Atnaujins mokslinio tyrimo plūdurą

Baltijoje prie Lietuvos krantų planuojama iš esmės atnaujinti su norvegų pagalba įsigytą mokslinio tyrimo hidrografinį plūdurą.

Nuolatinis matavimas jūroje

Klaipėdos universiteto Jūrinių tyrimų institutas nuolat gaudavo informaciją iš pernai įdiegto mokslinio hidrografinio plūduro.

Jis pastatytas vietoje, kur yra 19 metrų gylis ir automatizuotai kas 15 minučių trijuose lygiuose matuoja vandens parametrus.

Plūduras teikė įvairius duomenis iš jūros apie vėjo greitį, oro drėgnumą, temperatūrą, saulės spinduliuotę, slėgį, vandens temperatūrą, druskingumą, drumstumą, ištirpusio deguonies kiekį, teršalus, srovių greitį ir kryptis, bangų aukštį, periodus.

Šie duomenys leidžia susidaryti išsamų vaizdą apie Baltijos jūroje vykstančius pokyčius, žvilgtelėti į Baltijos jūros pakrantės hidrodinaminį ir ekologinį pjūvį.

Duomenimis naudojosi ir uostas

Hidrografinis plūduras įdiegtas Baltijos jūroje, Lietuvos priekrantėje ties Klaipėda. Jis yra pirmasis tokio tipo Lietuvos mokslininkų įrenginys Baltijos jūroje.

Klaipėdos universitetas hidrografinį plūdurą įsigijo vykdydamas bendrą projektą su Norvegijos mokslininkais. Lėšų jam buvo skirta pagal Norvegijos finansinį mechanizmą.

Panašų plūdurą, tik su kitokiomis funkcijomis, turi ir Klaipėdos uostas. Jis skirtas duomenims apie laivybos sąlygas uosto prieigose kaupti.

Dalį informacijos apie Baltijos jūros pokyčius uostas gauna ir iš Klaipėdos universiteto hidrografinio plūduro. 

Atnaujinimui – keturi mėnesiai

Netrukus hidrografinis plūduras turės būti iš esmės atnaujintas. Klaipėdos universitetas ieškojo rangovo, kuris tai padarytų.

Turės būti keičiami įvairūs kabeliai, amortizaciniai plūdurai, prie dugno plūdurą laikančios inkaravimo virvės, elektronikos dėžės su įranga. Taip pat numatyta sutvarkyti atsiklijavusias saulės baterijas, perkalibruoti įvairius daviklius.

Įvairūs darbai būtų daromi visą vasarą ir netgi ilgiau - keturis mėnesius nuo sutarties pasirašymo.

Vasara plūdurui atnaujinti pasirinkta todėl, kad jūra yra rami ir joje sąlygiškai mažiau pokyčių. Didžiausi pokyčiai jūroje ir priekrantėje vyksta per audras. Kartais po audros krantai pasikeičia neatpažįstamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hidrografas

Hidrografas portretas
Kažkada turėjo ir Jūrinių tyrimų centras.Nemokėjo pasinaudoti.

Nustebęs

Nustebęs portretas
Nežinojau, kad Lietuvos mokslininkai turi tokį plūdurą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių