Naujojoje Klaipėdos galerijoje suskambo tapytojo S. Žaltausko paveikslų „Rezonansai“

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Naujojoje Klaipėdos galerijoje uostamiesčio mados ir verslo centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g. 22) pradeda veikti klaipėdiečio tapytojo Simo Žaltausko darbų paroda „Rezonansai“, autoriaus taip pavadinta siekiant atskleisti muzikos ir tapybos sąryšį.

Visi tapybos darbai, eksponuojami parodoje, buvo sukurti skambant gyvai klasikinei muzikai, atliekamai pasaulinio garso muzikantų. Ši tapybos ir muzikos simbiozė leido autoriui sukurti išskirtinę tapybos darbų kolekciją, kuri tarsi užkonservavo E. Griego, S. Rachmaninovo, F. Schuberto, A. Vivaldi, J. S. Bacho ir kitų kompozitorių kūrinių skambesį.

„Tapyba – nebylios formos meno reiškinys, prieinamas tik regintiems. Muzikos garsai paliečia platesnę auditoriją, jie įsismelkia į žmonių širdis, sukeldami individualius potyrius. Vaizdinė kalba žmogaus sąmonėje sukuria platesnį suvokimo lauką, taip sustiprindama išgyvenamas patirtis“, – savo pasirinkimą jungti dvi meno sritis komentavo S. Žaltauskas.

Menininkas priklauso tai kategorijai kūrėjų, kuriems labai svarbi grožio, estetikos išraiška: „Paprastai sakoma – žmogaus gyvenimas neįmanomas be grožio. Ir toks pasakymas nekelia abejonių. Tačiau grožio ir meno prigimtis bei reikšmė yra sunkiai nusakomos ir daugeliui lieka paslaptis. Gal todėl filosofai ir menininkai imasi plunksnos, norėdami išsiaiškinti, kas yra grožis, o vėliau savo požiūrį išdėstyti kitiems. Ne tik menininkai ir filosofai domisi estetika. Ja domisi ir visi tie, kuriems grožis gyvenime daug reiškia.”

S. Žaltauskas gimė 1980 m. Klaipėdoje. 1998–2000 m. mokėsi Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykloje, 2000–2001 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje (VDA) meno istoriją ir teoriją, 2001–2005 m. – tapybos specialybę, gavo bakalauro laipsnį, 2005–2007 m. – magistro laipsnį. 2004 m. dalyvavo „Erasmus“ mainų programoje Castilla La Mancha universiteto Vizualiųjų menų fakultete (Cuenca, Ispanija). Nuo 2008 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Nuo 2010 m. – VDA Klaipėdos fakulteto dėstytojas. Aktyviai dalyvauja parodose, surengė 25 autorines parodas Lietuvoje ir užsienyje – Stokholme, Londone, Kardife, dalyvavo 30 jungtinių meno parodų. Menininko kūryba buvo įvertinta įvairiomis stipendijomis, premijomis ir apdovanojimais Lietuvoje ir už jos ribų. 2012 m. už lietuvių koloristinės tapybos tradicijos tęstinumą ir plėtrą jam įteiktas Antano Gudaičio garbės diplomas. Menininkas yra išleidęs ne vieną poezijos rinkinį.

Paroda vyks iki birželio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių