Neformaliajam ugdymui rengia permainas

Uostamiesčio mokinių laisvalaikio centrų, muzikos bei dailės mokyklų laukia pokyčiai. Jau nuo šio rugsėjo pagal naujai parengtą tvarką planuojama pradėti skaičiuoti mėnesinį mokestį, lengvatas, vieningai reglamentuoti kitus su neformaliuoju švietimu susijusias sritis.

Parengė naują tvarką

Pokyčių Klaipėdos savivaldybės administracija nusprendė imtis gavusi savivaldybės auditorių ir specialiosios darbo grupės, vertinusių neformaliojo švietimo sistemą, išvadas ir siūlymus.

„Buvo nuspręsta tobulinti, tikslinti ir sujungti kelis dokumentus“, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Dabar šios srities veiklą reglamentuoja penki dokumentai, naujasis Klaipėdos miesto savivaldybės neformaliojo vaikų švietimo mokyklų ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo mokyklų veiklos organizavimo tvarkos aprašas minėtus dokumentus apjungs.

Įsigaliotų šiemet

Šis dokumentas bus skirtas tik savivaldybei priklausančioms įstaigoms – muzikos bei dailės mokykloms bei vaikų laisvalaikio centrams. Pastarųjų šiuo metu yra trys: jaunimo, moksleivių saviraiškos ir vaikų laisvalaikio centrai.

Savivaldybės tarybai pritarus, jau nuo šių mokslo metų įsigaliosianti tvarka nebus taikoma sporto mokykloms.

Tvarkos aprašas nuo šiol atskirs kas yra gabus mokinys, studija, būrelis bei atviros vaikų ar jaunimo erdvės, mat tai leis diferencijuoti įstaigas, jų teikiamas paslaugas.

Leis iškomplektuoti

Rengiant naująją tvarką asmenų priėmimo procedūra esmingai nekito, tačiau atsirado nauja galimybė veiklų organizatoriams – nepopuliarius būrelius bus leista iškomplektuoti.

„Susidaro situacijos kai „nubyra“ vaikai ir būrelyje lieka keturi ar penki vaikai. Ar toks būrelis iš tiesų turėtų būti“, – pastebėjo L.Prižgintienė.

Vis dėlto viena svarbiausių planuojamos įvesti tvarkos dalių – atlyginimas už mažųjų klaipėdiečių lankomus būrelius ar pamokas.

Atleis nuo mokesčio

Anksčiau nustatant atlyginimo dydį atskirai muzikos, dailės ir laisvalaikio centruose nuo mokesčio buvo atleidžiami tik gabūs arba socialiai remtini vaikai, o pagal naująją tvarką lengvatų planuojama daugiau.

Politikams pritarus, mokestis bus mažinamas dėl moksleivio ar mokytojo ligos.

Tiesa, mokestis nebus mažinamas tuo atveju, jeigu mokykla papildomai suorganizuos vaiko praleistas pamokas.

Už pamokas nemokės gaunantieji nemokamą maitinimą, atsiųstieji iš vaiko gerovės komisijos, globos namų, šeimos gerovės centro padalinių auklėtiniai, daugiavaikių arba į sunkią materialinę padėtį patekusių šeimų atžalos, gabūs mokiniai.

Keisis mokesčio tvarka

Tai nebus vienintelis pokytis šioje srityje, naujai planuojama skaičiuoti ir paties mokesčio dydį. Iki šiol visi lankantieji mokėjo iš anksto nustatytą vieną bendrą sumą, dabar mokesčio dydis kis pagal valandų, kuriomis vaikas lanko pamokas, skaičių.

Dailės mokykloje nustatytas vienas bendras valandos mokesčio dydis. Mokesčio dydžiai priklausys nuo to, koks modelis bus pasirenkamas – ankstyvasis, pradinis ar pagrindinis, numatyta ir profesinio modulio bei suaugusiųjų pamokų kaina.

Kai kuriems – mažės

Anksčiau kiekvienas dailės mokyklos auklėtinis už pamokas mokėjo 30 litų arba 8,69 eurus per mėnesį.

Pagal naująją tvarka pradinis ugdymas pirmaisiais metais tokioje mokykloje kainuos 4 eurus, antraisiais – 6 eurus.

Mėnesinis mokestis už pagrindinį dailės ugdymą šiek tiek kils – maždaug 3 eurais. Už 12 savaitinių valandų mokslo per mėnesį moksleivių tėvai atseikės po 12 eurų.

Profesinis dailės modulis, kuris kiekvieną savaitę pareikalauja po 9 besimokančiojo valandų, kainuos 18 eurų, pamokos suaugusiems bus dar brangesnės – 4 valandos atsies 56 eurus.

„Mokestis yra nevaikiškas, todėl kad yra suaugusiems“, – paaiškino L.Prižgintienė.

Daugiau galimybių vaikams

Skaičiuojant pamokų atlygį buvo išskirti bendrieji pamokų branduoliai, tačiau mokyklos galės siūlyti ir vaikai galės rinktis papildomas pamokas.

„Mūsų tikslas buvo neišauginti kainas, o pritraukti ir sudaryti sąlygas pamokas lankyti kuo daugiau vaikų“, – tikino L.Prižgintienė.

Mokestis mažės tiems, kurie per savaitę mokosi mažiau nei šešias valandas, o išaugs tiems, kurie mokėsi daugiau valandų.

Muzikos mokykloje pradinis mokymas mažės 3 eurais, didžiausias augimas bus tokia pat suma.

Laisvalaikio centruose veiklų kainos taip pat varijuos. Kiekvienas mokestis buvo nustatytas atskirai pagal vykstančias veiklas.

Populiariausias mokestis daugelyje sričių buvo 4,34 euro už 6 valandas, tokiu atveju viena valanda moksleiviui kainuos 70 centų.

Vis dėlto esama ir kur kas brangesnių veiklų, kurių valandos kaina gali siekti net ir 7,20 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cupa

Cupa portretas
Zodziu paliks kelis burelius uz brangesne kaina, kitus uzdarys. Kas nusprendzia zmoniu kiekiu ar reikalingas burelis, ar ne? Svarbu pinigai ir nieko nenorejimas daryti...

klp

klp portretas
tai žadėjo skirti lėšas kikev vaikui už vieną būrelį, kad vaikai galėtų lankyti būrelius, o dabar atvirkščiai- nusprendė apmokestinti net tuos, kas buvo nemokama. žinoma, rinkimai praėjo, mokslas nemokamas, gimstamumo problemų neva nėra...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių