Prasideda Klaipėdos metų knygos rinkimai

Kitą savaitę prasidės konkursas „Klaipėdos knyga 2021“. Jame dėl laurų varžysis 35 knygos. Tarp jų – grožinė literatūra, vaizduojamojo meno fotoalbumai, mokslinės monografijos, antologijos, kultūros praeitį menantys ir dabartį apžvelgiantys leidiniai. Iki balandžio 24-osios skaitytojai rinks populiariausią knygą, o gražiausią leidinį išrinks ekspertų komisija.

Instaliacija ir audiogidas

Klaipėdietiškas knygos konkursas – kasmetis miesto renginys, kurį inicijavo ir nuo 2006-ųjų organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka. 16-ojo konkurso „Klaipėdos knyga 2021“ pradžios renginys vyks kovo 2 d. 17 val. miesto bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje. Jame bus pristatyta unikali architekto Vlado Balsio instaliacija „Metų knyga“, 2021 m. uostamiestyje išleistų knygų paroda ir šių metų konkurso naujovė – audiogidas, kuriuo bus galima pasinaudoti kovą ir balandį lankant ekspoziciją. Knygos šventę ves aktorius Linas Zubė, gros pianistas Marijus Kučikas.

Konkurso finalinis renginys planuojamas balandžio 27-ąją, per Nacionalinę bibliotekų savaitę. Atminimo dovanas konkurso nugalėtojams sukurs menininkė Neringa Poškutė-Jukumienė. Nuo šiol apdovanojimai už gražiausią leidinį bus skiriami ne tik uostamiesčio leidyklai ar leidėjui, bet ir visai konkursą laimėjusią knygą parengusiai komandai.

Leidyklos, leidėjai ir autoriai

16-ajame Metų knygos konkurse dalyvauja penkios uostamiesčio leidyklos: Klaipėdos universiteto leidykla, S.Jokužio leidykla-spaustuvė“, „Libra Memelensis“, „Eglė“, „Druka“, penki leidėjai: Lietuvos jūrų muziejus, „Si:said“ galerija, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės ir Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos, Kūrėjų sąjunga ir aštuoni autoriai klaipėdiečiai: Gintaras Grajauskas, Juozas Šikšnelis, Dainius Sobeckis, Darius Musteikis, Jūratė Sučylaitė, Daiva Molytė-Lukauskienė, Bronius Puidokas ir Ernestas Žvaigždinas.

Šiemet leidyklos ir leidėjai konkursui galėjo teikti neribotą knygų skaičių, tačiau šia privilegija pasinaudojo tik „Eglės“ leidykla, konkursui pateikusi net aštuonias knygas. Kiti leidėjai, kaip įprasta, – po du at tris leidinius.

Nuo kovo 2-osios su konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujančiomis knygomis bus galima susipažinti ir balsuoti už populiariausią I.Kanto bibliotekos tinklalapyje www.biblioteka.lt ir šešiuose bibliotekos padaliniuose: Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49), Kalnupės padalinyje (Kalnupės g. 13) ir Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A).

35 – tiek leidinių varžysis konkurse „Klaipėdos knyga 2021“.

Mena miesto ir krašto istoriją

Tarp pretendenčių į Metų knygos titulą – daug Klaipėdos miesto ir krašto istoriją menančių leidinių.

„Druka“ 2021 m. išleido erdvinę pop-up knygą „Iškylančios Klaipėdos istorijos“. Ji skatina leistis į nuostabią kelionę po žymiausias Klaipėdos istorines vietas. Verčiant knygos puslapius, visa didybe iškyla Klaipėdos dramos teatras, Laikrodžių muziejus, „Meridianas“, Lietuvos jūrų muziejus ir kiti erdviniai objektai.

Leidykla „Eglė“ išleido Antano Stanevičiaus sudarytą fotografijų albumą „Donelaitis. Klaipėda. Sausio 1-oji“, skirtą prasmingai ir romantiškai klaipėdiečių tradicijai kasmet sausio 1 d. 12 val. susirinkti prie K.Donelaičio paminklo ir garbingai paminėti lietuvių literatūros pradininko gimtadienį.

Kita reikšminga „Eglės“ leidyklos knyga – Editos Barauskienės istorinis romanas „Kovingoji Ėvė. Kaip Ieva Simonaitytė gynė lietuviškumą ir gentainius“. I.Simonaitytės 125-osios gimimo metinės paskatino priekuliškę pedagogę ir rašytoją pažvelgti į lietuvių literatūros klasikės tautinę, pilietinę veiklą, į jos atkaklią kovą su priespauda, neteisybe.

Lietuvos jūrų muziejus konkursui pateikė Dainiaus Elerto sudarytą knygą „Jūros skonis: žūklė Lietuvos priekrantėje 1900–1944 m.: amžininkų ir tyrėjų tekstų antologija“, pasakojančią apie savitą pajūrio žvejų kultūrą, ir katalogą „Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla. Laivų modeliai“. Skaitytojams jos bus pristatytos kovo 1 d. 17 val. I.Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje. Dalyvaus abiejų knygų sudarytojai – Romualdas Adomavičius ir D.Elertas.

Mokslo studijos ir romanai

Klaipėdos universiteto leidyklos knyga „Macikai: atminties vieta Europos pakraštyje“ (sudarytojai Hektoras Vitkus, Vygantas Vareikis, Edvinas Ubis, Justas Stončius) irgi prikaustys istorijos mėgėjų dėmesį. Šioje Klaipėdos universiteto istorikų parengtoje mokslo studijoje, remiantis teorinėmis „tamsiojo paveldo“ apibrėžčių prieigomis ir tokio paveldo objektų pavyzdžiais Vakarų, Vidurio ir Rytų Europoje, yra tiriamos buvusių Macikų lagerių komplekso memorializacijos galimybės.

Leidykla „Libra Memelensis“ pernai išleido Jolantos Norkienės-Kokkalis parengtą „Klaipėdos parko istoriją“. „Tai emocijų knyga“, – taip ją įvertino bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė. Išties visi turime savų prisiminimų, susijusių su šia miesto vieta. Albumas gausiai iliustruotas senomis nuotraukomis.

Darius Musteikis, iš Klaipėdos kilęs ir čia ilgai gyvenęs autorius, 2021 m. parašė du istorinius romanus apie viduramžių Mėmelį: „Čia bus Mėmelio pilis“ ir „Mėmelio komtūro kalavijas“. D.Musteikis dabar gyvena Vilniuje, tačiau Klaipėdos – gimtojo miesto istorija, jam visada buvo ir yra labai svarbi. D.Musteikio istorinius romanus išleido leidykla „Briedis“.

Poezijos ir dailės sąskambiai

Visų konkurso dalyvių čia tikrai neapžvelgsime, bet dar norėtųsi atkreipti dėmesį į tapytojo Ernesto Žvaigždino sudarytą knygą „Kas ten žino...“, skirtą jo brolio Romo Žvaigždino šviesiam atminimui. Ši nedidelė knygelė, puikiai telpanti kišenėje, išsiskiria ne tik turiniu, bet ir dizainu. Knygą sudaro dviejų brolių kūryba – Romo eilėraščiai – miniatiūros ir Ernesto tapybos kūrinių fragmentai. Leidinį labai sušildo nuotraukos iš asmeninio Ernesto archyvo ir jūros nugludintas medžio gabalėlis, kuriuo pervertas knygos viršelis.

Ypač gražus leidinys – Marytės Kuzmaitės eilėraščių knyga „Sankirta“ – tikras meno kūrinys. Knygą iliustravęs ir jos maketą sukūręs grafikas Romas Klimavičius itin subtiliai ir jautriai sujungė du menus – poeziją ir grafiką. Šią suvenyrinę knygą, grafikos kūrinių ir eilėraščių rinkinį, išleido S.Jokužio leidykla-spaustuvė.

Dar viena knyga, kuri tikrai sudomins klaipėdiečius, – aktorės Ingos Jankauskaitės eilėraščių rinkinys „Ir tai praeis“, ją taip pat išleido S.Jokužio leidykla-spaustuvė.

Visos knygos, dalyvaujančios konkurse, bus pristatytos visuomenei. Gyvi pristatymai, leidėjų, autorių ir skaitytojų prasmingi susitikimai jau prasidėjo ir jie vyks iki pat konkurso pabaigos, jei nesutrukdys pandemija. Bet biblioteka turi planą ir force majeure atvejui. Tuomet virtualūs knygų pristatymai bus rengiami „Kauno atžalyno“ padalinio įrašų studijoje.

Konkurso finansinis rėmėjas – bendrovė „Mūsų laikas“, informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių