Vėl degė Lapių sąvartynas – dūmų stulpas buvo matomas net kitame pakaunės gale

Rugsėjo 10-ąją apie 10.58 val. iš pravažiuojančio automobilio Bendrajam pagalbos centrui pranešta, kad vėl dega Lapių sąvartynas. Jau antrą kartą per šiek tiek daugiau negu pora mėnesių.

Pasak Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovės, pranešėjas teigė apie matomą didelę liepsną. Vėliau pranešimų apie šį gaisrą gautą ir daugiau. Jo nuotraukos ėmė plisti ir socialiniuose tinkluose. Viena tokių atsidūrė ir Ramučių bendruomenės grupėje.

Pasak Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovės, į įvykio vietą pasiųstos jų pajėgos netrukus paparašė dar dviejų papildomų automobilių.

Po pietų pranešta, kad gaisro plitimą pavyko sustabdyti.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Džiuginta Vaitkevičienė Eltai sakė, kad 13.35 val. gaisras sąvartyne buvo lokalizuotas, ugnis neplinta.

„Toliau atliekami gesinimo darbai“, – sakė D. Vaitkevičienė.

Ugnis buvo išplitusi 1 hektaro plote

Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, paaiškėjo, jog sąvartynas Kauno rajone, Sąvartos gatvėje, degė atvira liepsna.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) duomenimis, iš pradžių degė 10 arų sąvartyno ploto, tačiau, kaip vėliau patikslino PAGD atstovė, gaisras ėmė plisti – ugniagesiams teko gesinti apie 1 hektaro plote išplitusią ugnį.

„Vyksta intensyvūs gaisro gesinimo darbai, (...) juos atlieka septynios automobilinės autocisternos. Neturime informacijos, kad gaisras būtų lokalizuotas. Gaisrą taip pat padeda gesinti sąvartyną eksploatuojančios įmonės darbuotojai, naudojamas buldozeris. (...) Ugnis išplitusi apie vieno hektaro plote. Aišku, nėra vien tik paviršinis ugnies plitimas, atliekos gali degti ir keliais sluoksniais“, – Eltai sakė PAGD atstovė Edita Zdanevičienė

PAGD duomenimis, 12.35 val. buvo išsiųsti pranešimai aplink sąvartyną gyvenantiems žmonėms su perspėjimais ir rekomendacijomis.

„Vyrauja Pietų vėjai, tai dūmai plinta Šiaurės, Šiaurės Rytų kryptimis“, – aiškino E. Zdanevičienė.

Skaitytojų vaizdo įrašas

Gyventojai raginami likti namuose

Kaip pranešė AAD, reaguojant į Lapių sąvartyne kilusį gaisrą, iškviesti Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijos atstovai, kurie atliks kietųjų dalelių bei lakių organinių junginių ore matavimus, taip pat bus atliekama artimiausių valandų teršalų sklaidos prognozė.

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai. Gyventojams, kurie savo aplinkoje mato dūmus ar užuodžia specifinį degėsių kvapą, patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų. Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija ar kondicionierius, rekomenduojame sistemas išjungti“, – teigiama AAD pranešime.

T. Biliūno/BNS nuotr.

Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus.

Kauno regioninis nepavojingų atliekų sąvartynas yra Kauno rajono savivaldybės teritorijos dalyje, 20 kilometrų nutolęs nuo Kauno miesto centro. Sąvartyno teritorija užima 37,4 hektaro plotą.

Degė ir vasarą

Kaip jau rašyta, nemažos Kauno ugniagesių gelbėtojų pajėgos skubėjo į Lapių sąvartynąir liepos 1-osios naktį. Tada ten buvo pasiųstos sustiprintos pajėgos net iš penkių ugniagesių komandų – trijų Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos bei dviejų Kauno rajono savivaldybės ugniagesių komandų.

Apie tai, kad šiame sąvartyne kažkas dega, tada buvo pranešta 0.42 val. Atskubėjus į įvykio vietą, 1 ha plote degė seni baldai ir čiužiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ra.

Ra.  portretas
Kam tada tuos baltarusius kišt, kai dega šalia, o dar degė miškai šalia Vilniaus, kodėl žmogų už durniu laiko,atseit keik baltarusius, jei smirda.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tas šiukšlynas bus puiki dovanėlė ateities kartoms.

Gentvilai

Gentvilai portretas
atsistaty DINK.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių