Kovą laukia vasario orai?

Prasidėjęs kalendorinis pavasaris kol kas šiluma nelepina. Meteorologai taip pat neturi gerų žinių – tikėtina, kad kovą vyraus tokie pat orai, kokius pajūris turėjo visą vasarį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika tikino, kad kol kas orų prognozių modeliai tiek pajūriui, tiek ir likusiai šalies daliai didelių atšilimų nenumato.

„Tai reiškia, kad kol kas prognozės rodo, jog kovas bus šiek tiek šaltesnis už daugiametę normą. Norma pajūryje yra apie 1,5 laipsnio šilumos, o prognozuojama laipsniu ar puse laipsnio šaltesnė temperatūra. Išeitų apie vieną ar pusę laipsnio šilumos“, – paaiškino G. Valaika.

Vasario viduryje buvo staigus stratosferos šilimas, o tai, pasak meteorologo, galėtų reikšti atšalimą prie žemės paviršiaus.

„Išvertus į žmonių kalbą, kovas gal ir bus sausesnis, nei numato vidutinės daugiametės normos, tačiau jis bus panašus į sausį ir vasarį. Atrodys, kad žiema prasitęsė. Tai nėra gera žinia žmonėms, kurie jau kovą laukia penkiolikos laipsnių šilumos“, – sakė specialistas.

Gera žinia ta, kad kovas žadamas sausesnis nei įprasta.

Ši žiema buvo viena šiltesnių.

„Žiema buvo tikrai šiltesnė. Tačiau kovo orai daugeliui gali būti panašūs į žiemos ir pavasario hibridą. Atrodys, kad orai įstrigo. Trejus metus iš eilės turėjome šaltus pavasarius. Visko gali būti, kad tokia tendencija pasikartos ir šį pavasarį“, – svarstė G. Valaika.

2020, 2021, 2022 m. tiek balandžio, tiek gegužės mėnesiai buvo šalti.

„Norisi tikėtis, kad šiemet taip nebus. Bet tai tik norai. Kol kas negalime pasakyti, kokia bus gegužė. Vis dėlto, jei pavasaris bus šaltas, jau bus galima svarstyti apie atmosferos cirkuliacijos pokyčius“, – patikino specialistas.

2018 ir 2019 m. pavasarių orai buvo tokie šilti, kad atrodė, jog pavasaris prasidėjo vasaros orais.

„Joks klimatologas dar drąsiai nepasakys, kokia bus gegužė. Yra prognozių, kad gegužę bus šilčiau, bet prognozės labai miglotos“, – sakė G. Valaika.

Jis patarė orų pokyčių be pavasario lygiadienio nesitikėti, nes vidutiniškai Lietuvoje pavasaris prasideda nuo kovo 10–11 d., o žiema daugeliu atvejų pasibaigia iki pavasario lygiadienio – kovo 20 d.

Pats G. Valaika šiltesnių orų ima tikėtis tik po laikrodžių rodyklių pasukimo paskutinį kovo sekmadienį.

Gera žinia ta, kad kovas žadamas sausesnis nei įprasta.


Šiame straipsnyje: pavasarisoraiMeteorologai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Žemė išalusi dar ,kokia dar vasaros orai.

Baikit paistyt

Baikit paistyt portretas
Susiskiepyjo ir nesąmones čia rasineja. 2022 kovo 14 nei kvapo sniego nebuvo ir pakankamai šilta buvo , 2020 irgi panašiai situacija. O 2018 kaip tik buvo toks saltas kovas , kad kovo 14 dieną plaukėme į Stokholmas buvo Baltijos jūra dalinai užšalus. Ar kitus durniais laiko ar patys tokie.

Anonimas

Anonimas portretas
KAIP GERAI KAD LANSBERG ANTELES LESINA...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių