Išrinktas Klaipėdos „Bastionų namų“ architektūrinio konkurso nugalėtojas

  • Teksto dydis:

Išrinktas architektūros projektas, pagal kurį apleistoje Klaipėdos senamiesčio zonoje šalia Jono kalnelio bus pastatytas naujas gyvenamųjų namų su komercinėmis patalpomis kompleksas. Uostamiesčio „Bastionų namų“ architektūriniame konkurse laimėjo bendrovės „Unitectus“ sukurtas projektas „Pelenynas“.

Architektūriniam konkursui savo darbus pateikė vienos iš didžiausių Lietuvoje architektų studijų, iš viso jų buvo šešios: bendrovė „Unitectus“, bendrovė „Kančo studija“, bendrovė „Cloud architektai“, bendrovė „Gedimino Jurevičiaus studija“, „UAB „A Team Projects“. Prie konkurso taip pat prisijungė danų architektų biuras „Arrow“, turintis patirties dirbant su projektais Lietuvoje.

Konkurso dalyvių projektus vertino ekspertų komisija – Klaipėdos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja, miesto vyriausioji architektė ekspertė Mantė Černiūtė-Amšiejienė, kultūros paveldo specialistas ir Klaipėdos regiono architektų tarybos narys Edmundas Andrijauskas, VGTU Architektūros katedros docentas, buvęs Vilniaus miesto vyriausias architektas Linas Naujokaitis, projekto plėtotojų atstovas Donatas Jurevičius, UAB „LEZ projektų valdymas“ direktorius Darius Juozapavičius, architektas ekspertas ir Klaipėdos regiono architektų tarybos narys Gintaras Čičiurka, ilgametis buvusio Klaipėdos miesto urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Kastytis Macijauskas ir Vilniaus miesto architekto skyriaus vyriausiasis architektas, Klaipėdos miesto bendrojo plano stebėsenos (2007–2013 m.) ataskaitos projekto vadovas Mindaugas Pakalnis.

Projekto vizualizacija

Po komisijos vertinimų, konkurso laimėtoju paskelbtas architektų biuro UAB „Unitectus“ sukurtas projektas „Pelenynas“. Įmonės architektai pasiūlė Klaipėdos centre, šalia Danės upės esančioje erdvėje pastatyti pastatų kompleksą, kuris savo derėjimu su aplinkiniais objektais, erdvių išdėstymu įprasmina ir pratęsia teritorijos istoriją, nes Pelenynas – istorinis Klaipėdos priemiestis, į rytus nuo Jono kalnelio, šaltiniuose minimas jau nuo XVII a. Šalia Dangės upės įsteigtame fabrike anuomet iš Lietuvos ir Lenkijos suvežti pelenai buvo perdirbami stiklo gamybai, daromas potašas eksportui. XVIII a. priemiestis imtas vadinti Pelenyno vardu.

„Ekspertų komisiją šį projektą įvertino kaip stiprų, gyvybingą ir prie konteksto derančią urbanistinę struktūrą kuriantį darbą. Planuojama teritorija yra visai šalia senamiesčio, ji buvo užstatyta ir turi savo unikalią istoriją, kurią projekto autoriai siūlo įprasminti. Pasirinkti užstatymo principai yra pagrįsti tiek istoriniu tęstinumu, tiek urbanistinio kraštovaizdžio ir miesto erdvių formavimo logika. Tiesa, projekto architektūrinė kalba dar nedetalizuota, jai kiek trūksta išraiškingumo, tad ateityje projektas privalės būti tobulinamas, ieškoma išraiškingesnių ir originalesnių tūrio bei fasadų sprendinių, į kūrybinį procesą būtinai reikia papildomai įtraukti ir daugiau architektų“, – sako komisijos narys, architektas Mindaugas Pakalnis.

Projekto vizualizacija

Prieš sprendimą priimant komisijai, specialiame „Bastionų namų“ tinklalapyje savo balsus galėjo atiduoti ir visuomenė. „Visuomenės ir ekspertų nuomonės šįkart išsiskyrė. Galima pastebėti, kad žmonės neretai vertina darbus pagal jų išvaizdą ir gražias vizualizacijas, o architektai vertina pagal urbanistinius išdėstymus, sąsajas su miestu, įsiliejimą į miestą, kitus aspektus. Patrauklesniais vaizdais pasižymėję projektai sunkiai įgyvendinami ir jų architektūrinė išvaizda įgyvendinant neišvengiamai keistųsi, juolab dalis jų neatitinka teritorijos detaliojo plano“, – sakė projekto plėtotojų atstovas D. Jurevičius.

„Nors konkurso laimėtojo projekte dar tobulintini fasadai, kvartalo kampų tūriniai sprendiniai bei antžeminio parkavimo sprendimai, daugiau erdvės atveriant pėstiesiems ir dviračiams, darbas pasižymi kokybiška urbanistine sąranga, masteliu ir proporcijomis. Aiškiai matoma dermė aplinkinio susiformavusio užstatymo aplinkoje, ko kitiems darbams pritrūko. Pateiktas aiškus ir gyvenimiškas erdvių išdėstymas – nuo gyvos viešosios erdvės su komercinėmis patalpomis upės krantinėje, iki jaukių kiemų gyventojams. Vidinė kvartalo erdvė atsiveria į būsimą Jono bažnyčios bokštą ir sklandžiai jungiasi į miesto dviračių takų sistemą“, – sako komisijos narė, architektė Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Projekto vizualizacija

Kiti konkurse dalyvavę projektai komisijos buvo atmesti dėl neatitikusių reikalavimų – aukštingumo apribojimų, išdėstymo, netinkamos architektūrinės išraiškos, neišbaigtumo ir kitų priežasčių. Konkurse nebuvo nagrinėjamas Bastionų g. 8 esantis sklypas, šalia esantis tiltas ir jo prieigos – į juos bus atsižvelgta kitame projekto plėtojimo etape, planuojama tam skelbti naują konkursą.

Naujasis pastatų kompleksas bus statomas beveik 4 hektarus apimančioje Klaipėdos senamiesčio zonoje šalia Jonų kalnelio. Nuo 2000 m. pradžios centrinėje Klaipėdos miesto dalyje esanti teritorija, patenkanti į Klaipėdos senamiesčio zoną ir besiribojanti su buvusių bastionų įtvirtinimais, daugelį metų buvo apleista. Statybas planuojama pradėti 2022 metų pirmame ketvirtyje, preliminarus investicijų dydis sieks apie 45 milijonus eurų, projektas bus įgyvendinamas etapais per 8 metus.

Projekto vizualizacija

Projekto plėtotojai tikisi, kad sutvarkyta teritorija bus prikelta naujam gyvenimui ir įneš naujos gyvybės į miesto centrą, suburs klaipėdiečius į naujas bendruomenes, o kvartalas darniai įsilies į aplinką ir taps savotišku senamiesčio tęsiniu, sutvarkytos Danės upės prieigos taps miestiečiams patrauklia rekreacine zona. Skaičiuojama, jog užbaigus statybas Klaipėdos senamiesčio gyventojų skaičius padidėtų apie 2 tūkst. žmonių



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLP

KLP portretas
Bastionu tiltas buvo suplanuotas tam, kad birzos tilta paversti pesciuju gatve ir senamiesti paversti turistine vieta kaip yra daugelyje turistiniu miestu, taciau valdzia suprato, kad Klaipedieciams turistai isvis nereikalingi todel ir sukure ta kvaila legenda apie automobiliu eismo pagerinima.

Jo

Jo portretas
Niekas nieko nevarys ten gyventi ar vaiksčioti jei nepatinka.Tupėkite savu chrusčiovskėse

v

v portretas
Kodėl upės prieigų sutvarkymas suprantamas tik kaip tų prieigų nuklojimas betonu? Nieko naujo, viskas daug kartų matyta, tik šiek tiek modernizuota. Ir koktu iki negalėjimo.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių