Šiuolaikinio meno parodoje – šviesa ir garsas

  • Teksto dydis:

Penktadienį 18 val. galerijoje „Si:said“ Klaipėdoje bus atidaryta Tomo Daukšos paroda „Lucerna Sonitum“.

Keturi taktiniai prožektoriai su cree xm-l t6 led lemputėmis bei galimybe fokusuoti spindulį pritvirtinami prie stovo ir nukreipiami į vieną tašką sienoje. Šviesa fokusuojama į kvadratą. Šviesos kvadrate įmontuojamas saulės kolektorius. Kolektorius jungiamas į srovės stiprintuvą, o iš jo – į keturias ant tokio pat stovo kaip prožektoriai sumontuotas garso kolonėles. Prie kolonėlių pritvirtinami du mikrofonai. Jie jungiami į srovės stiprintuvą, iš jo – į prožektorius. Prožektoriai apšviečia kolektorių. Kolektorius gamina elektros energiją. Stiprintuvas sustiprina kolektoriaus pagamintą energiją ir perduoda ją garsiakalbiams. Jie skleidžia garsą. Mikrofonai sugauna garsą – gamina elektros energiją. Mikrofonų pagaminta energija sustiprinama stiprintuve ir perduodama prožektoriams. Prožektoriai apšviečia kolektorių. Ciklas kartojasi.

„Lucerna Sonitum “ ‒ tai darbas, kuriame šviesa gamina garsą, o garsas gamina šviesą. Vadinasi, šviesa yra identiška garsui ir atvirkščiai, arba šviesa ir garsas yra vienas kitam lygūs. Taigi garsas ir šviesa yra tas pats ir kartu skirtingi. Žinoma, kad galėtume taip galvoti, reikia nepaisyti srovės stiprintuvo ir įsivaizduoti, kad sistema veikia idealiomis sąlygomis, t. y. nepraranda energijos.

Tokia situacija primena Turritopsis dohrnii medūzos gyvenimo ciklą – išneršusi medūza vietoje to, kad numirtų, virsta polipu ir užaugina naujas medūzas. Iš esmės ji klonuojasi. Genetiniu požiūriu visos iš šio polipo užaugusios medūzos yra ta pati medūza, kuri virto polipu. Kitą vertus nauja medūza turi naują kūną, todėl ji nėra ta pati senoji medūza. Polipas elgiasi panašiai į augalą – iš aplinkos gauna reikiamas medžiagas naujų medūzų auginimui. Galvojant, kad šviesos virtimas garsu ir atvirkščiai atkartoja medūzos klonavimosi ciklą, srovės stiprintuvas veikia kaip polipas – surenka už sistemos ribų esančią energiją ir ją perduoda sistemai, taip kompensuodamas virsmo metu atsirandantį energijos praradimą. Elektroninė sistema pradeda veikti kaip biologinė.

T.Daukša (g. 1988) ‒ Vilniaus dailės akademijos tapybos doktorantas, tyrinėjantis iš pusiausvyros išvestas bei hibridines sistemas. Studijuodamas domėjosi uždaros loginės sistemos idėja, kūrė darbus, kurių viena dalis priklauso nuo kitos, t. y. neturi tiesioginio priežastinio ryšio su kūrinio išore. Gyvena ir kuria Vilniuje.

Paroda „Lucerna Sonitum“ galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18) veiks iki kovo 26 d. Galerijos darbo laikas: III‒V 14‒17 val. arba susitarus iš anksto telefonu 8 600 39 972.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių