Klaipėdos mokyklose – ryškus mokinių pagausėjimas

Artėjantį pirmadienį Mokslo ir žinių dieną uostamiesčio mokyklose švęs kone pusė tūkstančio daugiau auklėtinių nei pernai. Sulig nauja pradžia švietimo įstaigų laukia ir nemenki iššūkiai surandant trūkstamų pedagogų.

Miesto pradinukams – lengvata

Pristatydamas naujus mokslo metus, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, kad jau galima nusipirkti devynių mėnesių trukmės pradinuko bilietą už mažesnę kainą.

Jis kainuoja 10 eurų ir galios darbo dienomis iki gegužės 31-osios, pateikus ugdymo įstaigos išduotą mokinio pažymėjimą.

Kitos laukiančios naujovės – priėmimo į mokyklas informacinės sistemos sukūrimas ir įdiegimas, Kadetų mokyklos veiklos pradžia, taip pat tęsiama antrokų mokymo plaukti programa, įgyvendinama švietimo paslaugų modernizavimo sistema (dešimtyje Klaipėdos mokyklų bus įrengtos išmaniosios klasės).

Trūksta darželių

Šiemet Klaipėdos mokyklose mokysis maždaug 400 daugiau vaikų nei pernai.

Prognozuojamas bendras mokinių skaičius – 19 700 (pernai jų buvo 19 300).

Tikėtina, kad ateityje reemigracija mokinių skaičių dar padidins, nes į Lietuvą pastaraisiais metais vis dažniau sugrįžta jaunos šeimos su savo atžalomis.

Rugsėjį savivaldybės ir nevalstybinėse mokyklose tikimasi sulaukti apie 1 950 pirmokų, tai yra panašiai kaip ir praėjusiais metais.

Savivaldybės ikimokyklinės įstaigos ir bendrojo ugdymo mokyklos sulauks apie 1 800 priešmokyklinukų, nevalstybinės ikimokyklinio ugdymo įstaigos – 124. Priimti visi pageidaujantieji mokytis.

Rugsėjį pasitiks ir 7 265 ikimokyklinukai. Tiesa, pasak V.Grubliausko, nebus patenkinta apie 160 prašymų į tokias įstaigas, apie šimtas jų – šiaurinės miesto dalies gyventojų.

Esą tai aiškus ženklas, kad Klaipėdoje reikia dar vieno darželio.

Ieško 36 pedagogų

Kaip teigė V.Grubliauskas, Klaipėdoje, palyginti su kitais Lietuvos miestais, mokytojų trūkumas nėra toks skausmingas.

Čia vienokio ar kitokio profilio pedagogų stygius – 18-oje mokyklų.

"Pagal mokyklų pateiktus duomenis, 18-oje mokyklų gali trūkti 36 pedagoginių darbuotojų. Keturių lietuvių kalbos ir literatūros, po tris rusų, anglų kalbų, chemijos, biologijos, informacinių technologijų, po du pradinio ugdymo, gamtos ir žmogaus disciplinos, fizikos, po vieną ekonomikos, teatro, vokiečių kalbos, matematikos, dailės, geografijos, tikybos, vieno pailgintos grupės pedagogo, šešių logopedų, vieno surdopedagogo", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Pasak Klaipėdos vicemero Arvydo Cesiulio, nors situacija uostamiestyje nėra tokia prasta, ši problema vis tiek išlieka labai opi ir ateityje tik didės. Todėl tam būtina ruoštis jau dabar.

"Nėra ko savęs raminti. Jei šiais metais iš bėdos dar pavyks surinkti reikalingus pedagogus, metai kiti – ir jų nebeliks. Manau, šalia gerų iniciatyvų, kai mes skiriame stipendijas studijuojantiesiems Klaipėdoje, vertėtų pagalvoti apie netradicinius veikimo būdus, galbūt įsteigiant tikslines stipendijas būsimiems pedagogams, studijuojantiesiems, deja, ne Klaipėdos universitete, bet Kaune arba Vilniuje, su intencija juos prisikviesti dirbti į uostamiestį. Kitas dalykas – sukurti palankias sąlygas apsigyventi Klaipėdoje", – svarstė vicemeras.

Savivaldybės duomenimis, praėjusiais ir šiais metais pasikeitė dviejų bendrojo ugdymo mokyklų ir keturių ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovai.

Artimiausiu metu numatoma šešių bendrojo ugdymo mokyklų, trylikos ikimokyklinių įstaigų ir dviejų neformaliojo švietimo įstaigų vadovų kaita.

Šventė – jau pirmadienį

Šių mokslo metų pradžios renginiai Klaipėdoje vyks rugsėjo 2 d.

9 val. Lietuvininkų aikštėje prasidės tradicinė pirmoji pamoka, 10 val. – šventės mokyklose.

18 val. "Švyturio" arenoje – grupių "Ba" ir "Flash voyage" koncertas. Teatro aikštėje vyks "Studentiškas pirmadienis" – 19 val. nemokamas grupės "Your chair, Mrs. Smith" ir Vaido Baumilos koncertas.

Dvidešimtąjį kartą rengiama akcija "Apsaugok mane" – Klaipėdos savivaldybė perėjas prie miesto mokyklų žymi specialiu ženklu.


Šiame straipsnyje: mokiniaimoksleiviaiRugsėjo 1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių