Dėl seno pastato Klaipėdoje – galvosūkis

Prasidėjo Mėmelio laikų taupomosios kasos, dabar gyvenamojo namo, rekonstrukcijos darbai. Didelių abejonių specialistams kelia šio daugeliui žinomo pastato, esančio Tiltų g. 1, pamatai.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška neslepia, kad nusprendus rekonstruoti šį pastatą susidūrė su netikėtumais.

"Pastato rekonstrukcija turėjo prasidėti nuo pamatų darbų praėjusiais metais. Tačiau buvo suprojektuotas sudėtingas būdas tvirtinti pamatus, net patys projektuotojai nesiėmė to įgyvendinti", – pasakojo V.Juška.

Jo teigimu, jeigu toks tvirtinimas būtų įgyvendintas taip, kaip planuota, tai būtų vienas iš nedaugelio pastatų, kurių pamatai būtų sutvirtinti tokiu būdu.

Pagal sutartį stogo tvarkymo darbai turi baigtis spalio 15 d.

"Pamatų kampuose reikėtų gręžti polius, kurie siektų 14 m gylį, ir prie jų kabinti esamus pamatus. Tam, kad būtų galima prikabinti polius, pamatai turi būti išilgai išgręžti ir įtempti metaline styga. Tai labai sudėtingas technologinis planas", – dėstė V.Juška.

Pasak jo, praėjusiais metais buvo nutarta stebėti pastatą ir atsižvelgti į plyšius fasade. Esą jeigu plyšiai nesiplės, pamatų tvirtinimo darbų bus galima atsisakyti.

Vitalijus Juška / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Skyriaus vedėjo teigimu, dėl to nuspręsta pirmiausia darbus pradėti nuo pastato stogo.

Šią vasarą jo dalis buvo sutvarkyta.

"Stogo darbus vasarą pabaigti negalėjo dėl veikiančios lauko kavinės, o dabar tvarkomas likęs trečdalis stogo. Pagal sutartį stogo tvarkymo darbai turi baigtis spalio 15 d.", – tvirtino V.Juška.

Jo teigimu, antrajame darbų etape planuojama tvarkyti pamatus. Tačiau jeigu bus nuspręsta, kad jų rekonstruoti nebūtina, iš karto bus pereita prie fasado darbų.

Skyriaus vedėjas atskleidė, kad pabaigus remontus ant pastato bus sugrąžintas Klaipėdos miesto herbas, jis yra restauruotas.

Stogo rekonstrukcijos darbams ir miesto herbo atnaujinimui Klaipėdos savivaldybė skirs 60,7 tūkst. eurų. Prireikus tvarkyti pamatus, numatyta skirti 41 tūkst. eurų, o fasado sutvarkymui – 70 tūkst. eurų.

Stogo rekonstrukcijos darbus atlieka bendrovė "Lankstinys".

Dėl pastato rekonstrukcijos iki spalio 15 d. bus ribojamas eismas Tiltų gatvėje.

Prie Biržos tilto esantis Tiltų g. 1 (buv. Fr.Vilhelmo g. 22A) namas pastatytas 1915 m. Tai buvo pirmasis miesto bankas. Pastato fasadas išsiskiria tuo, kad ant jo nuo seno pritvirtintas Klaipėdos herbas.

Šis gyvenamasis namas priklauso saugomiems kultūros paveldo objektams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
tik tvirtinkit greičiau tuos pamatus. Teisingai čia kažkas pastebėjo kad jūsų ponų džipai ir kledarai autobusai viską išjudino. Ar lauksit kol sugrius su visu gražiu ir nauju stogu?:D)Tegul prisideda viešojo transporto šulai. Semia pinigus iš miestiečių už bilietus lopetom, o kai reikia ką miestui padaryt tai be fontanėlių-,,sisiukų"ar suolelio Mažvydo al.pastatymo nieko neišstena

Faktas

Faktas portretas
Nereikia užsidengti rankytėm akis apsimesti, kad nėra problemos - dėl ko reikia tvirtinti pamatus? ogi dėl to, kad gavę tūkstantį kartų per parą judina sunkiasvoriai autobusai. Esant nuolatiniam žemės drebėjimui, jokie pamatai neatlaikys, kad ir koks gražus stogas būtų.

Kiek

Kiek portretas
Seimininkai prisidejo? Ar viskas is musu miesto biudzeto?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių