Jūrų kadetų idėja pateisino lūkesčius: mokinių skaičius padvigubėjo

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla ruošiasi Rugsėjo 1-osios šventei, kuri šiemet vyks ne mokykloje, bet piliavietėje, kur senbuviai duos iškilmingą priesaiką. Vos prieš metus pradėjusios veikti mokyklos idėja, regis, pateisino lūkesčius – naujaisiais mokslo metais kadetų skaičius čia padvigubėjo – suformuotos dvi naujos penktokų klasės.

Laukia iškilminga priesaika

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla kuria Rugsėjo 1-osios šventės tradicijas – šiemet naujų mokslo metų pradžią paminės piliavietėje.

Per ceremoniją kadetai, mokyklos senbuviai, iškilmingai prisieks, o geriausiems bus įteikti apdovanojimai.

Priesaiką duos tik tie kadetai, kurie jau metus mokėsi šioje mokykloje. Naujokai prisieks po metų.

"Naujokai priesaiką duos kitais metais, kai paaiškės, ar jie tikrai nori ir toliau mokytis šioje mokykloje, pripažįsta čia esančią tvarką ir drausmę", – paaiškino Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos neformaliojo ugdymo mokytojas Raimondas Praleika.

Geriausiems – medaliai

Rugsėjo 1-ąją iškilmingoje ceremonijoje už puikius pasiekimus moksle ar visuomeninėje veikloje moksleiviai bus apdovanojami ir specialiai sukurtais medaliais.

"Mūsų mokyklos kadetai, įveikę naktinį žygį Klaipėdos sukilėlių keliais, buvo pagerbti medaliais. Taip ir gimė idėja sukurti specialius apdovanojimus. Supratome, kad tai puikus paskatinimas vaikams. Pagaminti 8 nominalų medaliai – pradedant aukščiausiu apdovanojimu "Vėjų rožė" ir baigiant "Delfino" medaliu, kuris bus teikiamas už draugiškumą, asmeninį pavyzdį, už kilnų, drąsų poelgį", – pasakojo R. Praleika.

Paskatinimas: nuo šiol už puikius pasiekimus moksle ar visuomeninėje veikloje jaunieji kadetai bus apdovanojami specialiai tam sukurtais medaliais. / Jūrų kadetų mokyklos archyvo nuotr.

Medalius kadetai galės pelnyti ir labai gerai besimokydami.

Beje, "Jūrų erelio plunksnos" medalį turės galimybę gauti ir mokyklos mokytojai.

Nominantą – populiariausią mokytoją mokykloje – kadetai rinks patys.

Tampa vis populiaresnė

Šiais metais Jūrų kadetų mokykloje turėtų pradėti mokytis apie pusantro šimto vaikų.

Kai kurie tėvai tikėjosi, kad tokia mokykla jų vaiką perauklės. Tačiau iškart taip nebūna. Tačiau lūkesčiai pasiteisino, mūsų vaikai matomi miesto viešajame gyvenime, renginiuose.

Naujaisiais mokslo metais jų kone padvigubėjo, suformuotos dvi naujos didelės penktokų klasės, nemažai vaikų atėjo ir į vyresnes klases.

Pagrindinis pernai pradėjusios veikti Jūrų kadetų mokyklos ugdymo tikslas – formuoti mokinių jūrinį mentalitetą, ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūros valstybės, pilietį, puoselėjantį jūrinės kultūros tradicijas ir jūreivystės istoriją.

"Tai mums buvo iššūkių metai. Mokslo metų pradžia buvo labai sudėtinga, čia susirinko vaikai iš įvairių mokyklų, su įvairiais požiūriais. Kai kurie tėvai tikėjosi, kad tokia mokykla jų vaiką perauklės. Tačiau iškart taip nebūna. Tačiau lūkesčiai pasiteisino, mūsų vaikai matomi miesto viešajame gyvenime, renginiuose. Pirmųjų metų patirtis gera, mes labai džiaugiamės", – dienraščiui kalbėjo Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Eglė Liaučienė.

Programose – jūriniai dalykai

Pagrindinio ir vidurinio ugdymo dalykų bendrąsias programas papildo jūreivystės, laivybos ir karybos pagrindų ugdymo programa.

Dalis minėtos programos temų integruojama į mokomųjų dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbų, matematikos, informacinių technologijų, kūno kultūros ir kt.) ugdymo turinį, kita šios programos dalis įgyvendinama per pasirenkamųjų dalykų programas – Lietuvos karo istorijos pradmenis, Nacionalinio saugumo pradžiamokslį, Įdomiąją astronomiją ir kt.

Vaikai mokomi komunikacijos jūroje ženklų teorijos ir praktikos, saugumo ir gelbėjimosi jūroje pagrindų ar pasirenka projektines, praktines neformaliojo vaikų švietimo programas (Stovyklautojo pradžiamokslį, Orientacinį sportą, Jūrinių mazgų rišimą ir kt.).

Mokinių atostogų metu numatyta organizuoti stacionarias stovyklas, tarptautinius jaunimo mainus, jūrų kadetų praktiniams įgūdžiams ugdyti skirtas veiklas mokomuosiuose laivuose.

Mokykla turi Jūrų kadeto garbės kodeksą, savo simboliką: vėliavą, priesaiką, devizą, uniformą, asmeninius skiriamuosius ženklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių