Nemuno tarša Žemuosiuose Šančiuose: aplinkosaugininkai įvardijo, ką rado ir kas kaltas

Praėjusį penktadienį portalas kauno.diena.lt skelbė, kad ugniagesiai gelbėtojai ir aplinkosaugos specialistai skubėjo į Žemuosius Šančius dėl taršos Nemune. Aplinkosaugos specialistai pirmadienį pateikė daugiau informacijos apie praėjusios savaitės pabaigoje ir balandžio pradžioje toje pačioje vietoje užfiksuotą taršą. 

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai ir vyresnioji specialistė Džiuginta Vaitkevičienė penktadienį portalui teigė, kad pranešimas apie galimą taršą buvo gautas 12.46 val., o į įvykio vietą, adresu A. Juozapavičiaus pr. 139, prie M. K. Čiurlionio tilto, ugniagesiai gelbėtojai atvyko 13.05 val.

„Jie pamatė, kad į Nemuną teka naftos produktai, bet jau anksčiau buvo sudėtos sorbuojančios bonos, tai keitė sorbuojančias bonas, išpurškė vandens paviršių naftos produktų skaidikliu. Tepalas buvo pasklidęs maždaug pusės kvadratinio metro plote“, – sakė Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė.

Aplinkos apsaugos departamento atstovai tuomet teigė į įvykio vietą nuvykę skubiai ir pradėję tyrimą. Pirmadienį incidentą aplinkosaugos specialistai pakomentavo plačiau.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Gegužės 28 d. buvo gautas pranešimas dėl Nemuno taršos naftos produktais A. Juozapavičiaus pr., ties geležinkelio tiltu. Atvykus į pranešime minimą vietą, joje darbus jau buvo pradėję priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistai, tarša buvo lokalizuota, pastatytos naftos produktus absorbuojančios bonos, į Nemuno upę patekę naftos teršalai neutralizuojami specialia juos skaidančia priemone. Patikrinus teršalų išsiliejimo vietą – taršos vieta yra ta pati kaip ir balandžio 6 d. į Nemuną išsiliejusių naftos teršalų – nustatyta, kad į upę pateko galimai skalūninė alyva, kuria užterštas aplinkinės teritorijos gruntas bei gruntiniai vandenys, dėl praeityje veikusios geležinkelio pabėgių gaminimo įmonės veiklos. Patikrinimo metu aplinkos tarša jau buvo nutraukta, apie taršą nedelsiant informuota Kauno miesto savivaldybė“, – pirmadienį teigė Aplinkos apsaugos departamento Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Donatas Mikelskis. 

Balandžio šeštą dieną portalas kauno.diena.lt taip pat skelbė, kad incidentas, susijęs su Nemuno tarša, tuomet taip pat užfiksuotas ties įvažiavimu į Žemuosius Šančius.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Aplinkos apsaugos agentūros tyrimų laboratorijos paimtuose nuotekų mėginiuose buvo nustatyta didelė naftos angliavandenilių (C10-C40) koncentracija, daug kartų viršijanti paviršinėse nuotekose galimą išleisti į aplinką naftos produktų koncentraciją. Tyrimų rezultatų duomenys buvo išsiųsti užterštų sklypų savininkams. Šiuo metu yra rengiami privalomieji nurodymai užterštų teritorijų savininkams dėl užterštos teritorijos plano atlikimo, pagal kurį bus atliekamas užterštos teritorijos sutvarkymas“, – teigė D. Mikelskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matyt

matyt portretas
Matyt, kažkas iš naujųjų sklypų savininkų rado "turtą" po žeme, ir kad galėtų statyti, tą "turtą" nuleido į Nemuną, kad netuštinti savo piniginės.

Greičiau

Greičiau portretas
Žemi śančiai yra projektinių pinigų bobos buveinė. Kuri jei neprotestuos pinigų negaus.

Koncervatoriškas pisinys

Koncervatoriškas pisinys portretas
Faktas.kad Žemieji Šančiai yra koncervų KLOAKA
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių