Asbesto galima atsikratyti sąvartyne

Itin pavojingas sveikatai asbestas bei jo turinčios statybinės atliekos jau priimamos Klaipėdos regioniniame sąvartyne Dumpiuose. Čia Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) įrengė specialią aikštelę, kurioje pavojingos medžiagos bus utilizuojamos nekenkiant aplinkai.

Daugiausia – šiferio stoguose

Paprastai vieno namo stogą pakeitę žmonės atgabena nuo pusantros iki dviejų su puse tonų šiferio lakštų. Dažniausia jų daroma klaida yra ta, kad pavojingą krovinį jie veža atvirą, o išgirdę priekaištų nesupranta, ką daro ne taip.

„Asbestas nepavojingas, kol jo nejudini. Tačiau kai šiferio lakštai transportuojami, pavojingų plaušelių sklaidos ore išvengti nepavyks. Atvirai gabendami tokias atliekas žmonės daro blogą darbą, jie teršia aplinką, nuodija aplinkinius ir save“, – sakė Ramunė Šličienė, KRATC ekologinės infrastruktūros skyriaus vadovė.

Aplinkosaugininkai už tokį aplinkos teršimą gali skirti baudą. Prisimenant, kad visai neseniai baudos už panašius dalykus buvo gerokai padidintos, verta iš anksto susižinoti, kokie reikalavimai keliami gabenant asbesto turinčias atliekas.

Gabenimo tvarka – be išimčių

„Neretai žmonės piktinasi griežtais reikalavimais, teigia darantys gerą darbą atveždami mums šiferį. Netgi atgabenę į sąvartyną prašo duoti plėvelės, lyg tai išspręstų problemą. Tačiau supakuoti tokias atliekas būtina prieš išvežant jas į sąvartyną“, – pasakojo R.Šličienė.

Gabenantieji į sąvartyną asbesto turinčias atliekas privalo laikytis griežtų reikalavimų. Jos turi būti vežamos sandariai uždengtos. Šiferio lapai gali būti sudėti ant padėklų ir privalo būti sandariai apvynioti plastikine pakavimo plėvele. Atliekos dulkių ir plaušo pavidalu nepriimamos.

Reikalaujama, kad smulkus šiferio laužas būtų supakuotas į sandarią plastikinę tarą, dvigubus plastikinius maišus, didmaišius, statines, konteinerius ar kitaip supakuotas. Geriausia tokį krovinį sudėti ant padėklų bei sandariai apvynioti plastikine pakavimo plėvele, kad sąvartyno technika galėtų jį saugiai iškrauti.

„Šią griežtą tvarką nustatė Aplinkos ministerija ir analogiški reikalavimai galioja visoje Europos Sąjungoje. Pagal ją numatomi ir kiti formalumai – juridiniai asmenys privalo užpildyti pavojingų atliekų lydraštį“, – pasakojo KRATC specialistė, primindama, kad lydraščio pavyzdį ir daugiau informacijos galima rasti tinklalapyje www.kratc.lt.

Priima už mažiausią kainą

Pavojingo žmogaus sveikatai asbesto paprastai turi statybinės bei izoliacinės atliekos. Dumpių sąvartyne jos priimamos iš gyventojų, įmonių, įstaigų ir organizacijų.

Asmenys, dalyvavę Europos Sąjungos remiamose asbesto programose, čia gauna dokumentą, patvirtinantį teisėtą asbesto utilizavimo faktą. Pagal KRATC patvirtintus įkainius, vienos tonos šių atliekų priėmimo kaina su PVM yra 38,87 euro.

Pavyzdžiui, kitose Klaipėdos įmonėse šių atliekų priėmimo kaina 4–5 kartus didesnė.

„Asbesto atliekų aikštelę KRATC įrengė už savo lėšas, kaip papildomą paslaugą, kuri buvo reikalinga regiono vartotojams. Mūsų tikslas nėra pelnas, todėl asbesto atliekų kainodara yra tokia, kad padengtų eksploatacines išlaidas“, – aiškino R.Šličienė.

Specialiai įrengtoje saugojimo sąvartyno aikštelėje asbesto atliekos užpilamos gruntu. Čia numatyta utilizuoti 50 tūkst. tonų pavojingų atliekų.


Šiame straipsnyje: asbestasšiferissenas šiferis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių