Klaipėdos rajone – solidžios išmokos už darželius

Klaipėdos rajono savivaldybė turbūt vienintelė Lietuvoje, kuri skiria apie du milijonus eurų kompensacijoms už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymą ir priežiūrą privačiose švietimo įstaigose.

Statys dar du

Kadangi valstybinių darželių trūksta, o jų statyba užtrunka, rajono valdžia apsisprendė eiti kitokiu keliu sprendžiant problemą.

„Ir tai pasiteisino. Vienintelė šalyje esanti savivaldybė, kuri skiria tokias sumas. Ne iš gero gyvenimo. Ne todėl, kad turime per daug pinigų. O todėl, kad reikėjo spręsti vietų darželiuose užtikrinimą. Per trumpą laiką rajone atsirado apie tūkstantis vietų darželinukams“, – paaiškino Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Rajono savivaldybė skaičiuoja, kad šiemet turėtų atsirasti dar šimtas vietų darželiuose.

„Rajono savivaldybė numato statyti du darželius. Tačiau statybos trunka ilgai. O vietų reikia dabar. Todėl manau, kad priėmėme teisingą sprendimą ir jis davė rezultatų“, – akcentavo rajono meras.

Naujus darželius ruošiamasi statyti Trušeliuose ir Mozūriškiuose.

Ne iš gero gyvenimo.

Suvienodino sąlygas

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba nusprendė, kad nuo šiol mokės 250 eurų kompensaciją ne tik rajone įsikūrusius privačius darželius lankančių vaikų tėvams.

Tokia pat suma bus išmokama, jei tėvai veš vaikus į Klaipėdos miesto ar Kretingos rajono privačius darželius.

Iš dalies Klaipėdos rajono valdžia buvo priversta imtis tokio sprendimo.

Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba senokai kėlė klausimą, kodėl diskriminuojami tie tėvai, kurie veda vaikus į uostamiesčio privačius darželius, nors deklaruoja gyvenamąją vietą rajone.

Po šios tarnybos kreipimosi į teismą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas Klaipėdos rajone galiojančias tvarkas įvertino kaip diskriminuojančias.

Teismo manymu, neturi būti taikomi dvejopi standartai – jei tėvai vaikus veda į privatų darželį, įsikūrusį Klaipėdos rajono teritorijoje, mokama 250 eurų kompensacija. Tačiau jei tėvai pasirenka kitoje vietovėje esantį privatų darželį, skiriama tik 100 eurų kompensacija.

„Vieno vaiko išlaikymas valstybiniame darželyje kainuoja apie 300 eurų. O iš tų tėvų, kurie deklaruoja gyvenamąją vietą rajone, į biudžetą sugrįžta gyventojų pajamų mokestis. Tvarką pakeitėme, ir nuo šiol visi gaus vienodas kompensacijas“, – paaiškino B. Markauskas.

Bronius Markauskas. Asmeninio archyvo nuotr.

Tvarką dar tobulins

Vis dėlto rajono politikai komitetų posėdžiuose kėlė klausimą, kodėl remiamas kitų savivaldybių administruojamose teritorijose įsikūręs privatus verslas.

„Taip, mes apie tai diskutavome. Tikrai turėtume būti suinteresuoti, kad būtų skatinamas rajone esantis verslas. Bet kol kas neturime išgryninto sprendimo. Tarybos posėdžio metu šiam sprendimui pritarta tik su protokoliniu pavedimu. Man, kaip merui, pavesta sudaryti darbo grupę, kuri galėtų ieškoti variantų, kaip tobulinti sprendimą“, – kalbėjo meras.

Priėmus naują tvarką, papildomai prie jau išleidžiamos sumos dar teks numatyti per 164 tūkst. eurų kompensacijoms.

Klaipėdos rajono meras B. Markauskas patikino, kad žada susitikti su Klaipėdos miesto meru Arvydu Vaitkumi ir aptarti situaciją dėl vietų darželiuose bei kompensacijų tvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GGG

GGG portretas
250 ne tėvam, o privatiems darželiams, kurie neaišku kieno, tiesioginės dotacijos iš mokesčių mokėtojų pinigų...plius dar tėvai tiek pat o gal ir daugiau sumoka...kodėl kuriamos privačios pinigų siurbyklos, taip pat ir medicinoje, kodėl už šias lėšas nestatomi darželiai, gydimo įstaigos, ir įdarbinami žmonės?

Anonimas

Anonimas portretas
ir VEL vagim damoka !!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių