Asmenybės nenugrims į užmarštį: klaipėdiečiams – ekskursijos apie išskirtinius žmones

Uostamiesčio gidų ir Klaipėdos vokiečių bendrijos iniciatyva miestiečiams parengtos dvi nemokamos ekskursijos, skirtos miesto jubiliejui. Pirmoji pažintis su 10 išskirtinių asmenybių, kurios kūrė ir garsino Klaipėdą, jau įvyko. Tai – įvairių profesijų ir skirtingų tautybių žmonės iš visų miesto gyvavimo epochų.

Konsultavosi su istorikais

Pirmoji ekskursija apie Klaipėdai daug davusias, bet per menkai žinomas asmenybes buvo surengta praėjusį šeštadienį.

Antroji planuojama rugsėjo pabaigoje, pasitinkant Tarptautinę turizmo dieną.

Ji bus apie žmones, kurie Klaipėdoje gimė arba kurį laiką čia gyveno, bet išgarsėjo ne Klaipėdoje, tačiau mes galime jais didžiuotis.

"Pavyzdžiui, mes džiaugiamės Friedrichu Wilhelmu Argelanderiu, kuris Klaipėdoje gyveno 9 metus. Arba Arno Eschu, kuris čia gyveno net 17 metų. Jie išgarsėjo ne Klaipėdoje, bet jų biografijoje vis tiek parašyta, kad gimė Mėmelyje, Klaipėdoje. Mūsų tikslas ir yra pristatyti tuos žmones, kurie, mūsų manymu, yra ypatingi. Pavyzdžiui, A.Eschas buvo vienas Liberalų partijos kūrėjų, po karo sušaudytas Maskvoje kaip Rytų Vokietijos antivalstybininkas, tiesa, paskui reabilituotas. Apie jį mažai kas žino, bet jis gimė Klaipėdoje, čia lankė mokyklą, kiek teko domėtis jo biografija, pažiūros formavosi būtent Klaipėdoje", – pasakojo viena ekskursijos vadovių Rasa Miuller.

Kurias asmenybes vertėtų rinktis pasakojimams, gides konsultavo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikė Zita Genienė.

Ekskursijos bus įamžintos

Pirmąja ekskursija "Klaipėdos miestui daug davę, bet menkai žinomi žmonės", surengta savaitgalį, susidomėjo kelios dešimtys klaipėdiečių.

Laurencija Budrytė-Ausiejienė: prisiminsime ir visai neseniai anapilin iškeliavusį mūsų miesto šviesuolį, unikalią asmenybę D.Varkalį. / Vytauto Petriko nuotr.

Jie daugiau nei dvi valandas žingsniavo apie tris kilometrus nuo objekto prie objekto, kurie vienaip ar kitaip susiję su garsiaisiais klaipėdiečiais.

Ekskursantai išgirdo apie Johanną Samuelį von Lilienthalį, Berendą Pieperį, Paul'ių Willy'į Lindenau, Johną Masoną, Herbertą Reissmanną, Gustavą Waldhauerį, Johannesą Sembritzkį, Moshę Yaakovzoną de Jongę, Jokūbą Peteraitį ir Dionyzą Varkalį.

Šių ekskursijų fragmentus sumanyta nufilmuoti. Vėliau pažintiniai filmukai bus išdalyti mokykloms ar muziejams kaip edukacinė medžiaga.

Nepamiršo ir D.Varkalio

Klaipėdos gidė Laurencija Budrytė-Ausiejienė ekskursiją, supažindinimą su uostamiestį garsinusiais žmonėmis, pradėjo prie marių.

Pirmasis pasakojimas – apie uosto statytoją J.S. von Lilienthalį, paskui – apie kitą su uostu susijusią asmenybę P.W.Lindenau, kalbėta apie jo laivų statyklą, apie žymiausius pastatytus laivus.

"Vėliau nusikėlėme į gerokai ankstesnius laikus, kai žydų pirklys M.Y. de Jongė pirmasis Klaipėdoje pradėjo vystyti jūrinę prekybą. Paskui keliavome į Teatro aikštę, kur pakalbėjome apie J.Masoną, žymųjį škotų verslininką, kuris čia atgabeno garo variklį ir pradėjo Klaipėdoje diegti daugybę inovacijų. Prisiminėme ir visai neseniai anapilin iškeliavusį mūsų miesto šviesuolį, unikalią asmenybę D.Varkalį, kuris iš krislelių bandė surinkti miesto istoriją ir vėl ją sulipdyti per įvairiausius artefaktus", – pasakojo gidė L.Budrytė-Ausiejienė.

Ekskursantus gidė supažindino ir su palikimu G.Waldhauerio, kuris buvo ne tik mokytojas bei dailininkas, garsėjęs savo litografijomis, bet ir botanikas, o tai daugeliui šiandien nėra žinoma. G.Waldhaueris išleido didelį veikalą "Augalų atlasas".

Ekskursijos sumanytoja L.Budrytė-Ausiejienė gide dirba jau 14 metų. Ji ne tik kuria maršrutus, bet ir dėsto turizmo specialybės studentams, ruošia gidus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių