Atgimimo aikštėje pajudės ledai

Klaipėdos savivaldybei pasirašius projektavimo sutartį su rangovais, pagaliau pajudės Atgimimo aikštės reikalai. Ne vienerius metus daug ginčų visuomenėje kėlęs ekstravagantiškas projektas dėl daugiaaukštės požeminės automobilių saugyklos, regis, išspręstas, radus ekonomiškesnį ir ne tokį brangų variantą.

Prireikė projekto audito

Šią savaitę Klaipėdos savivaldybės administracija su bendrove "SRP Projektas" iš Vilniaus pasirašė sutartį dėl Atgimimo aikštės rekonstravimo techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų pirkimo.

Konkursas buvo paskelbtas šių metų kovą.

Ir tai buvo ne pirmas toks pirkimas: techninis projektas Atgimimo aikštės rekonstrukcijai buvo parengtas dar 2019 m.

Bet esą neracionalūs jo sprendiniai miesto valdžios netenkino, todėl pernai buvo atliktas minėto projekto auditas, po kurio paruošti šeši alternatyvūs požeminio garažo laikančiųjų konstrukcijų įrengimo variantai, numatantys, kaip galima labiau atpiginti vienos parkavimo vietos įrengimo kainą.

Ir rangovo prašėme, kad nebūtų jokių dubajų.

"Tada buvo siūlytas gana ekstravagantiškas projektas su automobilių aikštele net po Herkaus Manto gatve, su tuneliu iki Muzikinio teatro, liftu iki jo ir kitais dalykais, kurie statinio kainą labai padidino, tačiau funkcinė jų nauda buvo abejotina", – dienraščiui kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Gintaras Neniškis / Redakcijos archyvo nuotr.

Ieškojo protingo sprendimo

Po ilgų diskusijų ir svarstymų visuomenėje bei politikų tarpe specialistai surado, kaip manoma, protingą sprendimą, kad nereikėtų automobilių stovėjimo aikštelės projektavimo pradėti nuo pradžių.

Požeminė automobilių saugykla turėtų būti įrengta per palyginti trumpą terminą dėl miesto įsipareigojimo rekonstruojamam Klaipėdos muzikiniam teatrui.

Pagal sutartį, Atgimimo aikštės rekonstravimo techninį projektą rangovas turės parengti ne vėliau kaip per 12 mėn. nuo sutarties įsigaliojimo dienos.

"Tai – maksimalus terminas, bet kai turėsime projektinius sprendinius, galėsime pradėti vykdyti konkursines procedūras. Tikimės, kad kitų metų pavasarį, jei nebus teisminių ginčų, turėsime statybų rangovą ir prasidės archeologiniai kasinėjimai", – teigė G.Neniškis.

Rengiant Atgimimo aikštės atnaujinimo viziją, žvalgomieji archeologiniai tyrimai vyko dar 2014 m. rudenį.

Tuomet vykdytų tyrimų tikslas buvo užfiksuoti istorinių gatvių tinklą ir buvusių pastatų vietą.

Išskirtinė miesto vieta

Savivaldybės administracija apsisprendė garažą Atgimimo aikštėje projektuoti pagal variantą, numatantį, kad dviejų aukštų požeminėje aikštelėje bus įrengtos 228 automobilių stovėjimo vietos.

Paskaičiuota, kad vienos suprojektuotos vietos kaina sudarys ne daugiau kaip 30 tūkst. eurų. Tai yra perpus pigiau, nei siūlė ankstesnis projektuotojas.

Be viso to, reikia įskaičiuoti, kad čia turės būti pertvarkytos gatvės, o po jomis esančios komunikacijos arba iškeltos, arba pakreiptos.

Tikimasi, kad projekto įgyvendinimas neviršys 9 mln. eurų.

"Aikštelė bus įrengta Atgimimo aikštės sklypo ribose. Tai bus variantas be jokių nereikalingų prabangos dalykų. Ir rangovo prašėme, kad nebūtų jokių dubajų, nes net ir grynai ekonominis variantas bus gana brangus – vieta išskirtinė, o statybų sąlygos sudėtingos. Gruntas yra netvirtas, bet šiuolaikinės technologijos modernios, todėl tikiuosi, kad viskas bus gerai", – vylėsi G.Neniškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

   portretas
greičiau dinozaurai sugriš

Atgimimo aikštėje

Atgimimo aikštėje portretas
pajudės protestuotojų minios prieš istorinės aikštės naikinimą ir uždelsto veikimo bombos aikštės požemiuose rengimą.

O man

O man portretas
svarbiausia kad iškirs tikrą miesto puošmeną ir retenybę - puikiuosius, senuosius kaštonus. Nebetkur pamatysi tokius išsugusius, sveikus ir galingus. Requiem...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių