad taip pat prašė valdininkų šalinti nusenusį medį Naujojo Sodo gatvėje, kuris šį kovą neatlaikė audros Laura.

Medis per vėtrą taip dribtelėjo, kad išvertė mūrinę tvorą.

Tokia pat situacija metų metus kartodavosi Paryžiaus Komunos gatvėje, kur kasmet per audras medžiai nuvirsdavo ant gatvės, automobilių ir net apgriovė daugiabučio balkoną.

Atsakymas – pakeltu tonu

Ko reikia, kad miesto klerkai pagaliau pajudintų pirštus, o į gyventojų prašymus būtų reaguojama?

Dienraščio "Klaipėda" žurnalistai patys savo kailiu patyrė, su kuo susiduria eiliniai klaipėdiečiai, kreipdamiesi į Aplinkosaugos skyrių jiems rūpimais klausimais.

Redakcija sulaukė piketais išgarsėjusio klaipėdiečio Virginijaus Partauko klausimo. "Paskaitęs dienraščio publikaciją apie virtusį medį Skulptūrų parke, sunerimau dėl dviejų medžių K.Donelaičio skvere. Jie daugybę metų yra pasvirę 45 laipsnių kampu. Ar tikrai jie nekelia grėsmės gyventojams? Šiame skvere klaipėdiečiai renkasi įvairiems minėjimams, jame nuo spiginančios saulės pavėsio ieško jaunos mamos su vaikais. Ar kas nors domėjosi šių medžių būkle, ar vieną dieną jie tikrai neužgrius kam nors ant galvos?" – klausimus kėlė V.Partaukas.

Atsakymų žurnalistai kreipėsi į savivaldybės Aplinkosaugos skyrių. Šio skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė šiuo metu atostogauja, ją iki antradienio pavadavo buvusi šio skyriaus darbuotoja Žydrina Žemaitytė, kuri nuo šiol dirba jau kitame savivaldybės skyriuje.

"Jei medis pakrypęs, Miesto tvarkymo skyrius kaip ir turėtų žiūrėti, po to mūsų skyriui turėtų perduoti, jei reikia leidimuko. Mes tik leidimukus dalijame", – aiškino specialistė.

Mes tik leidimukus dalijame.

Paklausta, kodėl Aplinkosaugos skyrius nesiima iniciatyvos, aiškinantis problemą, Ž.Žemaitytė pyktelėjo.

"Nes mes gauname tik kažkokį prašymą, tada mes tikriname. Aš taip greitai negaliu ką ir pasakyti. Aiškintis reikia, mums patiems reikia nueiti ir pažiūrėti. Aš atsiprašau už tokį toną, bet mes turime ir kitų darbų. Siųskite raštą, atsakysime per 20 darbo dienų", – tėškė Ž.Žemaitytė.

Apie tokią valdininkės reakciją išgirdęs visuomenininkas V.Partaukas nustebo.

"Dvidešimt darbo dienų, tai realiai yra trisdešimt kalendorinių dienų. Per mėnesį gal tas medis nuvirs kažkam ant galvos. Manęs nestebina tokia valdininkų pozicija, su tokiu požiūriu esu ir pats susidūręs. Bet jei jau žurnalistams valdininkai taip gali drėbtelėti, tai kaip jie bendrauja su paprastais gyventojais? O tai kas turėtų aiškintis problemą? Kuris skyrius? Čia kažkoks nesusikalbėjimas, visi nuo savęs darbą stumia ir rodo pirštu į gretimą skyrių", – stebėjosi V.Partaukas.

Skvere atrado grėsmių

Po užklausų nuo savivaldybės iki K.Donelaičio gatvės skvero tą dieną kelis šimtus metrų kulniavo valdininkai iš Miesto tvarkymo ir Aplinkosaugos skyrių.

"Dėl K.Donelaičio skvero medžių būtų geriausia, kad situaciją pakomentuotų Aplinkosaugos skyriaus vedėja R.Jievaitienė, kuri žino, kada buvo tirti šie medžiai tomografu ir kokie dar vertinimai atlikti. Pasvirimai liepoms būdingi, bet yra numatyta miesto želdinių apžiūra, tai būtinai apžiūrėsime ir šiuos medžius. Apžiūra vyks kartu su rangovu, kuris vykdo nuolatinę miesto želdinių priežiūrą. Jei matysime, kad yra akivaizdžių ženklų šiuose medžiuose, pavyzdžiui, atsiradę puviniai, kenkėjai, ar iškeltos šaknys, kad medžio būklė suprastėjo – tuomet bus prašoma Želdinių komisijos, kad nuspręstų, ar galima pašalinti medžius. Teritorija yra senamiesčio zonoje, todėl tokioms procedūroms reikalingi suderinimai su Kultūros paveldo departamentu. Šiame skvere šių metų birželį šalinome išvirtusią seną liepą. Ji visa buvo išpuvusi, todėl spėjame, kad ir kiti medžiai yra panašios būklės", – po pirminės K.Donelaičio skvero medžių nuotraukos apžiūros aiškino Miesto tvarkymo skyriaus specialistė Edita Valiūnienė.

Po dienos, kai įvyko K.Donelaičio skvero medžių apžiūra, Miesto tvarkymo skyriaus specialistai konstatavo, kad gyventojas teisingai kėlė klausimą.

"Nustatyta, kad viena liepa yra ypač prastos būklės, tad ją įtraukėme į sąrašą medžių kirtimo ir genėjimo leidimui gauti. Gavus suderintą leidimą, ji bus pašalinta. Apžiūrėtos ir kitos liepos. Yra kelios pasvirusios, bet iš išorės nematyti puvinių. Pateiksiu prašymą Aplinkosaugos skyriui, kad K.Donelaičio skvero medžius įvertintų Želdinių komisija", – konstatavo E.Valiūnienė.

Į užklausą atsakymą pateikė ir Aplinkosaugos skyrius, kuris aiškino, kokius kryžiaus kelius teks nueiti, kad būtų pašalintas pavojų keliantis medis.

"Norint nukirsti saugotinus medžius miesto teritorijoje, reikia leidimo, kurį išduoda savivaldybės Aplinkosaugos skyrius. Gavęs tokį leidimą, medžių kirtimą organizuoja savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius. Vadovaujantis tvarkomis, reikia sukviesti Želdynų ir želdinių apsaugos komisiją, kuri ir įvertins, ar gali medis būti šalinamas, ar ne. Leidimas saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbams išduodamas per 30 dienų nuo prašymo gavimo dienos", – rašoma atsakyme.

Savivaldybės administracija iki šiol nebuvo gavusi gyventojų prašymų ar pranešimų dėl medžių K.Donelaičio skvere pašalinimo.

"Aplinkosaugos skyrius komisiją planuoja šaukti šios savaitės gale arba kitos savaitės pradžioje. Klausimai nagrinėjami pagal prašymo pateikimo datą. Šiandien Aplinkosaugos skyriaus specialistė vizualiai įvertino dienraščio "Klaipėda" užklausoje nurodytus medžius. Viena liepa yra patenkinamos būklės, reikalingas Želdynų ir želdinių apsaugos komisijos sprendimas dėl želdinių tvarkymo priemonių reikalingumo, o dėl kitos liepos, kurios būklė, kaip manoma, yra patenkinama – bloga, bus sprendžiama atskirai su Miesto tvarkymo skyriumi", – paaiškinimą pateikė Aplinkosaugos skyrius.

Kamerose – lapų vaizdas

Ką tenka patirti norint įveikti valdininkų barikadas, yra patyręs ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas.

Jis jau dvejus metus prašo nugenėti šakas, dengiančias vaizdo kameras, už kurias buvo pakloti nemenki pinigai iš biudžeto.

"Dvejus metus žiūriu į lapelius. Tikrai jau kantrybė baigiasi. Keturios kameros yra visiškai uždengtos lapija. Prieš mėnesį dar kartą buvau kreipęsis į valdininkus, kad medžiai būtų pagaliau nugenėti. Niekas nepasikeitė", – tikino V.Zubauskas.

Užklausas dėl Gedminų gatvėje vaizdo kameras dengiančių šakų savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui siuntė ir dienraščio "Klaipėda" žurnalistai.

"Niekas nepasikeitė. Tai yra pėsčiųjų takas, kuriuo vaikšto daugybė žmonių. Vaizdo kameros tarnauja miestiečių saugumui. Jei įvyktų nusikaltimas, mes nieko negalėtume ne tik išaiškinti, bet ir sureaguoti, nusiųsti patrulių ekipažą", – tikino V.Zubauskas.

Dar viena kamera iki šiol yra uždengta medžių šakomis ties miesto rotuše.

"Rotušės prieigos yra jautri vieta. Čia būna piketų. Mes turime stebėti situaciją. O jei koks išpuolis? Rotušėje dirba miesto vadovai, įsikūrusios kitos tarnybos. O jei nesankcionuotą mitingą surengtų reakcionieriai? Neduok Dieve, koks nors pasikėsinimas įvyktų? Mes nieko nematome. Dangės krantinėje augančių medžių šakos dengia visą vaizdą", – pasakojo V.Zubauskas.

Dar viena svarbi vieta – S.Daukanto gatvėje prie sovietiniams kariams skirto memorialo.

"O jei kas nors dažais apipils, o gal koks nors incidentas nutiks? Tai yra jautri vieta, kurią privalome stebėti. Pernai raštą rašiau, šiemet skambinau", – pasakojo V.Zubauskas.

Miesto tvarkymo skyriaus specialistė E.Valiūnienė paaiškino, kad medžiai, kurie užstoja vaizdo kameras, jau yra apžiūrėti.

"Debreceno aikštėje medžiai sužymėti genėjimui. Gavus leidimą iš Aplinkosaugos skyriaus, jie bus apgenėti. Pažymiu, kad nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d. draudžiami medžių kirtimai ir genėjimai. Dėl kitų vietų, kur medžiai užstoja kameroms vaizdą, tai minėjau, kad numatomos apžiūros. Gavus leidimą, darbai bus atlikti", – tikino E.Valiūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kurgi ne

Kurgi ne portretas
Medžių lapeliai mat kameroms trukdo stebėti! ... paistalai, kad tos kameros auksinės ir taip nieko nemato net ten kur ir medžiai netrukdo,..kiek nepastebėtų nusikaltimų tiltų gt,mažvydo al. ,danės upėj ir tt...ir nereikia ant medžių verst visko, !!! Ne paslaptis kad norima Klaipėdą nuskust, užbetonuot , Šakalienei darbo mažiau bus, euriukų daugiau liks kaikam,...o straipsnis tai akivaizdžiai užsakytas!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Kas straipsniūkštį apmokėjo, Asta Aleksėjūnaitė ?

Liudvika

Liudvika portretas
Žurnalistei reiktų prieš rašant straipsnį savivaldybės puslapyje perskaityti aplinkos apsaugos skyriaus funkcijas ir nereikės klaidinti visuomenės. Jei juridinis ar fizinis asmuo nori kirsti, genėti medį, jis kreipiasi į savivaldybę užpildydamas prašymo formą. Ją gavus želdynų apsaugos ir priežiūros komisija, kurios sudėtis ne kartą buvo spaudoje skelbiama, išvyksta apžiūrėti želdinius ir sprendžia tenkinti prašymą ar ne. Beje, kiek žinau žurnalistė ne viską surašė ką sakė visuomenininkas V.Partaukas. Tiesiog atrinko kas jai įdomu ir gali sukelti rezonansą. Praėjusią savaitę dalyvavau želdynų komisijoje, kuri apžiūrėjo minėtus medžius. Vieną iš jų numatėme kirsti, nes tikrai blogos būklės, o kito ne, nes niekam nekelia pavojaus.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių