1991-ųjų sausis ir Molotovo kokteilio kvapas

Klaipėdietis Robertas Rezgevičius buvo vienas mirtininkų per 1991-ųjų sausio įvykius Klaipėdoje. Ekstremalių sporto šakų entuziastas tada vadovavo grupelei savanorių, budėjusių savivaldybės pastato trečiajame aukšte ir saugojusių meriją nuo sovietų armijos įsiveržimo. Puolimo atveju laisvės gynėjai jokių atsitraukimo galimybių neturėjo, o pagrindinis ginklas buvo Molotovo kokteilis.

Anų laikų liudijimas

R.Rezgevičiaus rankose, kaip mokytojai pasakytų, "špargalkė" – pageltusio pradeginto popieriaus skiautė, kurios vienoje pusėje užrašyta – 1991 01 13, 4 būrys. Toliau išvardytos pavardės, pasirašė – vadas R.Rezgevičius.

Lietuvai lemtingomis dienomis ant po ranka pasitaikiusio popieriaus lapo išvardytos savanorių, laisvės gynėjų, tomis dienomis saugojusių savivaldybės pastatą, pavardės.

"Istorinės reikšmės dokumentas. Keista, kad tik po 28 metų jis sugrįžo į mano rankas. Buvau perdavęs jį vienam žmogui, o jis jau kurį laiką miręs. Šį dokumentą man sugrąžino jo našlė. Sąrašą tada sudariau tam, kad visiems šiems žmonėms, kurie tuo metu budėjo savivaldybėje, būtų išduotos pažymos jų darbovietėms, jog tuo metu jie tikrai buvo merijoje", – pasakojo R.Rezgevičius.

Vartydamas šį seną popierių, klaipėdietis tikino jaučiąs anų laikų virpuliuką, kai nežinomybė, laukimas ir nuolatinė įtampa buvo apėmusi visą šalį.

Sąraše išvardyta per 40 pavardžių, tarp jų – dvi moteriškos. Visi šie žmonės įtemptomis 1991-ųjų sausio dienomis pasikeisdami budėjo savivaldybėje.

"Šis kai kam gal ir nieko vertas dokumentas man asmeniškai yra istorijos dalis. Aš pats tuos žmones surinkau. Pamenu, kai viskas prasidėjo, atbėgau į savivaldybę ir pasakiau ten jau buvusiems gynėjams, kad noriu būti su jais. Jie pasiūlė man surinkti dar žmonių. Per dvi paras juos surinkau. Ir jau sausio 12-ąją mes budėjome trečiajame pastato aukšte, apsistatę buteliais su padegamuoju skysčiu. Pirmajame ir antrajame aukšte budėjo skautai ir šauliai", – prisiminė Robertas.

Mirtino ginklo receptas

Kitoje šio savotiško dokumento pusėje matyti dar vienas įrašas: "Muilas, nitroglicerinas, žibalas". Ir nurodytos proporcijos, kiek kokių medžiagų reikia. Sudėties variantų gali būti ir kitokių.

Ne paslaptis – tai vienas populiariausių partizanų, miesto mūšių ir riaušių ginklo – Molotovo kokteilio receptas.

Šio kokteilio paskirtis – padegti taikinį. Padegamųjų butelių gamyba ir pardavinėjimas daugelyje pasaulio šalių uždrausti, tačiau 1991-ųjų sausį strateginiuose Lietuvos miestų objektuose, tarp jų – ir Klaipėdos merijos pastate Liepų gatvėje, šis draudimas negaliojo.

"Ko tik nedarėme. Be šito jau minėto, maišėme ir magnio, salietros, kalio permanganato mišinius. Iš kur gaudavome medžiagų? Net nežinau, bet visko turėjome. O aš pats gaminau sprogmenis mažais kiekiais, išbandydavau, ar sprogsta. Po kelių tokių sprogimų apdegė ir šitas lapelis su gynėjų pavardėmis. Situacija beveik kaip filme. Bet tai buvo ne filmas", – kalbėjo R.Rezgevičius.

"Pilėnų variants"

Anot liudininkų, tomis dienomis savivaldybės pastate buvo tiek Molotovo kokteilių, kad belieka tik stebėtis, kad kažkas netyčia nesprogo. O gynėjai buvo pasirengę viskam.

"Turėjome labai daug ir signalinių raketų, iš uosto gavome. O tai labai galingas ginklas, ypač kai geriau nieko neturi. Turėjome metalinių strypų, prie virvių pritvirtintų kablių, kad jais pargriautume kareivius ir prisitraukę atimtume iš jų ginklus, nes šautuvų neturėjome. Buvome apmąstę, kaip veikti, kad tik kažkaip gautume šautuvą", – pasakojo R.Rezgevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to > ...čia rašantys

to > ...čia rašantys portretas
Taip, mūsų šalis buvo turtinga.Pramonė, prekyba, 4 laivynai, žemės ūkis..Neblogai Lietuva laikėsi, nors ruselis visur saviškius sukišęs buvo ir vis važiavo jų giminaičiu srautas į geras darbo vietas iš plačiosios tėvynės.. Gaudavom iš rusyno anglį, naftą už kapeikas tonai.Žinoma atgal važiuodavo lašiniai, mėsa, ž.ū.produktai.//Tame ir esmė, kad tada beveik viską turėjom(jau girdžiu beretkų žviegimą :D), bet išvargino geležinė uždanga, kvaili ribojimai, veidmainystė ir įstatymas garbinti vienintelę ir nepakartojamą komunistų partiją.Pvz. kaimo žmogui negalima buvo dirbti mieste. Išskyrus jei nusiperki nekilnojamą turtą ar įstoji kur mokytis.O nekilnojamą turtą nusipirkti buvo labai sunku ..Taigi turėjom turto bet neturėjom laisvės kurią įsivaizdavom savaip.O dabar, pasirodo, kad pataikėm vėl ant to pačio grėblio.Tik mūsų ta laisvė keista + dar skurdas ir kasdieninis gyvenimas kančioje.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Paskaitai tokias rašliavas ir pagalvoji-dar po trisdešimt metų išaiškės ir tie,kurie rusų ambrazūras krūtinėm užkišo.Ir kaip jiems ne gėda?

> ...čia rašantys

> ...čia rašantys portretas
daug tiesos parašėte, tik negaliu suprast, iš kur okupuotoje Lietuvoje atsirado gausus šalies turtas? Juk okupantai per tiek metų turėjo viską nustekent ir išvežt, ar ne taip? taip ir išeina, kad kovojot už tai, kad nauji boželiai gerai gyventų, kai "prie ruso" gyveno gerai v i s i.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių