Elektros tiekėjai kratosi bendrabučių

Buvusio bendrabučio gyventojai tikina gyvenantys ant parako statinės – devynių aukštų name esanti elektros instaliacija sutrūnijusi tiek, kad čia bet kada gali kilti gaisras.

Pokario skaitikliai

Septynios dešimtys butų Taiko prospekto 50-ajame name pernai metų balandį susikūrė į bendriją. Iki tol namą administravo bendrovė „Paslaugos būstui“. Tačiau elektros instaliacija šiame name nėra keista dvidešimt metų, laiptinėse įrengti pokariu pagaminti elektros skaitikliai.

„Kai kurie skaitikliai pagaminti 1949 metais, kiti 1957-aisiais. Laidai sutrūniję, vietomis pajuodę, iki gaisro čia vienas žingsnis“, – pasakojo namo bendrijos pirmininkas Vytautas Gumuliauskas.

Prieš kelias dienas namo gyventojai kelias valandas išvis neturėjo elektros. Vakarais gyventojų butų skaitikliai ima ūžti lyg virtuviniai kombainai. Būta atvejų, kai taip ūžiantis skaitiklis visai sustodavo.

„Prieš keletą metų mano buto skaitiklis sustojo, manęs nebuvo namuose. Po trijų mėnesių gavau šešių šimtų litų sąskaitą už elektrą. Nes namo administratorius sąskaitą pateikė ne pagal skaitiklio rodmenis, o pagal kažkokį jų išvestą vidurkį. Neapsikentęs ėmiau ieškoti priežasties, kodėl niekas nekeičia sugedusio skaitiklio. Elektros tinklai atsisakė keisti, teko tai daryti iš savo kišenės“, – dienraščiui aiškino šio namo gyventojas Raimondas Andrėkus.

Mieste dešimtys pavydžių

Bendrovės „Paslaugos būstui“ vadovė Regina Uznienė tikina, kad iki pernai rudens šį namą administravusi jos vadovaujama bendrovė gerai žino čia įsisenėjusias problemas.

„Tai ne vienintelis toks namas, Klaipėdoje tokių namų be galo daug. Matyt, statytojas sutiko, kad šiame name būtų kontrolinė elektros apskaita“, – pasakojo kurį laiką šį namą administravusios įmonės vadovė.

2007 metais „Paslaugos būstui“ užsakė šio namo elektros instaliacijos matavimus. Patikrinimą atlikusi įmonė nustatė, kad šio namo magistraliniai laidai yra perkrauti, izoliacija sutrūkinėjusi, sujungimai netvarkingi. Patikrinimo išvadose nurodyta, kad šio namo elektros instaliacija netinkama naudoti.

„Tai yra sudėtingas ir brangus dalykas. Šiam namui reikia rekonstrukcinio projekto, technines sąlygas jie turi gauti savivaldybėje. Toliau jie turi atlikti apklausą, išsiaiškinti kiekvieno buto galingumą ir parengę konkursą gali vykdyti rekonstrukciją. Tačiau visa tai kainuoja, gyventojų bendrija turi pritarti šiam dalykui. Įvadiniai skaitikliai šiame name yra trys – bendrų patalpų, liftų ir laiptinių bei gyvenamųjų patalpų. Rodmenys yra sudedami ir išdalijami kiekvienam butui. Nesąžiningiems gyventojams čia yra terpės pasipelnyti“, – apie šį namą pasakojo „Paslaugos būstui“ vadovė R.Uznienė.

Bendrabučių skaitiklių nekeičia

Šio namo gyventojai, ilgus metus nesulaukę konkrečių namo administratoriaus žingsnių, sukūrė bendriją. Tačiau su tokiu apleistu ūkiu patiems gyventojams nesiseka susitvarkyti.

„Namo pirmininkas turi skubinti darbus. Jei tai avarinė būklė, o pirmininkas neskuba jos likviduoti, jam gresia baudos“, – dienraščiui situaciją aiškino savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Algis Gaižutis.

Namo bendrijos pirmininkas V.Gumuliauskas aiškina, kad bendriems elektros instaliacijos darbams jis surado rangovą.

„Jau sutarta už dešimt tūkstančių litų pakeisti laidus ir saugiklius. Žmonės pyksta nežinodami problemos. Pradėjome rinkti kaupiamąjį fondą, tačiau kai ateina laikas mokėti, gyventojai ieško kaltų“, – aiškino V.Gumuliauskas.

VST Klaipėdos miesto skyriaus viršininkas Tomas Jurgutis tikino, kad šis namas yra bendrabučio tipo, todėl su gyventojais sutarčių sudaryta nėra.

„Už vidaus tinklo eksploataciją bei kontrolinius elektros apskaitos prietaisus, kurie nėra akcinės bendrovės VST nuosavybė, atsako daugiabučio namo savininkų bendrija. Daugiabučių gyventojai yra atsakingi už elektros tinklus, nutiestus nuo elektros apskaitos prietaiso įrengimo vietos iki kiekvieno buto vidaus instaliacijos prijungimo taško“, – aiškino Klaipėdos skyriaus vadovas.

Klaipėdos valstybinės energetikos inspekcijos vyriausiasis inžinierius-inspektorius Arimantas Boguslauskas nerimavo, kad uostamiestyje apstu panašių namų.

„Yra buvę gaisrų, degė butai, elektros skydinės. Dešimtmečiais nekeisti elektros tinklai – didžiulė grėsmė, užsidegti gali kiekvieną dieną. Mes vykdome planinius patikrinimus, tačiau kiekvieno namo mieste tikrai negalime apeiti ir apžiūrėti“, – sakė A.Boguslauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paprasta

Paprasta portretas
Laikas suprasti, kad bendrijos įkūrimas nieko nekeičia. Jei bendro turto išlaikymui neskirs SAVŲ pinigėlių namo gyventojai, jokių gerų dėdžių nebus ir niekas nieko veltui nedaris. Bendrija, geriausiu atveju, leis minimizuoti išlaidas elektros instaliacijos remontui (bendrabučiuose būtina naujai kloti bendrus vidaus tinklus).

AS

AS portretas
kad vst pinigus ir baudas sugeba priskaiciuot greitai o stai jau kai reike imtis atsakomybes ne tai nemusu reikalas da reike kaip rusine masikai nemoketi tai gal truputi susivoks
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių