Į tris Klaipėdos „Padėkos kaukes“ – 25 pretendentai

  • Teksto dydis:

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse už reikšmingiausius 2020 metų teatro darbus uostamiestyje ir nuopelnus menui bus įteiktos trys Klaipėdos „Padėkos kaukės“.

Apdovanos miestas

„Padėkos kaukė“ – juvelyrikos meno miniatiūra iš sidabro, papuošta auksu ir brangakmeniais – ypatingas apdovanojimas, teikiamas už Klaipėdoje kuriančių teatralų pasiekimus bei reikšmingiausius metų darbus, ryškiausius teatrinio gyvenimo įvykius. Apdovanojimo idėjos autorius – režisierius Alvydas Vizgirda.

Šį apdovanojimą 2005 m. įsteigė Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius. Nuo 2012 m. apdovanojimą skiria Klaipėdos miesto savivaldybės administracija. Nuo 2006-ųjų jau įteiktos 42 „Padėkos kaukės“.

Pretendentus šiam apdovanojimui kasmet gali siūlyti miesto kultūros institucijos, kūrybinės sąjungos, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai asmenys. Šiemet miesto Kultūros skyrius sulaukė net 52 pasiūlymų.

„Padėkos kaukės“ komisija, įvertinusi gautus pasiūlymus ir geriausius uostamiesčio profesionalaus scenos meno darbus 2020 m., išgrynino aštuonias nominacijas, kuriose dėl miesto apdovanojimo varžosi 25 pretendentai.

Scena iš KDT spektaklio „Saulės vaikai“. (Martino Vilkarsio nuotr.)

Spektakliai ir režisieriai

Geriausiu Klaipėdos „Metų spektakliu“ siekia tapti Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“ (rež. Dalius Abaris, muzikos vad. ir dirig. Modestas Pitrėnas, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), pernai pastatytas senajame Klaipėdos elinge, Maksimo Gorkio „Saulės vaikai“ (rež. Laura Groza, Klaipėdos dramos teatras) ir Gintaro Grajausko „Tinklas“ (rež. Agnija Leonova, Klaipėdos dramos teatras).

Nominacijoje „Metų spektaklis vaikams ir jaunimui“ konkuruoja dar trys pastatymai: „Debesų lopšinė“ (rež. Laura Geraščenko, šokio teatras „Judesio erdvė), „Didysis sprogimas“ (rež. Zvi Saharas, Klaipėdos lėlių teatras ir „Itim Ensemble“ (Izraelis) ir virtualus spektaklis „Kalėdų giesmė“ pagal Charleso Dickenso novelę (rež. Kamilė Kondrotaitė, klounų teatro studija „Dulidu“).

Į apdovanojimą geriausio „Metų režisieriaus“ nominacijoje pretenduoja D.Abaris – už R.Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ režisūrą, L.Groza – už spektaklio „Saulės vaikai“ režisūrą, A.Leonova – už spektaklio „Tinklas“ režisūrą ir Jonas Tertelis – už spektaklio „Jūrinės šviesos“ Klaipėdos jaunimo teatre režisūrą.

Scena iš KDT spektaklio „Tinklas“. (Kemel Photography nuotr.)

Aktoriai ir vaidmenys

„Metų vaidmens“ nominacijoje varžosi Klaipėdos muzikinio teatro pastatytoje R.Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“ Zentos vaidmenį sukūrusi Sandra Janušaitė, olando vaidmenį atlikęs Almas Švilpa, taip pat Inga Jankauskaitė, nominuota už Jelenos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Saulės vaikai“, ir Laima Akstinaitė, Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje „Jūrinės šviesos“ įkūnijusi Klaipėdos gyventojas.

„Metų antraplanio vaidmens“ nominacijoje „Padėkos kaukei“ pristatyti Eglė Jackaitė – už Melanijos vaidmenį ir Linas Lukošius – už Mišos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Saulės vaikai“, taip pat Rimantas Pelakauskas – už chirurgo vaidmenį ir Karolis Maiskis – už „bičiuko“ vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tinklas“.

Atsirado nauja nominacija

Nominacijoje „Metų teatro dailininkas“ konkuruoja Sigita Šimkūnaitė ir D.Abaris – už R.Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ scenografiją, Renata Valčik – už J.Offenbacho operetės „Orfėjas pragare“ (rež. Rūta Bunikytė, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) scenografiją ir kostiumus, Irina Komisarova ir Artis Dzervė – už spektaklio „Tinklas“ scenovaizdį, Martinas Vilkarsis ir Jolanta Rimkutė – už spektaklio „Saulės vaikai“ scenovaizdį.

Naujoje nominacijoje „Metų kūrybinis bendradarbiavimas“ į apdovanojimą pretenduoja Šeiko šokio teatras ir „Maciej Kuzminki company“ (Lenkija) – už šiuolaikinio šokio spektaklį „i“, taip pat Šeiko šokio teatras ir Klaipėdos koncertų salė – už šiuolaikinio šokio ir gyvos muzikos spektaklį „Esamas laikas“.

Nominacija „Už nuopelnus teatro menui“ irgi sulaukė jos verto pretendento, kuris neskelbiamas. Tačiau komisija, rinkdama laureatus, svarstys ir šią kandidatūrą. Tik per apdovanojimų ceremoniją kovo 26-ąją paaiškės, kas šiemet gaus Klaipėdos „Padėkos kaukes“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių