Ant kopos – abejonių keliančios statybos

Palangoje – vėl su statybomis susijęs skandalas. Šį kartą kurorto meras Šarūnas Vaitkus siekia užkirsti kelią ant pajūrio kopos Kunigiškėse sovietmečiu pastatyto buvusio radiotechninio posto virsmui privačia kavine. Reikalo teisėtumą aiškintis ėmėsi Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Meras neištvėrė

Kelis kartus neleidę transformuoti šio sovietinio statinio į gyvenamąjį namą, Palangos tarybos nariai pačioje šių metų pradžioje sužinojo, kad metamorfozės ant kopos jau vyksta – esą technika nukasė apsauginę kopą, o statybininkai ėmėsi seną statinį versti nauju, kol kas neaiškios paskirties pastatu.

Pirmadienį Palangos meras savo „Facebook“ paskyroje išrėžė, ką galvoja apie šiuos įvykius, ir papasakojo visą radiotechninio posto istoriją.

„Palangos savivaldybės administracijos specialistai, atlikę patikrinimus, aptiko, kad Kunigiškių paplūdimyje, tiesiog kopose, savavališkai, neturint jokių leidimų ir suderinimų, įžūliai dygsta nauja kavinė. Įžūlus statytojas net drįso į pajūrį atsigabenti specialią techniką ir be jokių skrupulų stumdyti kopas – nustumtas beveik keturių metrų pločio augalinis kopos sluoksnis“, – konstatavo Š. Vaitkus.

Š. Vaitkaus feisbuko nuotr.

Taryba nepritarė

Baltų plytų pastatas šioje vietoje pastatytas 1968 m., čia radiolokatoriais buvo stebimi laivai, jūros pakrantės bei orlaiviai. Greta stovėjo stebėjimo bokštelis, į jį įsiropštę sovietų kariškiai gyvai stebėjo jūrą.

Lietuvai tapus nepriklausoma, šiuos statinius perėmė Valstybės sienos apsaugos tarnyba, o 2010-aisiais jie perduoti Valstybės turto fondui.

Po metų juos įsigijo privatus asmuo, o 10 arų sklypas aplink pastatus 38 metams išnuomotas naujajam savininkui. Pasak Š. Vaitkaus, sklypo paskirtis vis dar oficialiai tebėra įvardijama kaip žemė krašto apsaugos tikslams.

Naujoji savininkė siekė žemės paskirtį pakeisti į rekreacinę ir ketino šioje vietoje stovintį pastatą paversti poilsio paskirties ir aptarnavimo statiniu.

2015 m. Palangos tarybos nariai, svarstydami detalųjį minimos teritorijos planą, įžvelgė jo vizualizacijoje gyvenamosios paskirties pastatą ir projektui nepritarė. Toks pat sprendimas buvo ir po pusmečio, kai savininkai pateikė svarstyti pakoreguotą planą.

Reikalas išspręstas vieninteliu parašu, kai statinio savininkė kreipėsi į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

„Potvarkį dėl detaliojo plano tvirtinimo pasirašė šios inspekcijos viršininko pavaduotojas Aidas Valys, – paaiškino Palangos meras, nustebindamas faktu, kad dabar ta pati institucija bus priversta tikrinti, ar šis veiksmas buvo teisėtas. – Iš silikatinių plytų pastatytame pastate nėra nei šildymo, nei vandens, nei nuotekų sistemos. Užtat yra elektra, 96 kvadratiniai metrai ploto, solidus sklypas kopose bei didžiulis galvos skausmas Palangos savivaldybei ir bendruomenei.“

Šarūnas Vaitkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sieks teisinio vertinimo

Kurorto meras įsitikinęs, kad toks statinys ant kopų turėjo būti paprasčiausiai nugriautas, kad nebūtų jokių abejonių dėl jautrios rekreacinės zonos apsaugos ir nekiltų iš anksto užprogramuoti teisiniai ginčai.

Dabar ne tik pastatas atnaujinamas, bet ir nukasta apsauginė kopa, kuri daug metų buvo formuojama ir tvirtinama. Palangos savivaldybės ekologė Reda Kairienė tikino, kad taip suardyta pajūrio apsauga, kopa gali toliau griūti, o paplūdimys siaurėti. Panašūs darbai turėtų būti vertinami aplinkosaugininkų, jie turėtų paskaičiuoti ir gamtai padarytą žalą.

Stebina, kad savivalda nepatvirtino šio detaliojo plano, o aukštesnė institucija įteisino būsimą konfliktą.

„Stebina, kad savivalda nepatvirtino šio detaliojo plano, o aukštesnė institucija įteisino būsimą konfliktą. Nuostabu, kad karinės paskirties objektas buvo parduotas ne viešajam interesui tenkinti, o moteriai iš Pasvalio. Ten jau yra tvorelė, tuoj ant jos atsiras užrašas „Privati valda“. Tuoj žmonės nebegalės pro tą vietą praeiti. Vienu parašu buvo nubraukta savivaldos pozicija“, – piktinosi Š. Vaitkus.

Vakar Klaipėdos apygardos prokuratūra, reaguodama į viešai paskelbtą informaciją apie galbūt neteisėtai vykdomas statybas Kunigiškių paplūdimyje, pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Prokurorų manymu, kilus abejonių, būtina gauti papildomų duomenų, atlikti jų vertinimą ir nuspręsti, ar kreiptis į teismą ginant viešąjį interesą. Informacijos apie minėtas statybas prokuratūra iki šiol nebuvo gavusi.

Savininkas išvyko?

Neoficialiomis redakcijos žiniomis, pastatą įsigijo ir pertvarkyti jį ėmėsi bendrovės „Didvyriai“, turinčios Palangoje kavinę „Floros simfonija“, savininkas.

Oficialiai skelbiamu telefonu vakar atsiliepė moteris ir patikino negalinti komentuoti susidariusios situacijos. Ji esanti šeimos, kuriai priklauso verslas, narė, bet kalbėti apie statybas Kunigiškėse negalinti.

Pasak jos, įmonės vadovas yra išvykęs į užsienį, be jo niekas kitas negalintis kalbėti. Pašnekovė patikino, kad vadovas turėtų grįžti sausio 26 d. ir pats imsis tvarkyti reikalų. Iki tol statybos nevyksiančios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KOL STATO

KOL STATO  portretas
NIEKAS NEMATO.O PASTAČIUS--JAU TIKRAI NENUGRIAUS,O AR NE TAIP JUODKRANTĖJE,TIESA NE ANT KOPŲ.

Rinkejas

Rinkejas portretas
meras išsireklamavo prieš rinkimus. Palangai reikia naujo vado

šiaip

šiaip portretas
Statybų inspekcija yra savivaldybės konsultantai. Jie turi tik patariamąjį balsą, bet nėra sprendimų priėmėjai. Kadangi savivaldybė "delsė", tai Statybų inspekcija "pavadavo" savivaldybę. Tai kam Palangoje ta dvivaldystė? Tuomet reikia išvaikyti arba Palangos "savivaldybę" arba Statybų "inspekciją". Ir čia, jei Palangos savivaldybė nėra korumpuota, tai ji turi Statybų inspekciją paduoti į teismą už įstatymu suteiktų įgaliojimų viršijimą, ir išieškoti iš šių įgaliojimų viršijimo atsiradusią žalą savivaldybės ir Lietuvos žmonėms.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių