Ilgasis savaitgalis Palangoje – tarsi prabangios atostogos

  • Teksto dydis:

Vos trys dienos gali tapti įdomaus ir aktyvaus turinio pripildytu laiku, kuris suteiks  naujos energijos ne tik artimiausioms darbo dienoms, bet ir savaitėms. Vasarišką energiją spinduliuojanti Palanga šį pažadą pasiryžusi išpildyti su kaupu, kol kas negalinčiuosius sau leisti ilgesnio poilsio kviesdama išnaudoti puikią progą – artėjantį ilgąjį savaitgalį pasimėgauti nuostabiomis mini atostogomis pajūryje.

Kurortas prabils eilėmis

Galbūt vieną dieną būtų galima skirti kultūrinei, pažintinei, kitą – aktyviai sportinei veiklai, o trečią – pasilepinti sveikatinančiomis, gydomosiomis procedūromis? Kad ir kokios idėjos ar poreikiai diktuotų šių trumpųjų atostogų kurorte programą, vyksmo čia nepritrūks nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro.

„Nors kol kas artimos kontaktinės veiklos su lankytojais nevykdome, stengiamės pasiūlyti tokius interaktyvius dalykus, kurie į mūsų kurortą atvykusius svečius ne įpareigotų, o nustebintų ir, žinoma, džiugintų“, – kalbėjo Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovė Vita Petrauskienė.

Tad jau ateinančią savaitę kurorte bus pradėtos montuoti specialios lentelės su žinomų kūrėjų citatomis bei haiku Palangai, kuriuos kūrė patys palangiškiai – iš viso Palangoje ir Šventojoje atsiras 60 tokių lentelių.

„Ar keliaudamas dviračiu, ar pėstute žmogus įvairiose kurorto vietose galės atrasti vieną ar kitą lentelę ir perskaityti, kas joje parašyta. Tikimės, kad tai dovanos netikėtumo pojūtį ir pakels nuotaiką – ne veltui šią interaktyvią veiklą įvardijame moto „Palanga pozityviai“, – šypsojosi pašnekovė.

Be to, miesto svečiai vis dar gali pasigrožėti bei įsiamžinti rekordinės Lietuvos vėliavos, besidriekiančios Grafų Tiškevičių alėjoje, fone. O Liepos 6-osios proga vakare „Tautiška giesmė“ bus giedama ant Birutės kalno, Grafų Tiškevičių alėjoje, Palangos bažnyčioje bei Šventojoje.

Daugiau nei 100 metų tradicija

Kol didžioji dalis tradicinių muzikinių renginių dar laukia savo meto, palangiškiai ir kurorto svečiai jau gali mėgautis pamėgtais Palangos orkestro pasirodymais po atviru dangumi.

Muzika: Birutės parke vykstantys Palangos orkestro koncertai – neatsiejama kurorto tradicija.

„Orkestro vasaros“ koncertai puoselėja jau antrą šimtmetį gyvuojančią pučiamųjų muzikos vasaros koncertų tradiciją Birutės parke.

„Tai yra seniausias kultūrinis renginys Palangoje, gal net ir Lietuvoje, ši tradicija rašytiniuose šaltiniuose lenkų kalba paminėta dar 1901 m.

Tad mums didžiulė garbė ir atsakomybė tęsti ją nuo 1953 m. – iki tol pasirodydavo kviestiniai orkestrai“, – pasakojo Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius.

Tris savaitės dienas (ketvirtadieniais–šeštadieniais) Birutės parko rotondoje vykstantys renginiai prasideda 18.30 val. Beveik valandos trukmės pasirodymams parengtos ir trys skirtingos programos. Antai keletą pastarųjų metų Palangos orkestras atlieka populiariausių kino filmų, įskaitant ir animaciją, kūrinius. Kita repertuaro dalis – specialiai pučiamųjų orkestrams sukurta muzika. Taip pat šiais metais

„Orkestro vasaros“ publikai parengta visiškai nauja programa – devintojo dešimtmečio populiarių muzikos grupių, kaip ABBA ir kt., kūriniai, aranžuoti pučiamųjų orkestrui.

„Formuodami programą atsižvelgiame į erdvę, kad tai yra kurortas, vasara ir žmonės nusiteikę poilsiui, tad ir repertuaras – neverčiantis labai susikaupti ar ieškoti itin gilių prasmių, bet kartu tai nėra visiškai populiarioji muzika“, – teigė V.Rekašius.

Pašnekovas neneigė, jog dėl pandemijos šiemet muzikantai su nerimu laukė naujo sezono.

„Su dideliu atsargumu žiūrime, kad žmonės laikytųsi atstumų, nes žiūrovų sulaukiame labai daug, ypač šeštadieniais. Tačiau mūsų situacija palanki tuo, kad koncertai vyksta atviroje erdvėje, kurioje muzikos galima klausytis ir iš didesnio atstumo, – kalbėjo V.Rekašius. – Per daugelį metų žmonės pamėgo ir vertina šiuos pasirodymus, juolab kad šiais laikais nebėra daug nemokamų kokybiškų renginių. Džiugu, kad čia Palangos miestas mato prasmę.“

Pažinimo keliu

Norinčiuosius pagilinti žinias ar pažinti Palangą per istoriją, kultūrinį paveldą, Palangos turizmo informacijos centras (TIC) kviečia išbandyti ne tik turiningus maršrutus „Atrask senąsias Palangos vilas“,

„Žydų paveldo pėdsakais Palangoje“ ar „Kelionė po grafų Tiškevičių Palangą“ – visiems jiems parengti išsamūs lankstinukai. Nuo liepos 6-osios taip pat planuojama atnaujinti kurorto svečių pamėgtas nemokamas ekskursijas po Palangą – kaip ir ankstesniais metais, pirmadieniais bei antradieniais ketinama organizuoti po dvi ekskursijas lietuvių bei rusų kalbomis. Norintieji jose dalyvauti turėtų užsiregistruoti iš anksto.

Taip pat šią savaitę startavo atraktyvus projektas Klaipėdos regiono pažinimo kelias, kuriame bus kviečiama apsilankyti šešiose – Palangos, Klaipėdos miestų bei Klaipėdos, Kretingos, Skuodo ir Šilutės rajonų – savivaldybėse ir susiverti savo kelionių talismaną – apyrankę.

Kiekvienoje savivaldybėje tereikia aplankyti po 3 nurodytas vietas (Palangoje ir Šventojoje tai – Birutės parkas, Grafų Tiškevičių alėja bei skulptūra „Žvejo dukros“), nusifotografuoti jose, o apsilankius turizmo informacijos centruose bus galima gauti karoliukus pažinimo apyrankei.

Atgimusi legenda

Visu pajėgumu jau dirbantys Palangos muziejai – taip pat puiki erdvė norintiesiems praleisti laiką smagiai ir sykiu daugiau sužinoti apie didžiausią mūsų šalies kurortą. TIC darbuotojai itin rekomenduoja apsilankyti Palangos kurorto muziejuje, kuriame šiuo metu pristatoma unikali ekspozicija.

„Šią naują modernią ekspoziciją, kuri pristato Palangos istoriją, atidarėme tik praėjusių metų gruodį. Joje panaudota daug interaktyvių priemonių, kurios labai patrauklios lankytojams, ir, žinoma, pateikiami su pajūrio regiono kultūra susiję eksponatai. Grafų Tiškevičių gyvenimą, jų veiklą pristato įvairios fotografijos, jų asmeniniai daiktai.

Pavyzdžiui, lankytojai gali pamatyti atkurtą maudymosi vežimą, kuris buvo naudojamas XIX pab. – XX a. pr. Į jį galima įlipti ir interaktyviai pasimatuoti praėjusio amžiaus maudymosi kostiumus“, – intrigavo Palangos kurorto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Virginija Paluckienė.

Atrakcija: į šį maudymosi vežimą, pristatomą Palangos kurorto muziejaus ekspozicijoje, galima ne tik įlipti, bet ir interaktyviai pasimatuoti praėjusio amžiaus maudymosi kostiumus.

Taip pat lankytojai turi galimybę išgirsti vėjo vargonų garsus.

„Muziejus įsikūręs „Anapilio“ viloje, kuri anksčiau priklausė grafienei Sofijai Tiškevičienei. Ji buvusi silpnos sveikatos, ir norint jai praskaidrinti nuotaiką, pačiame pastate, bokštelyje, buvo įrengti vėjo vargonai. Senieji palangiškiai žinojo, kad tokie buvo, bet niekas negalėjo papasakoti, nei kaip jie atrodė, nei kaip veikė. Tai daugiau buvo legenda, kol 2015 m. vykusios vilos restauracijos metu restauratoriai rado tuos skardinius būgnelius, kurie gaudė pajūrio vėjus. Dabar jie atkurti, tačiau kai kurios detalės nėra išlikusios, todėl ekspozicijoje pristatome elektroninius vėjo vargonus. Tad lankytojai, keisdami vėjo kryptį, stiprumą, gali patys modeliuoti norimą garsą“, – pasakojo pašnekovė.

„Manau, kad šis projektas yra ne vien muziejaus, bet ir visos Palangos pasididžiavimas“, – pripažino V.Paluckienė.

Palangos kurorto muziejus lankytojų laukia nuo trečiadienio iki sekmadienio.

Į baseiną – ne tik plaukti

Aktyvaus laisvalaikio gerbėjai pamėgo kurortą už patogias dviračių trasas, kurios driekiasi ne tik iki Šventosios, bet ir Klaipėdos. O 6 km ilgio sveikatingumo takas „Labrytys“ fizinio tvirtumo kviečia pasisemti po atviru dangumi įrengtoje „treniruoklių salėje“.

Aktyviai: Palangos baseine atnaujintos lankytojų pamėgtos akvatreniruotės.

Nors vasarą daugelis skuba pasidžiaugti veiklomis gryname ore, tačiau net ir šiltuoju sezonu dalis žmonių noriai leidžia laiką moderniame Palangos baseine, kuriame įrengti ne tik aštuoni 25 m ilgio takeliai, mažiesiems skirtas baseinėlis, sporto klubas, bet ir sveikatingumo erdvė, taigi čia galima pasilepinti masažo procedūromis, pirtimis bei sūkurinėmis voniomis.

Be to, kaip pasakojo Palangos baseino vadybininkė Eglė Rupulevičienė, nuo liepos čia grįžta ir akvatreniruotės.

„Per savaitę turime tris užsiėmimus suaugusiesiems, o šeštadieniais – ir vaikų mankštą. 3–5 metų vaikučiai, atėję su tėveliais į baseiną, žaidimo forma pratinasi prie vandens, palaipsniui mokosi plaukimo įgūdžių. Be to, šios treniruotės nėra papildomai apmokestinamos. Baseinas dirbs visą ilgąjį šventinį savaitgalį, o liepos 4 d. 10 val. lankytojų lauksime ir vaikų mankštoje, 11 val. – akvaaerobikoje“, – kvietė E.Rupulevičienė.

Panorusieji poilsį Palangoje vainikuoti būtent lepinančiomis procedūromis taip pat turi didžiulį paslaugų pasirinkimą – nuo sanatorinio gydymo iki SPA ritualų. Visi šie paslaugų teikėjai jau dirba įprastu režimu.

Savo ruožtu Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė ragina prisiminti ir puikias gastroturizmo kurorte galimybes.

„Ne tik iš toliau, bet ir aplinkinių vietų atvykę žmonės gali maloniai praleisti dieną ar popietę, mėgaudamiesi įdomia ir kokybiška virtuve. Juolab kad kiekvienais metais atsiranda naujų vietų arba senosios siūlo naujus skonius, naujus patiekalus. Be kultūringą, poilsiui nuteikiantį foną kuriančių gyvos muzikos vakarų, nemažai restoranų organizuoja ir grilio ar kokios nors virtuvės teminius vakarus. Taip pat verta paminėti, jog vis daugiau viešbučių didelį dėmesį skiria vaikų užimtumui, organizuojamos teminės dienos, kviečiami animatoriai“, – tendencijomis dalijosi pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronei

Bronei portretas
O ko jus taip pavydite? Jusu pinigine ne Palangai? Nereikia jos niekur susikisti, nes zmones megsta Palanga ir poilsiautoju ten labai daug. O pavydas blogas patarejas.

Brone

Brone portretas
Susikiskit ta Palanga į gera vietą

Skyrybu miestas

Skyrybu miestas portretas
Grafas su grafiene atskirai, ar ne del to daug skyrybu?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių