Ekskursija – „Sąjūdžio sukakties pėdomis“

Šeštadienį uostamiestyje Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikas Saulius Karalius pakvietė miestiečius patriotinei ekskursijai po miestą „Klaipėdos Sąjūdžio pėdomis“. Šią dieną sukako lygiai 35 metai, kai Vilniuje buvo įkurtas judėjimas, atvėręs Lietuvai kelią į laisvę. Klaipėdoje irgi gausu kovos už mūsų laisvę ženklų.

Sutapimas, kad istorikas S. Karalius dirbti į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų (tuomet jis vadinosi Kraštotyros muziejumi) atėjo vos dieną prieš paskelbiant, kad Lietuvoje įkurtas Persitvarkymo sąjūdžio judėjimas.

Natūralu, jog jis iškart įsiliejo į šiuos įvykius, tapo laisvės kovų metraštininku, rinko medžiagą, kaupė ją ateinančioms kartoms.

Tiesa, pačioje Klaipėdoje Sąjūdžio grupė įkurta tik daugiau nei po mėnesio – liepos 6 d.

Šeštadienį, Sąjūdžio įkūrimo 35 metų sukakties proga istorikas S. Karalius turėjo ką papasakoti klaipėdiečiams, besidomintiems mūsų miestu, prasidėjus Sovietų Sąjungos griūčiai.

„Šiandien 35 metai įkurtam Sąjūdžiui, kad kilo idėja paminėti šią datą surengiant ekskursiją, kurią pavadinau „Klaipėdos sąjūdžio pėdomis“, nes Sąjūdžio aktyvistas, juvelyras Vytautas Karčiauskas pagamino šių istorinių įvykių dalyvių-klaipėdiečių metalinių pėdų įspaudus, kurie yra įkomponuoti viešosiose miesto erdvėse. Tas pėdas palikusių žmonių jau nebėra, bet liko jų nuopelnai mūsų laisvei. Pasivaikščiosime po miestą, pažiūrėsime, kiek čia Sąjūdis po Klaipėdą pripėdavo ir kuo reikšmingos tos pėdos“, – kalbėjo S. Karalius.

Ekskursija, kuria susidomėjo apie 20 žmonių, prasidėjo Vežėjų gatvėje, ties senoviniu pastatu, kuriame įvyko pirmasis Klaipėdos sąjūdžio grupės susirinkimas.

Tas pėdas palikusių žmonių jau nebėra, bet liko jų nuopelnai mūsų laisvei.

S. Karalius parinko 14 vietų, kurias aplankė ekskursantai, klausydamiesi įdomaus ir emocingo ekskursijos vadovo pasakojimo.

Na o šeštadienį Sąjūdžio 35-mečio proga nuo 16 val. skverelyje prie baro „Rory Pub“ (Kurpių g. 8) vyks dar ir rašytojo Vytauto Čepo bei istoriko Vyganto Vareikio pokalbis „Mes buvom prieš VISKĄ...“. Susitikime skambės Sąjūdžio laikų muzika („Lietuvos maršas per Lietuvą“ ir kt.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Dėkoju gerb,Karaliui už įdomią ekskursiją. Stebėjau internetu tiesiogiai.

Gilė Bitė

Gilė Bitė portretas
Tai ir toliau balsuok už juos. Tik nesupainiok, nes jie dabar jau kitaip vadinasi nors pirmos dvi pasivadinimo raidės vienodos....ko

Geras

Geras portretas
Kas valdo Lietuva? Komunistai kgb.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių