Klaipėdoje – V.Kudirkos atminimui skirtas renginys

Pirmadienį 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje klaipėdiečiai Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitiks renginiu „Žmogaus misterija. Dedikacija Vincui Kudirkai“.

Pirmadienį 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje klaipėdiečiai Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitiks renginiu „Žmogaus misterija. Dedikacija Vincui Kudirkai“.

Jis skirtas Lietuvos didžiavyriui V.Kudirkai, drąsiai laikytinam tautinio atgimimo epochos sąžine, ir 125-osioms laikraščio „Varpas“ metinėms.

Dalyvaus rašytojas Juozas Šikšnelis, literatūrologas dr. Marijus Šidlauskas, pirmosios V.Kudirkos premijos laureatas dr. Arvydas Juozaitis, taip pat aktorė Virginija Kochanskytė, tarptautinių konkursų laureatė pianistė Inga Maknavičienė, styginių kvartetas „Musica Libera“: Sandra Dirgėlaitė (I smuikas), Rovena Žiogė (II smuikas), Edvinas Kaziukaitis (altas), Tomas Mikalauskas (violončelė).

Renginio metu bus pristatyta kompaktinė plokštelė „Žmogaus misterija. Dedikacija Vincui Kudirkai“ (leidėjas – Sigutis Jačėnas, VŠĮ „Vieno aktoriaus teatras“).
Renginys ir kompaktinė plokštelė skiriami prozininko, poeto, publicisto, kritiko, vertėjo, kompozitoriaus, vieno iš lietuvio tautinio sąjūdžio ideologų, laikraščio „Varpas“ (1889 m. ) steigėjų, „Tėvynės varpų“ redaktoriaus, Lietuvos valstybės himno autoriaus dr. V.Kudirkos (1858–1899) atminimui.

Pernai gruodžio 31 d. minėjome dr. V.Kudirkos 155-ąsias gimimo metines (gimė 1858 m. gruodžio 31 d. Paežeriuose) ir Tautinės giesmės sukūrimo 115-ąsias metines. Šiemet minime dr. V. Kudirkos  115-ąsias mirties metines (mirė 1899 m. lapkričio 16 d. Naumiestyje).

2014 m. minime literatūros, politikos ir mokslo dvimėnesinio laikraščio „Varpas“ 125-ąsias metines. „Varpo“ iniciatoriai buvo 1888 m. Varšuvoje įsteigtos Lietuvos draugijos nariai ir V.Kudirka. „Varpas“ ėjo  nuo 1889 m. sausio iki 1906 m. Tilžėje ir Ragainėje.

V.Kudirka – išskirtinė asmenybė Lietuvos valstybės istorijoje ir kultūroje. Jo kūryboje skelbiamos tiesos suaugusios su mūsų istorija, lūkesčiais, išbandymais. Jo kūryboje slypi galia, auginanti mus kaip žmones ir kaip lietuvius. Prof. Vytautas Kubilius yra pasakęs, kad V.Kudirka – viena iš uolų, ant kurios laikosi ne tik lietuvių kalba, kultūra, bet ir valstybingumas.
Atėjusieji į šį renginį ne tik išgirs aktorės V.Kochanskytės interpretuojamus literatūrinius kūrinius, prisilies prie iškilaus kūrėjo gyvenimo, bet ir turės unikalią progą gyvai pasiklausyti retai atliekamos V.Kudirkos instrumentinės muzikos.

Aktorės V.Kochanskytės, pianistės I.Maknavičienės, styginių kvarteto „Musica Libera“ ir dainininko Liudo Mikalausko sukurta kompaktinė plokštelė kviečia naujai atrasti nepelnytai primirštą kūrėją – rašytoją, poetą, publicistą, muziką, valstybininką, himno autorių V.Kudirką.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių