Mamos netekęs paauglys kratosi vaikų namų ir ieškosi darbo

Netikėta mamos netektis jauną žmogų privertė į gyvenimą pažvelgti suaugusiojo akimis, kai su mažesniais broliukais jis atsidūrė globos centre. Priklausomybę turintis tėvas atžalomis nesirūpina, todėl jaunuolis siekia, kad oficialia jo globėja taptų artima šeimos draugė.

Liko našlaičiai

Kelių asmenų šeima – moteris su trimis nepilnametėmis atžalomis glaudėsi socialiniame būste, kai įvyko baisi nelaimė.

Staigi mamos mirtis sujaukė greitai pilnametystės sulauksiančio Pauliaus (vardas pakeistas – I.L.) gyvenimą.

Dienraštis negali viešinti pašnekovo vardo ir pavardės dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo.

Vaikinas pasakojo, kad socialiniame būste šeima tvarkėsi gerai, patys kūreno krosnį, gamino maistą, kartkartėmis juos aplankydavo socialinės darbuotojos.

Netekę mamos vaikai buvo apgyvendinti šeimos ir vaiko gerovės centre.

"Kai mirė mama, mes, trys vaikai, likome našlaičiai. Mažieji broliai iškeliavo pas vyresniąją sesę, o aš – pas šeimos draugę. Mėnesį Vaiko teisių tarnyba ieškojo, kur mus apgyvendinti. Dabar būname globos centre. Mažesniuosius brolius apsiims globoti vyriausiasis brolis, o mane – į vaikų namus", – baiminosi jau šiemet pilnamečiu tapsiantis jaunuolis.

Yra per jauna?

Tam, kad Pauliui netektų iki pilnametystės gyventi valstybinėje įstaigoje, artima šeimos draugė sutiktų tapti oficialia jo globėja.

"Vaiko teisių specialistės aiškina, kad tarp mūsų turi būti aštuoniolikos metų skirtumas. Tačiau Vaiko globos organizavimo nuostatuose aiškiai parašyta, kad globėjais gali būti skiriami ne jaunesni nei 21 metų amžiaus. Taip, įvaikinimui keliami kur kas aukštesni reikalavimai, tačiau šiuo atveju kalbama apie globą. Jai balandį sueis 24-eri. Ji yra geriausia mano ir šeimos draugė, kol buvo gyva mama, su ja bendravo, padėdavo", – tvirtino jaunuolis.

Esą potenciali globėja turi aukštąjį išsilavinimą, dirba ir yra pasiryžusi išsinuomoti erdvesnį butą, jei tik to reikalaus vaiko globos taisyklės.

Pats ieško darbo

Situacija iš tiesų nepavydėtina – tėvas savanoriškai atsisakė vaikų globos.

Visi žinome, koks gyvenimas laukia vaikų namuose.

Kaip sakė pats Paulius, atkaklumą paveldėjo iš mamos ir nuleisti rankų nežada.

"Visi žinome, koks gyvenimas laukia vaikų namuose. Kiti vaikai, narkotikai, alkoholis. Neslėpsiu, ir pats turėjau problemų su policija. Centre maistas klaikus, pirmą dieną davė vieną kotletą ir bulvę. Man mažiausiai trijų kotletų reikia, o dešrelių iš viso neįmanoma valgyti", – guodėsi pašnekovas.

Šiuo metu Paulius lanko mokyklą ir ieškosi darbo. Jį traukia virėjo profesija, todėl išsimokslinęs žada laimės ieškoti užsienyje.

Vaikų namai – ne išeitis?

Paulių pažįstanti ir ne pirmus metus konsultuojanti psichologė Vilma Mažeikienė įsitikinusi, kad gyventi su sena šeimos drauge jam būtų kur kas saugiau nei globos namuose.

"Kiek žinau, ji yra rimta mergina, baigusi mokslus, turi darbą, padeda jam, palaiko. Intymių santykių tarp jų nėra, jis (Paulius – I.L.) turi savo draugę. Nelabai suprantu, kodėl negali laikinai prisiimti globos. Negana to, kad mirė mama, vaikai po laidotuvių patyrė dar vieną smūgį – turėjo palikti namus, kuriuose iki tol gyveno", – stebėjosi V.Mažeikienė.

Psichologė neslėpė, kad vaikas linkęs pasiduoti įvairioms pagundoms ar neigiamai bendraamžių įtakai.

"Globos namuose jam nebus gerai. Ten gyvena pažeisti vaikai, supykę ant gyvenimo, yra daugiau tikimybės, kad jis "atkris" vien tik iš pykčio. Žiūrint iš psichologinės pusės, pas šeimos draugę jam bus saugiau, truputį jį prilaikys, kad nepadarytų blogų poelgių", – tvirtino V.Mažeikienė.

Globos namuose jam nebus gerai. Ten gyvena pažeisti vaikai, supykę ant gyvenimo, yra daugiau tikimybės, kad jis "atkris" vien tik iš pykčio.

Prašymą nagrinėtų

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Asta Veisienė dienraščiui komentavo, kad, tėvui nesutikus atlikti pareigą, Pauliui buvo paskirta laikinoji rūpyba.

"Konkretus asmuo dar nepaskirtas. Jis turi pilnametį brolį, seserį, yra ir du broliukai. Dabar tie asmenys renka reikiamus dokumentus ir teiks prašymą dėl globos. Jeigu prašymą pateiktų šeimos draugė, mes jį nagrinėtume. Tarp globėjo ir globotinio turi būti tam tikras metų skirtumas tuo atveju, jei tai yra svetimas asmuo, o ne artimas giminaitis. Galbūt spręstume dėl pasisvečiavimo galimybės. Kol kas nesame gavę nė vieno tokio prašymo", – kalbėjo A.Veisienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Biznis su NZ nepavyko, atsirado kita galimybė, bet ir vėl kažkokie trukdyt užsimanė... o juk pas mus biznis aukščiau už bet ką.

...

...  portretas
Komentarai įrodo kiek daug visažinių - besmegenių:)

Klp

Klp portretas
Sorry vaikeli. Pradesi dirbti, galesi ir ikrus valgyti ir konjaka gerti,kiek tik pinigine leis. O dabar tik kotletai,ir buk dekingas kad kotletus valgai ir siltai miegi.))))
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių