Eglutėms – antras gyvenimas: ką daryti su žaliaskarėmis pasibaigus šventėms?

Jau įprasta, kad šventėms pasibaigus gatvės ir kiemai prisipildo išmestų eglučių. Tačiau šio chaoso galima išvengti pasirūpinus, kad nupuošta žaliaskarė surastų naujus namus natūralioje aplinkoje.

Norintiesiems atsakingai pasipuošti namus šventėms, atsiranda vis naujų būdų tai padaryti.

Pavyzdžiui, kai kurios įmonės pardavinėja kėnius ir eglutes vazonuose. Šie medeliai parduodami gyvi, su visu šaknynu. Jų kainos siekia apie 30 eurų.

Šventėms pasibaigus, šie medžiai gali toliau žaliuoti gamtoje, jei gyventojai pasirūpins juos persodinti arba perleis šią teisę pardavėjams.

"Užuot medelius tiesiog išmetus, jie bus pasodinti", – teigė įmonės "Eglutės Klaipėdoje" atstovas Jevgenijus Sokolovas.

Norintiesiems persodinti Kalėdų medį, ši paslauga nieko nekainuos. Neturint galimybės to padaryti patiems, žmonės pagalbos gali kreiptis į įmonę.

Vis dėlto eglutės ar kėnio išvežimo paslauga atsieis penkis eurus. Jeigu surinkti medeliai dar bus nenudžiūvę, įmonė užtikrins jų persodinimą tam skirtame sklype.

Idėja parduoti medžius su galimybe juos persodinti kilo dėl susirūpinimo gamtosauga.

"Kitais metais šių persodintų medžių tikrai nekirsime ir nepardavinėsime", – tikino J. Sokolovas.

Ši paslauga bus teikiama visą sausį, tad norintieji kalėdine nuotaika pasidžiaugti ilgiau, galės neskubėti nurinkti girliandas.

Tokios ar panašios iniciatyvos galėtų padėti išvengti įprasto Trijų karalių dienos chaoso.

Kasmet gruodį švenčių maratonas pasitinkamas energingai prekiaujant eglutėmis ir kėniais. Tačiau kelioms savaitėms praėjus, medžiai sugrįžta į gatves jau nudžiūvę ir nebereikalingi.

Pagal tradiciją medeliai nupuošiami dar sausio pradžioje, per Trijų karalių dieną. Dauguma žmonių panaudotas eglutes ir kėnius tą dieną ir išmeta.

Šis vartotojiškas požiūris ir gamtos netausojimas kasmet sukelia diskusijų apie alternatyvas, kaip šventinį laikotarpį praleisti nekenkiant aplinkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar glaima neklausinet?

Kaunas

Kaunas portretas
Sodinkite eglutes, jeigu jos su šaknimis vietoje medžių.Tik eglių augintojai galėtų patarti ,ar persodinus i kiemą prigis Eglė,ar bus tinkamas tam metas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių