Labdarai – pelėsio dozė

Bedalius labdaringoje valgykloje maitinančios Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos moterys netikėtai sulaukė "Maisto banko" smūgio – sustabdytas maisto tiekimas 40 žmonių kasdien pavalgydinančiai valgyklai. Patys evangelikai liuteronai įtaria stambios labdaros organizacijos kerštą už nenutylėtą pasipiktinimą varguoliams skirta supelijusios duonos siunta.

Įtaria kerštą

Tarp dviejų labdaringų įstaigų atviras konfliktas įsiplieskė po to, kai evangelikų liuteronų labdaros fondo "Sandora" savanoris nufotografavo tortų ir bananų prikrautas dėžes prie "Maisto banko" sandėlio durų, o prieš tai benamių ir varguolių valgykla tegavo devynias dėžutes supelijusios duonos.

Evangelikų liuteronų parapijos labdaros ir kultūros draugija "Sandora" išsiuntė raštą "Maisto banko" Klaipėdos skyriui, tačiau vietoj atsiprašymo sulaukė patikrinimo.

"Sandoros" fondo įsteigta labdaros valgykla yra ne viena uostamiestyje veikiančių tokių valgyklų, tik ji yra išlaikoma tik privačiomis lėšomis.

Valgykla įsteigta prieš 18 metų, kai Vokietijos organizacija "Hilfe für Litauen" nusprendė finansuoti šią labdaringą veiklą.

"Tačiau Lietuvai įstojus į ES, vokiečių rėmimas sumažėjo. Bet mes verčiamės iš to, ką gauname, iš to, ką surenkame per akcijas. Ko mums labiausiai reikia? Ogi duonos. Pastaruoju metu mes jaučiame "Maisto banko" spaudimą. Vieną dieną mus užgriuvo netikėtas patikrinimas, o dabar atėjo raštas, kad laikinai produktų iš viso negausime", – pasakojo šio fondo vadovė Magdalena Piklaps.

Fotografijose – skanumynai

Valgykloje kasdien dviem pamainom pamaitinama apie 40 žmonių.

Dalį maisto valgyklos virėjos gaudavo iš labdaros fondo "Maisto bankas". Dažniausiai tai duonos gaminiai, birieji produktai, daržovės. Neseniai sulaukta ir mėsos produktų.

Nors tokių gausių vaišių, kokios būdavo prieš keletą metų, klaipėdietės tikino senokai nemačiusios.

Visus kitus produktus šiupinį primenančiai sriubai "sandorietės" perka iš vokiečių fondo lėšų. Jomis išlaikomos patalpos, mokami minimalūs atlyginimai virėjoms.

"Gal čia ruduo toks šlapias, bet neseniai teko išmesti visą pusmaišį supuvusių burokų, kuriuos atvežė "Maisto bankas". Nieko nekaltiname, visko pasitaiko", – dūsavo valgyklos virėjos.

Tačiau lapkričio 20-ąją nuvažiavęs atsiimti į Baltijos prospekte esantį "Maisto banko" sandėlį jiems atidalytos labdaros, liuteronų savanoris nustėro – kažkam buvo sukrautos dėžės su bananais ir tortais, o benamių ir varguolių valgyklai tebuvo padėtos kelios dėžutės su supelijusiais batonais.

"Aš net nufotografavau pirmąją siuntą. Buvo matyti, kad dėžės pilnos geriausių produktų – sūrelių, varškės, pieno, tortų, bananų. Buvo ir daugiau dėžių", – pasakojo savanoris Arūnas.

"Maisto banko" atstovai atvirai ėmė piktintis tuo, kad Arūnas fiksuoja labdarą, sukrautą viešoje vietoje – Baltijos prospekte ant grindinio.

"Po šio incidento, pirmadienį, mūsų patalpose pasirodė "Maisto banko" Klaipėdos skyriaus vadovas ir pareiškė, kad tai yra patikrinimas. Ar tai ne kerštas? Jei ne, tai spaudimas", – įtarė Arūnas.

Jautėsi lyg per kratą

Moterys puikiai pamena labdaros valgyklai skirto maisto turinį.

"Kaip nepamatysi, jei jau duonos kraštinės riekelės pelėsiu pasidengusios. Balta duona buvo lapkričio 17-osios dienos, tai yra penktadienio, o mes ją gavome tik pirmadienį. Na, sakoma, kad duonos galiojimo terminas gali būti iki 5 dienų", – teigė šios valgyklos savanorė.

Tarp maisto dėžių virėjos rado ir lapkričio 15-osios lavašo pakuočių. Taip pat su pelėsiu.

"Sandoros" darbuotojai žurnalistams tvirtino, kad jie netikėtą "Maisto banko" atstovo patikrinimą suprato kaip sankcijas už priekaištus.

"Tačiau viskas buvo perversta taip, kad mes patys dėl visko kalti likome. Po patikrinimo atsiųstame rašte parašyta, jog paramos skirstymas atliekamas neoperatyviai. Tai gal mes tą duoną pačios ir supūdėme?" – piktinosi labdaros organizacijos moterys.

"Maisto banko" rašte "Sandorai" pažymėta, jog patikrinimo metu nustatyta, kad trumpo galiojimo maisto produktai iš "Maisto banko" sandėlių buvo parvežti 14 val. 20 min.

O labdaros ir paramos fondo "Maisto bankas" Klaipėdos regioninio padalinio vadovui Raimondui Danupui išvykstant iš "Sandoros" patalpų, 16 val. 15 min., likusieji produktai dar nebuvo pradėti dalyti varguoliams.

"Kaip mes išdalysime iki 16 val. 15 min., jei pas mus produktų dalijimas iš viso prasideda tik nuo 17 val.? Jis čia kaip viršininkas darinėjo visas spintas, reikalavo dokumentų. Aš jam ir pasakiau, kad sovietiniais laikais bent trise kratą atlikdavo. Jis į mane taip dėbtelėjo, kad oho", – įspūdžiais dalijosi ilgametė šios įstaigos darbuotoja Aldutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis

Jis portretas
Liūdna, bet šiais laikais aš asmeniškai nepasitikiu jokiais "labdaros" fondais ar labdaros tarpininkais- kuriems žmonės iš gailesčio ir atviros širdies suneša, o jie įtariu ne viską atiduoda. spaudoje visai nesenai nuskambėjo viena tokių "labdaringų" organizacijų Lietuvoje kuri dalį gaunamo turto švelniai sakant pasisavindavo

Algimantas.

Algimantas. portretas
Klaipėdos maisto bankui reikalingas pilnas auditas. Kokių dalykų paaiškėtu - nustebtumėte.

Anonimas

Anonimas portretas
kiek galima visus maitinti,žinau vieną tokią,kuri valgo labdaros valgyklose,o sūnui mašinai pinigus taupo ir ne viena tokia turbūt ten valganti
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių