Prieš olimpiados atranką – penkios repeticijos (papildyta)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra atskleidė komandos pasiruošimo olimpinei atrankai planą.

„Galiausiai likome prie plano pirminio varianto. Viskas jau sureguliuota“, – sakė K.Kemzūra. Jis su rinktinės kandidatais pirmiausia susitiks gegužės 31 dieną Druskininkuose. „Ne visi rinktinės kandidatai galės atvykti į pirmąją rinktinės stovyklą. Vėliausiai prie jos prisijungs, ko gero, Martynas Pocius. Madrido „Real“ komanda, kuriai jis atstovauja, Ispanijoje gali keliauti iki pat finalo“, – svarstė rinktinės vyriausiasis treneris.

K.Kemzūros teigimu, tikslus rinktinės kandidatų sąrašas turėtų paaiškėti balandžio mėnesį. Jame turėtų būti 15-17 krepšininkų. Didžiąją dalį, anot trenerio, sudarys pernai ir užpernai rinktinėje žaidę krepšininkai.

Kalbėdamas apie būsimą rinktinės sudėtį, K.Kemzūra teigė, kad jos pagrindas susikūrė dar 2010 m. pasaulio čempionate Turkijoje. „Nemanau, kad Europos čempionate komanda labai skyrėsi nuo Turkijoje žaidusios komandos. Branduolys vis tiek bus išlaikytas. Žinoma, mes neturėjome poros labai svarbių traumuotų žaidėjų – Lino Kleizos ir Jono Mačiulio. Dabar jie sėkmingai sportuoja. Laukiame jų sugrįžtant“, - sakė vyr. treneris.

K.Kemzūros manymu, prie komandos šiemet galėtų prisijungti naujų veidų. „Kai kurie žmonės gali būti įtraukti todėl, kad ne visi gali spėti į rinktinės stovyklas Lietuvoje. Nemanau, kad šią vasarą būtų tikslinga plėsti rinktinės sąrašą iki dvidešimties ir daugiau žmonių. Vienas iš žmonių sąraše turėtų būti Deividas Dulkys. Bus įdomu pamatyti, kaip jis atrodo žaisdamas kartu su rinktinės krepšininkais“, - svarstė rinktinės strategas.

Šiais metais daugelis rinktinės kandidatų nedemonstruoja stabilaus žaidimo žaisdami už savo klubus. Tačiau, K.Kemzūros manymu, krepšininkų žaidimo rinktinėje kokybei įtakos tai neturės. „Deja, taip būna, krepšininkų karjeroje būna geresnių ir blogesnių sezoną. Žinoma, norėtųsi, kad jiems sektųsi kuo geriau, kad jie būtų psichologiškai stipresni. Yra, kaip yra, -sakė K.Kemzūra. - Neturėsime daug laiko, bet po sezono per kelias laisvesnes dienas jie turės galimybių pamiršti blogą sezoną ir iš naujo įgyti pasitikėjimo. Rinktinė yra nauja komanda. Joje atmosfera būna ypatinga. Tai turėtų padėti krepšininkams.“

Paklaustas apie įžaidėjo pozicijos silpnybes, K.Kemzūra padėties nedramatizavo. „Sutinku, kad įžaidėjo pozicija yra problema, bet kuo daugiau apie ją kalbėsime, jį nesumažės. Anaiptol, ji pasidarys tik dar didesnė. Rimantas Kaukėnas buvo vienas geriausių rinktinės žaidėjų Europos čempionate, todėl sunku pasakyti, kas užimtų jo vietą. Tiesa, gerą žaidimą demostruoja Renaldas Seibutis, taip pat bus D.Dulkys. Yra problemų, bet tam ir yra pasirengimo stovyklos, kuriose bandoma paslėpti silpnas vietas“, - sakė rinktinės vyr. treneris.

Geriausiu Europos jaunuoju krepšininku pripažintas Jonas Valančiūnas gali tikėtis rimto vaidmens šių metų rinktinėje. Vertindamas jaunojo vidurio puolėjo žaidimą šiame sezone K.Kemzūra pastebėjo, kad J.Valančiūnas žaidžia vis geriau. „Sezono pradžia buvo sunki, jis žaisdavo ne tiek jau daug, strigo jo žaidimas. Manau, kad jam dabar sunkus laikotarpis – labai daug dėmesio, įsivaizduoju, kad šalia yra daug patarėjų, sakančių, ką geriausia daryti. Jonui tikrai turėtų būti sunku vienam priimti sprendimus. Vis dėlto šiuo metu jis atrodo stabiliau, surado savo ritmą ir žaidžia tikrai gerai. Jis sustiprėjo ir padės mums dar daugiau nei praeitą vasarą“, - tvirtino K.Kemzūra.

Karakase, Venesueloje liepos 2-8 dienomis vyksiančiame turnyre dėl trijų paskutinių kelialapių į Londono olimpiados krepšinio turnyrą kovos 12 rinktinių: Angola, Dominikos Respublika, Makedonija, Graikija, Jordanija, Pietų Korėja, Lietuva, Naujoji Zelandija, Nigerija, Puerto Rikas, Rusija ir Venesuela. Prieš šį turnyrą Lietuvos rinktinė turėtų sužaisti penkis kontrolinius mačus Lietuvoje ir Jungtinėse Amerikos valstijose.

K.Kemzūros manymu, rimčiausi varžovai Venesueloje bus Rusijos, Graikijos ir Puerto Riko krepšininkai. „Tačiau, negalima nuvertinti nė vieno varžovo. Svarbiausia - turime patys demonstruoti solidų žaidimą“, - sakė jis.

Po olimpinės atrankos turnyro, jeigu Lietuvos rinktinė pateks į olimpiadą, planuojama, jog liepos 13-27 dienomis rinktinė stovyklaus Lietuvoje.

Šiandien Lietuvos krepšinio federacija pasirašė naują sutartį su kompanija „Samsung“. Teigiama, kad tai bus vienas iš didžiausių rinktinės rėmėjų.

Lietuvos rinktinės kontrolinių rungtynių grafikas:
Birželio 16 d. (Klaipėda, „Švyturio” arena) su Makedonija
Birželio 17 d. (Kaunas, „Žalgirio“ arena) su Graikija
Birželio 23 d. (Hjustonas, JAV, Hjustono universiteto arena) su Didžiąja Britanija
Birželio 27 d. (Hjustonas, JAV, Hjustono universiteto arena) su Rusija
Birželio 29 d. (Hjustonas, JAV, Hjustono universiteto arena) su Didžiąja Britanija



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių