Karantinas atskleidė, kad nemažai kauniečių turi klausos problemų

Šiandien portalo kauno.diena.lt žurnalistai pasidomėjo, kaip miesto žaliosiose zonose savaitgalį leidžiantys kauniečiai laikosi karantino, kurio niekas neatšaukė. Teko konstatuoti ne tik, kad netrūksta besielgiančių egoistiškai, bet ir su kai kuriais iš jų susigrumti, bandant įamžinti daromą pažeidimą.

Iškalbingas incidentas

Vienas šalia Pažaislio vienuolyno, kaip ir kartu su juo buvusi moteris bei paauglė – ant dviračio, be privalomos veido apsauginės kaukės įamžintas stambaus sudėjimo 30-metis leido sau dėl to bandyti atimti iš portalo fotografo jo darbo priemonę. Nors šis siūlė pažeidėjui išsikviesti policiją ir išsiaiškinti, kuris iš jų neteisus, dalyvaujant pareigūnams.

Į tai pažeidėjas atsakė, kad jis pats yra policija. Ir kyštelėjo fotografui kažkokį pažymėjimą, iš kurio užpultasis suprato, kad tai – „Ekskomisarų biuro“ darbuotojas. Dvikova baigėsi fotografo rankos sužalojimu ir priverstiniu įamžinto smurtautojo pažeidimo ištrinimu iš fotoaparato.

Minėtas tik kumščių kalbą žinantis vyras buvo vienintelis asmuo, kuris taip reagavo į portalo kauno.diena.lt fotografo darbą. Kiti, įamžinti tokiomis pačiomis aplinkybėmis, pripažindavo, kad elgiasi ne visai taip, kaip turėtų, ir tik pasiteiraudavo, kur bus publikuojamos jų nuotraukos.

Per gerą valandą, praleistą Pažaislyje prie Kauno marių, veido apsauginių kaukių nedėvintys įvairaus amžiaus asmenys buvo vieninteliai karantino pažeidėjai. Nors vakarėjant, kaip teko girdėti, čia pradeda rinktis ir jaunimas, kuris ne tik nedėvi apsauginių kaukių, bet ir grupėmis, nesilaikydamas kito reikalavimo – laikytis saugaus atstumo, vartoja alkoholį bei kitaip pramogauja.

Daromas pažeidimas – tik viršūnėlės

Besivadovaujančių logika – jeigu visi laikysis karantino, o aš vienas – ne, tai nieko baisaus neatsitiks, pilnas ir Panemunės šilas. Nepaisant plačiai nuskambėjusios istorijos apie tokį patį pažeidėją, kuris nuo atkaklaus šiame kauniečių pamėgtame gamtos kampelyje patruliavusių policijos pareigūnų persekiojimo nesėkmingai bandė slėptis Nemune, tačiau netrukus turės stoti prieš teismą.

Dvikova baigėsi fotografo rankos sužalojimu ir priverstiniu įamžinto smurtautojo pažeidimo ištrinimu iš fotoaparato.

Šiame šile ir toliau apstu bėgikų be jokios privalomos veido apsaugos, su kuriais prasilenkiant nuo jų garas virsta kaip iš garvežio. Jau nekalbant apie taip pat karantiną piktybiškai pažeidinėjančius dviratininkus, kurie, pasak specialistų, būdami galimais koronaviruso nešiotojais, prasilenkiant su kitais žmonėmis, gali jį paskleisti 20 metrų spinduliu.

Bandyti paklausti tokių „erelių“, kodėl jie taip elgiasi, beprasmiška. Nes vieno tokio bandymo metu vienas iš jų dar demonstratyviai nusišnypštė ant žemės ir savo nepridengtos nosies turinį. O iš kitų išgirstos necenzūrinių žodžių tirados padoriausias buvo teiginys – ne tavo reikalas.

Per pusvalandį, praleistą šiame šile, jau atsirado ir nesilaikančiųjų saugaus atstumo. Pavyzdžiui, vienoje paplūdimio pavėsinėje jau nuo pietų kažką pradėjo švęsti šešių asmenų kompanija.

Močiutės elgesys papiktino ir jos anūką

Deja, Panemunės šile – nemažai ir be veido apsauginių kaukių vaikštančių vyresnio amžiaus asmenų, kuriuos saugant mes ir privalome jas dėvėti.

Pasiteiravus vienos tokios moters, kodėl ji taip elgiasi, pažeidėja teisinosi, kad jau pavargo vaikščioti su „antsnukiu“. O be to, kiek jau čia jai liko gyventi... „Močiute!“ – išgirdęs tai replikavo šalia dviratuku važinėjantis tikrai dar šešerių metų, nuo kurių ir vaikams privalu dėvėti apsaugines veido kaukes, neturintis mažylis. Beje, jis dėvėjo tokią kaukę, kurią jam pati močiutė greičiausiai ir buvo uždėjusi.

Kiti vyresnio amžiaus žmonės, panašiai pažeidinėjantys karantiną, linkę gudraut ir kitaip – esą per televizorių sakė, kad miške galima veido apsauginės kaukės nedėvėti. Nors iš tikrųjų neaišku, ar taip teigiantieji turi klausos problemų, ar tik apsimeta, nes iš tikrųjų buvo pranešta, kad apsauginės kaukės neprivalomos tik esant už gyvenamosios vietovės ribų ir, jeigu šalia 20 metrų spinduliu nėra kitų žmonių, išskyrus artimuosius.

Slėpynės su policija

Kadangi karantinas lig šiol Lietuvoje neatšauktas, tik sušvelnintas, ir toliau visiems jo pažeidėjams, nepaisant jų artistinių sugebėjimų ar tikrai turimų klausos sutrikimų, tebegresia nemažos baudos – nuo 500 iki 1500 eurų. Arba 250 eurų bauda, jeigu jie įkliuvo dėl to pirmą kartą. Tačiau, šią privaloma sumokėti per penkiolika dienų. O, jeigu ne, jų elgesys bus vertinamas iš naujo jau minėtų kur kas didesnių už karantino pažeidimą Administracinių nusižengimų kodekse numatytų baudų kontekste.

Tiesa, nors ir teigta, kad policija šį savaitgalį vėl sustiprintai patruliuos parkuose bei kitose atvirose viešosiose vietose, per tas pusantros valandos, praleistas su fotoobjektyvu prie Kauno marių bei Panemunės šile, nei vieno uniformuoto jos pareigūno sutikti nepavyko. Gal todėl kai kurie pažeidėjai ir buvo tokie įžūlūs.


Šiame straipsnyje: kaunaskoronavirusaskarantinaskarantino pažeidimaiCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Fotografe, prisipažint nenori, kad ir anuomet taip pat elgeis, irgi ESĄ 'visuotinio gėrio' siekei?.. :/

fotografas

fotografas portretas
o ziurek ir vatniku propogandonas pasijunge...geriau palik ramybeje zmones kurie kentejo sibire.tu net galvodamas aptersi atminti apie juos.

...

... portretas
Kažkada tokie 'fotografai' mus į sibirus siųsdavo... beje, TAIP PAT dangstydamies 'visuotinio gėrio' ir 'įstatymo reikalavimo' lozungais. :/
VISI KOMENTARAI 68

Galerijos

Daugiau straipsnių