Atmintyje – svarbūs Klaipėdos įvykiai

Uostamiesčio Kultūros fabrike nuaidėjo aplodismentai menininkui, žurnalistui, prodiuseriui Kęstučiui Meškiui.

Mintimis – į Paryžių

Kūrybos vakare buvo rodomos kelionių, svarbių susitikimų, įvykių fotografijos, taip pat kurtų filmų fragmentai, skaitomos K.Meškio parašytų knygų ištraukos.

Prisiminti ir papasakoti apie savo kūrybos kelią kūrėjui padėjo aktorė Virginija Kochanskytė.

Ji vakaro metu tapo "intelektualinio bastūno" – K.Meškio mūza, nukėlusia žiūrovus į kūrėjo mėgstamą Paryžių, kai skaitė ištrauką iš jo parašytos novelės "Kartą Paryžiuje".

Sankt Peterburge – 25 metai

K.Meškys pasakojo, kad baigė Politechnikos institutą Sankt Peterburge, studijavo informacines sistemas ir prietaisus.

Taip pat baigė aukštuosius žurnalistikos kursus Sankt Peterburgo žurnalistų namuose.

Po studijų dirbo televizijos centre, dar vėliau dirbo Sankt Peterburgo televizijos studijoje.

Sankt Peterburge lietuvis praleido net 25 metus.

Didžiąją dalį laiko dirbo televizijoje, kino studijoje "Telefilmas". Ten kūrė autorines laidas, filmus, rašė straipsnius į vietinę spaudą.

"Ten nelabai žinojo apie Lietuvą, daugiau apie Latviją ir Estiją. Lietuva ir Vilnius, skirtingai nuo šių dviejų šalių, buvo uždaryta užsienio turizmui ir užsieniečiams. Aš stengiausi kurti daugiau laidų apie Lietuvą ir parašyti vieną kitą straipsnį apie tai", – prisiminė K.Meškys.

Įamžino svarbius įvykius

Kadangi Lietuvoje prasidėjo kelias į nepriklausomybę, vyras suprato, kad laikas grįžti namo ir prisidėti prie svarbių įvykių.

Sąjūdžio laikų pradžioje, 1989 m., sugrįžo į Klaipėdą ir pradėjo dirbti "Audiovizualiniame centre", kino studijoje. Ten taip pat kūrė televizijos laidas.

"Negaliu pasakyti, kad kaupiau Sąjūdžio medžiagą. Tiesiog to meto TV laidose atsispindėjo visi tie istoriniai įvykiai. Filmavau nuo 1989 m. Teatro aikštėje vykusius įvykius, nes manau, kad miestų aikštėse atsispindi visa miestų dvasia. Aš esu ne tiek Sąjūdžio metraštininkas, o tos aikštės metraštininkas. Tos laidos išliko. Aš tikiuosi jas kada nors perduoti bibliotekai ar kokiam archyvui", – svarstė 75-metį šiemet minintis K.Meškys.

Iš viso buvo sukurta apie dešimt televizijos laidų. Kartą per mėnesį buvo daroma apžvalginė mėnesio įvykių laida.

"Laidose yra visko – bado streikai, mitingai, pirmieji uostamiesčio universiteto steigimo įrašai, diskusijos, susirinkimai, visokie protestai, pavyzdžiui, kai kariškiams norėjo statyti būstus. Žmonės išėjo streikuoti, kad klaipėdiečiams skirtų būstus, o ne kariškiams. Yra ir susidūrimas su kariuomene, kai gyventojai norėjo nugriauti Lenino paminklą, o kariškiai stovėjo su tanketėmis ir jį saugojo", – pasakojo K.Meškys.

Įrašuose atsispindi daug uostamiesčiui svarbių įvykių, kuriuos verta prisiminti ir išsaugoti.

"Turiu apie 60 išlikusių vaizdo kasečių. Bandysiu su studentais jas sutvarkyti ir galbūt perduoti į kokį archyvą. Aš manau, kad ten daug momentų iš Klaipėdos gyvenimo, istorijos", – teigė K.Meškys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Geros nuotraukos. Puiku, kad nežiūrint į sunkius laikus, visas negandas ir bėdas, vistiek atsiranda štai tokie žmonės sugebantys ir galintys. Tikro matymo ir Meno, dabar labai trūksta..Ačiū.

tt

tt portretas
Bravo

>

> portretas
K.G.B
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių