Konteineriai laužomi, deginami, vagiami

Sudegę, sulūžę, aptrupėję, vėjų nublokšti į gatvę ar chuliganų nustumti į griovius plastikiniai buitinių atliekų konteineriai vis dažniau kelia nepatogumų.

Miesto vaizdus savo fotoaparatu mėgstanti fiksuoti klaipėdietė Eugenija Budžienė neseniai vaikštinėjo Smeltalės upelio krantais.

Vienoje vietoje moteris aptiko daugybę plastikinių konteinerių. Buvo akivaizdu, kad jie kažkam užkliuvo. Vienas, paveiktas ugnies, sutirpęs, iš jo liko mažą lagaminėlį primenanti plastiko krūvelė. Kitas, sveikas, plūduriavo upelyje.

Įmonės "Ecoservice" darbuotojai tikino, kad apie tai jiems žinoma, ko gero, konteineris jau ištrauktas iš vandens.

Dažniausiai plastikinės šiukšliadėžės tampa netinkamos naudoti, kai suskyla nuo šalčio ar fizinio poveikio.

Labai dažnai jos sudega. Anksčiau kelerius metus iš eilės Klaipėdoje piromanas konteinerius padeginėjo tyčia.

Didžioji dalis sudegusių konteinerių nukentėjo ne nuo piktavalių, o nuo paikų žmonių. Šiemet pasitinkant Naujuosius metus mieste suniokota daugiau nei 10 šiukšliadėžių vien todėl, kad į jas žmonės įmetė dar karštas pirotechnikos liekanas.

Nemažai tokių šiukšliadėžių tiesiog dingsta, galbūt pavagiamos, galbūt kitaip pradanginamos.

"Dalis konteinerių susidėvi natūraliai, sugadinami netinkamai juos naudojant, dalis nukenčia ir dėl vandališkų veiksmų, – pasakojo įmonės "Ecoservice" regiono atliekų surinkimo administravimo vadovas Antanas Rukša. – Dažniausiai sulaužomi ratukai ir dangčiai, lūžta ir konteinerių korpusai, ypač žiemą, kai, esant žemai temperatūrai, plastikas sukietėja. Ratukai labiausiai nukenčia žiemą, kai konteineriai tempiami iki šiukšliavežės per apledėjimus. Korpusai lūžta ir dėl netinkamai atsikratomų atliekų, kai jos išmetamos su skysčiais, kurie prišąla prie sienelių. Sulūžusius ratukus ar dangčius galima suremontuoti, konteineriai vėl grąžinami naudoti. Nepataisomai sulaužytų dalys naudojamos kitiems konteineriams taisyti, o tai, kas lieka, atiduodama perdirbti."

Informaciją apie sulaužytus ar kitaip sugadintus konteinerius bendrovė gauna iš atliekų vežėjų arba apie tai praneša gyventojai.

Klaipėdoje kol kas vis dar yra apie 4,4 tūkst. bendro naudojimo buitinių atliekų konteinerių, kiekvieną mėnesį tenka pakeisti nuo pusšimčio iki 70. Vienas konteineris vertas apie 150 eurų.

Kai yra pagrįstų įtarimų, kad jis sunaikintas tyčia, pranešama policijai.

Gyventojai raginami atliekas į konteinerius mesti be skysčių, supakuotas į plastikinius maišelius, uždaryti konteinerio dangtį, be reikalo nestumdyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uz

Uz portretas
Nu ir kas,poxuju,lai pasilinksmina zmogos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių