Atidėtas Girulių draustinio steigimo klausimas: naujas statusas neturės jokių galių?

Klaipėdos politikai vakar atidėjo Girulių draustinio steigimo klausimo svarstymą. Nauju miško statusu siekta sustabdyti geležinkelio plėtrą šioje teritorijoje, o sykiu – ir miško kirtimą. Tačiau teigiama, kad vietinio draustinio atsiradimas neturės jokių galių valstybės strateginiams planams.

Siekis išsaugoti kraštovaizdį

Dar gerokai prieš Seimo rinkimus įsibėgėjo Girulių miško gynimo procesas, mat čia, rengiant transeuropinį IX B transporto koridorių, planuojama iškirsti keliasdešimt hektarų brandaus pajūrio miško.

Į kovą kilo ir miestiečiai, ir Klaipėdos valdžia. Pradėti rinkti gyventojų parašai prieš Girulių miško suniokojimą.

Klaipėdos savivaldybės administracija šiemet liepos 28 d. gavo draustinio steigimo iniciatorių raštą – "Prašymą pradėti Girulių miško kompleksinio draustinio steigimo procedūrą".

Miškui siūlyta suteikti vietinio draustinio statusą, tikintis, kad tai sustabdys geležinkelio plėtrą.

Draustinio steigimui pritarė ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).

"Perspektyvinio draustinio teritorija patenka į gamtinio karkaso geoekologinę takoskyrą, kurioje palaikomas ir stiprinamas esamas kraštovaizdžio natūralumas. Šioje teritorijoje išskiriamas natūralaus pobūdžio miškingas mažai sukultūrintas kraštovaizdis. Tarnybos nuomone, draustinio steigimas prisidėtų prie esamo kraštovaizdžio natūralumo išsaugojimo", – rašoma VSTT rašte Klaipėdos savivaldybei.

Tarnyba netgi buvo pasiruošusi bendradarbiauti ir suteikti profesinę pagalbą steigiant naują draustinį.

Visuomenei negalime pasakyti, kad mūsų sprendimas apsaugos Girulių mišką nuo geležinkelio plėtros.

Planuojamas botaninis-zoologinis draustinis priskiriamas gamtinių grupei – retoms bei nykstančioms laukinių augalų, grybų ir gyvūnų rūšims, jų bendrijoms ar buveinėms saugoti.

Idėjos iniciatoriai išreiškė viltį, kad tokiu būdu bus išsaugota ir išryškinta Klaipėdos, Melnragės ir Girulių miškų gamtosauginė, kultūrinė, mokslinė, pažintinė ir visuomeninė vertė bei išvengta geležinkelio plėtros sumažinant Girulių mišką.

Statusas nuo kirvio neapsaugos?

Draustinio steigimui vakar turėjo pritarti politikai miesto tarybos posėdyje, tačiau po daugiau nei valandą užtrukusių diskusijų klausimo svarstymas atidėtas.

Klaipėdos miesto tarybos narys Kazys Bagdonas projekto rengėjų labai konkrečiai paklausė, ar draustinio atsiradimas Giruliuose užkirstų kelią geležinkelio plėtrai ir miško iškirtimui?

Paaiškėjo, kad vietinės reikšmės draustiniai strateginiams valstybiniams sprendimams įtakos vis dėlto neturi.

"Visuomenei negalime pasakyti, kad mūsų sprendimas apsaugos Girulių mišką nuo geležinkelio plėtros", – konstatavo miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė.

Klausimo svarstymą atidėjo

Kiti tarybos nariai tik apgailestavo, kad kažkas prieš rinkimus ištraukė šią gyventojams jautrią kortą ir sėkmingai ja manipuliavo.

"Gyventojai buvo apgauti, o tarybos nariai įsprausti į į politinio šou spąstus", – piktinosi K. Bagdonas.

Politikė Nina Puteikienė draustinio steigimo klausimą prilygino savotiškam daugiasluoksniam tortui.

"Tai toks Girulių miško tortas, kuris turi daug sluoksnių, vienas jų – gelžbetoninis su geležinkeliu, o kiti – tik oriniai papuošimai, skirti morališkai nusiraminti ir akims dumti", – ironizavo N. Puteikienė.

Dar vienas miesto tarybos narys Vidmantas Dambrauskas pabrėžė, kad nereikėtų spekuliuoti tuo, jog geležinkelio plėtra reikalinga susisiekimui su uostu. Esą tai visai nėra būtina.

"Šitas Girulių miško iškirtimas yra Vilniaus biurokratų planas", – teigė V. Dambrauskas, o ir pats aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ministerijos tinklalapyje yra paskelbęs, kad "Lietuvos geležinkeliai" ieškotų alternatyvų.

Diskusijoms užsitęsus Klaipėdos politikai balsų dauguma nusprendė Girulių draustinio steigimo klausimą atidėti kitam miesto tarybos posėdžiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taryba vėl meluoja

Taryba vėl meluoja portretas
Draustinio statusas miškui suteiktų daug papildomų vertinimo balų ir tai yra tam tikra mūsų miško apsauga pasirenkant vietą geležinkelio terminalo statybai. Kitas dalykas ko nesuvokiama, arba sąmoningai meluojama visuomenei – draustinio statusas mišką, esantį mieste, kaip tik skatintų kuo aktyviau naudoti pažintiniams, mokomiesiems tikslams. SPAV vertinama Tarp 2 variantu Tai Kopustai ir Giruliai papildomai kaip draustiniui suteiktu balu ir negaletu parinkti Girulius iškirtimui.Taryba išskirus Puteikienės neatšaukė Neniškio ir Grubliausko sutikima visai sunaikinti Girulių miška

To ir reikėjo laukti

To ir reikėjo laukti portretas
Skanaus klaipėdiečiai!Čia taip atsižvelgiama į jūsų nuomonę ir reikalavimus.Galūgale bus kaip visada

Anonimas

Anonimas portretas
Kas te jum su tais klaustukais pavadinime
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių