A. Galvonaitė apie rimtus dalykus – su šypsena

Lietuvos žmonėms gerai pažįstama meteorologė, geografė, fizinių mokslų daktarė Audronė Galvonaitė savaitgalį bendravo su klaipėdiečiais, atėjusiais į miesto savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos "Kauno atžalyno" padalinį.

Pokalbis užsimezgė gerokai prieš oficialiai prasidedant paskaitai, žaismingai pavadintai "Žibutės Kalėdoms, baravykai Velykoms?".

Viešnia bendravo nekurdama barjerų tarp savęs ir klausytojų, atviravo apie savo pačios gyvenimą, patirtus nuotykius ir pamokas, kurių ji negaili ne tik paprastiems mūsų šalies žmonėms, bet ir aukštus postus užimantiems valdininkams bei politikams.

Vaikystėje svajojusi apie archeologijos arba astronomijos studijas, mokytojų patarta, A.Galvonaitė tapo klimatologe, nes tai esanti moteriška profesija. Dabar apie tokį pasirinkimą ji pasakoja, kaip apie pokštą, nes dažniausiai tarp šios srities žinovų ji būna vienintelė moteris.

"Geriausias pripažinimo ženklas man buvo ne apdovanojimai ar vardai, o kai vieno susitikimo metu trimetis pyplys priėjo, patempė už švarko ir paprašė užrišti jam batą, sakydamas, kad jis mane pažįsta", – atviravo viešnia.

Nors pokalbio tonas buvo linksmas, mokslininkė kalbėjo apie siaubingus dalykus – žmonių veiklos padarinius, žudančius mūsų planetą.

Audronė Galvonaitė / A. Jarukaičio nuotr.

Cituodama pasaulinius autoritetus A.Galvonaitė kartojo – žmonija eina susinaikinimo link, katastrofa neišvengiama, jei dabar nesustabdysime, jei nesiimsime radikalaus taršos mažinimo.

"Viskas, ką išmetame į atmosferą, grįžta. Lietaus vandeniu skalauti plaukų nepatarčiau, jis jau senokai labiau primena rūgštį, nei sveiką vandenį. Dėl tos pačios priežasties daržovės mūsų ūkiuose negalėtų būti vadinamos ekologiškomis. Jos viso labo auginamos nenaudojant cheminių trąšų, bet su lietaus vandeniu gauna labai daug bjaurasties. Jokiu būdu negalima sakyti, kad katastrofa atsitikusi kur nors Portugalijoje ar Kanarų salyne mūsų nepasieks. Viskas mūsų planetoje susiję. Šiemet mums pasisekė, kad nesulaukėme tikrosios bobų vasaros, nes iš pietų su šiluma mus būtų pasiekusi ir tarša, kurią sukėlė ugnikalnio išsiveržimas", – faktais šiurpino klausytojus A.Galvonaitė.

Globalaus atšilimo apraiškos ir priežastys – daugeliui girdėta tema viešnios pristatyta įdomiai ir suprantamai.

Mokslininkė atviravo dažnai sulaukianti įvairiausių klausimų. Netrūko jų ir Klaipėdoje.

Paklausta, ko laukti šių metų gale, humoro nestokojanti klimatologė atsakė, kad, neabejotinai, gruodžio 24-ąją bus Kūčios, o 25-ąją – Kalėdos. Prognozuoti, koks tuo metu bus oras – labai keblu. Prognozės gali pasikeisti per kelias valandas.

Tikėtina, kad šių metų žiema gali būti šaltesnė,  nei pastaruoju metu buvome pratę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilma

Vilma portretas
Dabar visi va tokie mokslininkai sako, kad ledai tirpsta nuo silumos. Aha, kurgi ne! Jei nuo silumos tirptu, tai tirptu nuo ledyno virsaus. O kodel tie ledynai tirpsta is apacios? Gal zeme ikaito per daug?

AK

AK portretas
Žmonės be jokių kaukių?!! Čia Marse buvo renginys?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių