Papirkimu kaltinto teisėjo R. Antanavičiaus byla bus nagrinėjama iš naujo

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka grąžino teisėjo, kaltinto kito teisėjo papirkimų, bylą ir pripažino prieš jį atliktas kratas neteisėtomis.

Teismas pirmadienį pranešė, kad Kauno apygardos teismo teisėjui Ramūnui Antanavičiui kaltinimas pareikštas dėl to, kad jis, svečiuodamasis pas Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėją, tiesiogiai jam davė 600 eurų kyšį už tai, kad kitam asmeniui sumažintų teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminą.

Pirmosios instancijos teismas R. Antanavičių išteisino, neįrodęs jo dalyvavimo padarant nusikaltimą, apeliacinės instancijos teismas pakeitė išteisinimo pagrindą nurodydamas, kad teisėjas nepadarė veiklos, turinčios nusikaltimo požymių.

Skundą kasaciniam teismui pateikęs prokuroras prašė panaikinti apeliacinės instancijos teismo nuosprendį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Prokuroras nurodė, kad apeliacinės instancijos teismas suabsoliutino teisėjui taikomą imunitetą, neteisingai konstatavo, kad kratos atlikimas prilyginamas teisėjo laisvės „kitokiam varžymui“.

LAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad tiek asmens krata yra priverstinės priemonės, kuriomis suvaržomos žmogaus teisės ir laisvės – pavyzdžiui, teisė į asmens neliečiamumą, būsto neliečiamumą.

Nors šiomis procesinėmis prievartos priemonėmis pirmiausia yra siekiama surinkti tyrimui ir bylos nagrinėjimui teisme reikšmingus duomenis, tačiau tam tikri procesinių prievartos priemonių taikymo ir jų atlikimo tvarkos aspektai leidžia daryti išvadą, kad krata ir asmens krata yra suvaržoma asmens laisvė pasirinkti savo norimą elgesį, laisvė veikti atitinkamu būdu, o tai iš esmės reiškia tokio asmens laisvės varžymą.

Atliekant kratas R. Antanavičiaus gyvenamojoje vietoje, automobilyje ir jo asmens kratą, nei Seimo, nei prezidento sutikimo patraukti teisėją baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę nebuvo, o duomenų, kad teisėjas R. Antanavičius būtų užtiktas darantis nusikalstamą veiką, byloje nėra.

Dėl to teisėjų kolegija padarė išvadą, kad apeliacinės instancijos teismas teisingai konstatavo, jog teisėjui ikiteisminiame tyrime taikant procesinę prievartos priemonę – kratą ir asmens kratą būtinas kompetentingos institucijos sutikimas, kadangi tiek kratos, tiek asmens kratos atlikimas suvaržo asmens, kurio atžvilgiu šie veiksmai atliekami, laisvę.

LAT nusprendė, kad apeliacinės instancijos teismas pagrįstai atliktas kratas prieš teisėją R. Antanavičių pripažino neteisėtomis, o jų metu gautus duomenis ‒ kaip neatitinkančius įrodymams keliamų reikalavimų. Tokie procesinės prievartos veiksmai prieš teisėją R. Antanavičių, neturint kompetentingos institucijos leidimo, buvo atlikti pažeidžiant įstatymus.

Taip pat skunde nurodyta, kad apeliacinės instancijos teismas nepagrįstai pirmenybę teikė išteisintojo R. Antanavičiaus parodymams, jų neanalizuodamas kitų byloje surinktų duomenų kontekste, liudytojų parodymai ir kiti byloje esantys įrodymai nuosprendyje aptarti paviršutiniškai. Šiuos prokuroro kasacinio skundo argumentus LAT teismas pripažino pagrįstais.

LAT teisėja Audronė Kartanienė, skelbdama nutartį, pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teismas padarė esminius Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų pažeidimus, kurie kliudė šiam teismui išsamiai išnagrinėti bylą ir priimti teisingą sprendimą. Dėl to, pasak kolegijos, nutarta panaikinti apeliacinės instancijos teismo nuosprendį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Na va, pas teisėją kratos daryti negalima, jis gi ne verslininkas

RUMSISKES

RUMSISKES portretas
SAZININGO KAUNIECIO VEIDAS...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių