Išsausėjusi oda. Kaip išvengti įtrūkimų?

  • Teksto dydis:

Bet kokio amžiaus ir lyties asmenis gali varginti įvairios odos problemos: sudirgimas, paraudimas, pleiskanojimas ar įtrūkimai, tačiau dažniausia – sausumas (arba mediciniškai „odos sausmė“).

Odos sausmė – tai nenormalus odos ir gleivinių išsausėjimas, pasireiškiantis odos šiurkštumu, sausumu, niežuliu ir pleiskanojimu. Vėliau oda praranda elastingumą, atsiranda įtrūkimų, pro kuriuos gali patekti mikrobų. Sausos odos problema dažniausiai pasireiškia kojų, pėdų, rankų, alkūnių ir liemens srityse, taip pat gali atsirasti veido ir galvos odoje ar kirkšnyse. Odos sausmei pažeidus alkūnių ar kulnų odą atsiranda įtrūkimų; pažeistas vietas peršti, niežti, gali būti jaučiamas tempimas, skausmas.

Žmogaus alkūnių ir kulnų oda skiriasi nuo kitų kūno dalių odos. Alkūnių srities oda yra sto-resnė, kad atlaikytų tempimą ir susitraukimus, atsirandančius dėl rankos judesio. Išsausėjusios alkū-nės gali pleiskanoti, būti šiurkščios ar įtrūkti. Vienas iš pagrindinių sausų alkūnių simptomų yra gilūs įtrūkimai, kurie gali kraujuoti. Įtrūkusias alkūnes nuolat dirginant, pavyzdžiui, rūbais, oda dar labiau pleiskanoja ir gali formuotis žaizdos. Įtrūkusios alkūnės gali būti skausmingos, kelti fizinį ir estetinį diskomfortą. Žmonės, kurių alkūnės išsausėjusios ir įtrūkusios, neretai viešumoje vengia vilkėti rūbus trumpomis rankovėmis.

Kaip ir minėta, įtrūkimų gali atsirasti ir kulnų srityje. Kulnų oda ypač linkusi sausėti dėl struk-tūros ir funkcijos, nes susideda iš storo raginio sluoksnio, palaikančio kūno svorį. Reaguodama į fi-zinius dirgiklius, kulnų odos keratinizacija (odos ląstelių senėjimas ir žūtis) ypač pagreitėja vyres-niame amžiuje, o viršutinis odos sluoksnis atsinaujina gerokai lėčiau. Kulnų odos įtrūkimai ne tik atrodo neestetiškai ir yra nemalonūs, bet gali sukelti skausmingas opas, kurioms reikia ilgo ir sudė-tingo gydymo.

Bet ką gi daryti, norint išvengti ar gydyti alkūnių ar kulnų įtrūkimus?

Specialistai pataria, kad sausos odos priežiūra ir įtrūkimų profilaktikai pagrįsta naudoti minkš-tinančius ir (ar) drėgmę išlaikančius kremus. Kasdienei labai sausos ir suragėjusios kelių, alkūnių, pėdų odos priežiūrai būtina naudoti kremus, kuriuose yra daugiau šlapalo. Tokia priemonė yra „SENI Care“ kremas su 10 % šlapalo. Kremo sudėtyje esančios medžiagos dimetikonas ir glicerinas pritrau-kia vandenį į odą, o pieno rūgštis padeda atsikratyti pleiskanojimo. Svarbu odą tepti drėkinamuoju kremu iškart po prausimosi, kad neišsausėtų, išlaikytų drėgmę ir nesusidarytų įtrūkimų.

Minėtas kremas pėdų odai drėkinti veiks efektyviau, jei pėdas pamirkysime vandenyje, į kurį galima įberti „SENI Care“ druskos pėdų vonioms. Natūraliose druskos nuosėdose yra optimalus odai vertingų elementų – mangano, kobalto, geležies, chromo ir vario – kiekis. Didelė (30 %) šlapalo koncentracija minkština ir šveičia suragėjusį epidermį, mažina sunkumo pojūtį, saugo nuo įtrūkimų ir nuospaudų susidarymo.

 

Daugiau informacijos galite sužinoti paskambinę į slaugos konsultacijų centrą SIDABRA, nemokama linija 8 800 00 226 arba www.sidabra.lt Konsultuojame įvairiais slaugos klausimais.

 


Šiame straipsnyje: SIDABRA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių