Klaipėdiečiams pristatoma paroda apie Lietuvos parlamentarizmo ištakas

Iki metų pabaigos klaipėdiečiai turi galimybę aplankyti parodą "Lietuvos Steigiamajam Seimui – 100 metų". Ekspozicija atidaryta Klaipėdos regioniniame valstybės archyve. Parodos kuratorių teigimu, prieš šimtmetį išrinkto parlamento sudėtis atspindėjo ne tik išskirtinę moterų padėtį, bet ir įvairius to meto Lietuvos visuomenės sluoksnių bei grupių interesus.

Prieš šimtą metų vykę tiesioginiai visuotiniai rinkimai, per kuriuos buvo išrinktas Lietuvos Steigiamasis Seimas, užbaigė tautinio atgimimo laikotarpį ir padėjo Lietuvos parlamentinės demokratinės valstybės pamatus.

Tada pasauline sensacija tapo ne tik patys rinkimai, bet ir išskirtinis moterų vaidmuo valstybės kūrimo pradžioje.

Rinkimai į Seimą vyko 1920 m. balandžio 14–16 d. Gegužės 15-osios pavakare, 18.15 val., prasidėjo pirmasis Lietuvos Steigiamojo Seimo posėdis.

Posėdį atidarė "amžiaus prezidiumas", kurį sudarė moterys, o jam pirmininkavo Gabrielė Petkevičaitė.

Šį įvykį plačiai nušvietė pasaulio spauda, nes moterų judėjimai daugelyje šalių buvo dar tik beįsibėgėjantys.

Steigiamojo Seimo nuopelnas yra nacionalinės valiutos – lito – įvedimas.

1922 m. rugpjūčio 9 d. priimtas Piniginio vieneto įstatymas, rugpjūčio 11 d. – Lietuvos banko įstatymas.

Apyvartoje naujieji pinigai pasirodė 1922 m. spalio 2 d.

Šis Seimas Lietuvoje įvedė metrinę matų, saikų ir svorių sistemą, Vidurio Europos laiką, įtvirtino vakarietiškos demokratinės parlamentinės valstybės principus, tikėjimo, sąžinės ir žodžio laisvę, lyčių ir tautų lygybę.

Steigiamojo Seimo veiklos laikotarpiu sutvirtėjo tarptautinė Lietuvos padėtis, Lietuvą de jure pripažino daugelis valstybių.

Nuo 1921 m. rugsėjo Lietuva – Tautų Sąjungos narė.

"Parodoje eksponuojami dokumentai atspindi Steigiamojo Seimo rinkimus, Seimo veiklos organizacinius momentus, nuveiktus pagrindinius darbus, suteikia mums galimybę dar kartą sugrįžti į tą laiką, kai buvo kuriama Lietuvos nepriklausoma valstybė, prisiminti istorines asmenybes ir jų nuopelnus", – teigė parodos organizatoriai.

Klaipėdos regioniniame valstybės archyve (Naujoji Uosto g. 16) parodą galima apžiūrėti iki gruodžio 31-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

net i lauko tualeta

net i lauko tualeta portretas
tokio popieriaus neimčiau

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Kada Astute pristatysite KGBistų archyvus? Dirbau MVD, teko draugauti ir su KGB, daugelį žinau "kas yra kas". Apakau, kai prezidentas apdovanojo vieną iš KGB agentų, kitą etatinį KGBistą atleido savo noru iš teisėjų (ne eilinių) geras žmogus buvo. Užteko tarp keletos sisteminių žmonių prie teismo pasakyti, kas tebedirba šiame teisme.Geras žmogus, bet buvo "pakabintas", priiminėdavo kaip reiskia sistemai eismo sprendimus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių