Karantinas uostamiesčio bibliotekose: nauji iššūkiai ir galimybės skaitytojams

  • Teksto dydis:

Visoje Lietuvoje nuo kovo 16 d. įsigalėjęs karantinas pakoregavo visų mūsų gyvenimus. Viešojoje erdvėje apstu pasiūlymų, kokias knygas rinktis skaitytojams karantino metu, tačiau reikia prisiminti – bibliotekos taip pat keičia skaitytojų aptarnavimo sąlygas.

Knygos – iš knygomato

Šiuo metu Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka teikia nuotolines, virtualias ir ekstensyvias (be kontakto su lankytojais) paslaugas, o skaitytojams siūlo pasinaudoti galimybe skaityti elektronines knygas, išbandyti prenumeruojamas duomenų bazes, naršyti po neaprėpiamus informacijos lobynus virtualioje erdvėje. Taip galima saugiai ir įdomiai praleisti šį susitelkimo reikalaujantį laikotarpį.

Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos skaitytojai vieninteliai Lietuvoje turi galimybę nemokamai pasiskolinti knygų iš knygomato, kuris yra įrengtas PC „Klaipėdos Akropolis“ (Vokiečių alėja). Knygą iš knygomato norinčiam pasiimti asmeniui reikia turėti bibliotekoje registruotą skaitytojo pažymėjimą, o jį nuskenavus po specialiu skeneriu išsirinkti norimą leidinį iš tuo metu esančio asortimento. Knyga išduodama tik tuo atveju, jeigu skaitytojas neturi skolų ir yra registruotas bibliotekoje.

Bibliotekininkai nuolat stebi situaciją ir įrenginį papildo naujomis knygomis, kurios prieš keliaudamos į knygomatą ir grįždamos iš knygų grąžinimo dėžės į biblioteką dezinfekuojamos ozono generatoriumi specialiai įrengtoje bibliotekos dezinfekavimo kameroje.

Tokia inovatyvi knygomato paslauga veikia JAV, Švedijoje, Kanadoje ir Nyderlanduose, o nuo 2019 m. – ir Lietuvoje, Klaipėdoje. Tad jei klaipėdiečiai užsuks į prekybos centrą „Akropolis“ būtinųjų prekių, jie kviečiami nepraeiti pro šalį ir pasinaudoti šia unikalia galimybe skaityti knygas nemokamai. Skaitytojai paslauga kviečiami naudotis atsakingai ir laikantis visų apsaugos nuo koronaviruso rekomendacijų.

Gidas nuotoliniu būdu

Kol bibliotekos durys užvertos, o namuose praleidžiame didžiąją laiko dalį, siūloma susipažinti su bibliotekos sukurtais virtualiais krašto kultūros ir paveldo produktais – skaityti, keliauti, mokytis ir žaisti.

Krašto paveldo gidas (http://www.krastogidas.lt/) – patiks tiems, kas visada norėjo daugiau pakeliauti po savo kraštą, bet nerasdavo tam laiko. Bibliotekos sukurtame interaktyviame žemėlapyje-mobilioje programėlėje ir informacinėje svetainėje galima rasti nuotraukų, vaizdo ir garso įrašų apie Klaipėdos, Kretingos ir Plungės rajono kultūrinio paveldo objektus (esamus, buvusius ar išnykusius) bei teminius maršrutus, kuriais siūloma keliauti ir pasidairyti po minėtus rajonus. Visa svetainėje pateikta informacija nuolat atnaujinama.

Pats laikas suplanuoti savo vasaros kelionę, juk gali būti, kad kurį laiką į kitas šalis nebus galimybės laisvai išvykti.

Žaidimas „Žaliapėdis“, skirtas vaikams ir visai šeimai. Žaidėjai gali smagiai praleisti laiką, lavinti motorikos, atminties įgūdžius, taip pat pasinerti į spalvingą pajūrio gyvenimą – daug sužinoti apie vienintelio Lietuvos uostamiesčio Klaipėdos įžymybes, vietas, kuriose verta stabtelėti.

Leisdamiesi į kelionę su šiuo linksmu žmogučiu ir padėdami jam įveikti įvairias užduotis, žaidėjai geriau pažins savo krašto paveldą ir istoriją. Žaidimą nemokamai galima parsisiųsti „Google Play“ parduotuvėje.

Ne tik virtualios parodos

Neturintieji galimybės išeiti iš namų kviečiami aplankyti virtualias parodas (http://eleidiniai.klavb.lt/lt/). Šioje svetainėje peržiūrėti parodas apie Ievą Simonaitytę, Klaipėdos krašto bažnyčias, Pirmąjį pasaulinį karą, AdM draugijos 70-metį galima vienu mygtuko paspaudimu.

Šiuo sudėtingu metu siūloma naudotis ir „Vyturio“ kruopščiai atrinkta Lietuvos ir pasaulio klasikų kūrinių kolekcija, kuri tampa laisvai prieinama koronaviruso metu. Jei neteko skaityti Ievos Simonaitytės kūrinio „Vilius Karalius” ar pavartyti nuostabios L.Carrollo knygos „Alisa stebuklų šalyje“ puslapių, šiandien yra puiki galimybė tai padaryti. Šioje kolekcijoje yra ir garso knygų (www.vyturys.lt).

Atvėrus epaveldas.lt lobyną, galima rasti daug neįkainuojamų suskaitmenintų objektų: rankraščių, senosios periodikos, senųjų knygų, Lietuvos dailės muziejaus eksponatų, grafikos, liaudies meno kūrinių, garso įrašų, lietuvių senosios, naujosios ir šiuolaikinės literatūros klasikos kūrinių. Prisijungusios Lietuvos (www.prisijungusi.lt) mokymosi platformoje platus pasirinkimas virtualių pamokų įvairiomis temomis: skaitmeninė kūryba, paslaugos internetu, programavimas ir duomenys, išmanusis telefonas savarankiškam mokymuisi.

Bibliotekų darbas dabar

Karantino metu bibliotekų lankytojams kyla nemažai klausimų, susijusių su bibliotekų darbo organizavimo tvarka. Nors I.Simonaitytės biblioteka uždaryta ir fiziškai lankytojai joje neaptarnaujami, tačiau paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. (tel. 8 46 412 533, biblioteka@klavb.lt).

Knygas visą parą galima grąžinti į knygų grąžinimo dėžę, esančią prie bibliotekos vartų (Herkaus Manto g. 25) arba pratęsti skolinimosi terminą internetu prisijungus prie savo paskyros elektroniniame kataloge arba per ibiblioteka.lt. Taip pat knygas prasitęsti galima telefonu 8 46 412 531. Tačiau jei skaitytojai turi pasiskolinę bibliotekos knygų ir neturi galimybės jų prasitęsti arba grąžinti, knygas galima skaityti viso karantino metu – delspinigiai nebus skaičiuojami. Daugiau informacijos apie šios bibliotekos darbą karantino metu galima rasti interneto svetainėje – www.klavb.lt

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka ir jos padaliniai taip pat veikia karantino sąlygomis: neteikiamos viešojo interneto paslaugos, neveikia skaityklos, knygos ir žurnalai į namus išduodami (skolinami) pirmadieniais – penktadieniais nuo 10 iki 18 val., šeštadieniais ir sekmadieniais biblioteka nedirba.

Neleiskime koronavirusui įsikurti mūsų galvose. Šis laikotarpis pareikalaus iš mūsų kantrybės ir prisitaikymo prie pasikeitusių sąlygų. Bibliotekos ragina tą laiką panaudoti skaitant knygas, kurioms anksčiau vis pritrūkdavo laiko, leidžiantis į savo krašto pažinimą, naujus istorinių šaltinių atradimus, susipažįstant su technologinėmis naujovėmis. Tai padės išlaikyti pozityvų nusiteikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siūlymas

siūlymas portretas
Turgaus gatvėje esanti biblioteka nefunkcionali, nereikalinga, bibliotekininkės nekvalifikuotos, nesugeba net kopijos padaryti pateikus kelis lapelius kopijavimui, jos arba nemoka įsijungti kopijavimo aparato, arba jei daro kopijas, sumaišo eiliškumą ar dar kokio broko pridaro. Bibliotekininkės ten nuolat irzlios, nemandagios, garsiai tarška tarpusavy, ūžauja ir tiesiog išsiviepia, kai ateina kokia pensininkė paprašyti kokios knygelės laisvalaikio skaitymams - mat bibliotekininkei tenka tuomet "labai sunkiai" dirbti: ji privalo nutraukti asmeninį pokalbį telefonu, trunkantį ne mažiau nei 30 min, atsistoti nuo minkšto krėslo ir eiti iki knygų lentynų, kur nešvaru ir dulkina ir ten dar turi vėl labai sunkiai "dirbti" - rasti prašomą knygą. Yra biblioteka I. Simonaitytės, aplinkinių gatvių gyventojams to yra sočai, ten gausu renginių, parodų, o klydinėjantieji turistai sėkmingai aptarnaujami ir labai kokybiškai toje pačioje Turgaus g. Turizmo inf. centre. I. Kanto bibl. nereikalinga.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių