Išreklamuotos bylos pamušalas – sukrečiantis: suteneriai naudojasi karu Ukrainoje

Kauno teisėsaugininkų demaskuotas, kaip teigiama, vienas didžiausių pastarųjų metų prostitucijos tinklas Lietuvoje, apie kurį buvo pranešta vakar, t. y. tik beveik už dviejų mėnesių nuo jo narių sulaikymo įvairiuose šalies miestuose, apnuogino vis didesne problema tampantį nuo karo savo tėvynėje bėgančių Ukrainos moterų patekimą į šį nusikalstamą verslą. Jo mastus Lietuvoje su šiuo reiškiniu susiduriančios nevyriausybinės organizacijos „Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras“ (KOPŽI) atstovės prilygina sekso pramonei.

Reiktų dauginti iš penkių

Portalui kauno.diena.lt pavyko papildomai išsiaiškinti, kad su šiuo prostitucijos tinklu susijusios trylika ukrainiečių yra jaunesnės negu 30-ies metų, tačiau – jau visos pilnametės, ir įvairių šeiminių padėčių – išsiskyrusios, netekėjusios, ištekėjusios.

Tiesa, dalis iš jų atvyko į Lietuvą ir pateko į šį nusikalstamą voratinklį 2021-aisiais, t. y. prieš prasidedant karui Ukrainoje. Tačiau neramumai ten prasidėjo dar 2014-aisiais.

Visgi didžioji dauguma šių moterų į prostitucijos verslą Lietuvoje buvo įtrauktos 2022-aisiais. Ir įvairiais būdais, o būnant užsienietėmis, pasak teisėsaugininkų, iš jo ištrūkti,  pavyzdžiui, neturint dokumentų, – daug sunkiau negu lietuvėms.

Anot KOPŽI atstovių, galinčių papasakoti ne vieną sukrečiančią šių moterų istoriją, oficialiai teisėsaugininkų pateiktą skaičių „13“ reikėtų dauginti dar iš penkių.

Tačiau ši byla išskirtinė ir tuo, kad joje teisėsaugininkams pavyko realizuoti gautą informaciją. Kaip jau pranešta, šį ikiteisminį tyrimą atlieka Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, vadovaujami Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų.

Kauno apskr. VPK nuotr.

Ukrainietė – ir tarp įtariamųjų

Pasak KOPŽI atstovių, deja, ne visos teisėsaugininkų pastangos sutraukyti šalį apraizgiusį prostitucijos tinklą duoda tokių rezultatų, kaip ir jų rengiami reidai į vadinamuosius šio nusikalstamo verslo „taškus“.

Kaip jau pranešta, šį kartą seksualinės paslaugos, su kuriomis siejamos ukrainietės, galimai buvo teikiamos Kaune, Vilniuje, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Marijampolėje. Tiksliau – šių miestų daugiabučiuose išsinuomotuose butuose.

Kaip jau pranešta, nustatyti ir du įtariamieji šio prostitucijos tinklo organizavimu bei vadovavimu jam. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, tai – 1989 m. gimęs lietuvis, jau buvęs žinomas teisėsaugai iš anksčiau, bei 1976 m. gimusi ukrainietė.

Abiem jiems pareikšti įtarimai dėl pelnymosi iš kito asmens prostitucijos, už ką Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Iš pradžių jie abu buvo suimti. Tačiau šiuo metu už grotų – tik minėtas lietuvis, o galimai jo bendrininkei ukrainietei po mėnesio suėmimo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – 5 tūkst. eurų užstatas, rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš dabartinės gyvenamosios vietos ir intensyvi priežiūra.

Kauno apskr. VPK nuotr.

Yra ir buvusių policininkių

Teigiama, kad dalis šio prostitucijos voratinklio darbininkių iš Lietuvos jau išvykusios. Pirminiais duomenimis, – ne į karo alinamą tėvynę, o į kitas užsienio valstybes.

Dažniausias jų patekimo į šį nusikalstamą verslą kelias – internetiniai skelbimai, rasti dar tėvynėje, apie siūlomą puikų darbą, kuriam nereikia mokėti užsienio kalbos, bet bus galima keliauti po Europą. Ir ne viena, palikusi tėvynėje artimųjų globai savo vaikus, nusprendė aukotis šių labui, manydama, kad tokiu būdu galės užtikrinti jų ateitį.

Deja, kaip paaiškėjo, jau užkibus ant šios apgavystės kabliuko, ne viskas, kas siūlyta, yra taip lengva ir gražu, o palikti šį verslą taip pat, mažų mažiausiai, reikia stipraus charakterio.

Tarp šių ukrainiečių yra ir buvusių mokytojų, gydytojų, IT (informacinių technologijų) specialisčių. O vienoje iš panašių bylų, kuri taip pat buvo pradėta dėl pelnymosi iš kito asmens prostitucijos – tik kitame Lietuvos regione, yra ir į šį nusikalstamą voratinklį patekusi buvusi Ukrainos policijos pareigūnė.

Kauno apskr. VPK nuotr.

Pagalbos telefonas – visą parą

Kai kurios iš minėtų trylikos ukrainiečių yra nubaustos Lietuvos teisėsaugininkų už vertimąsi prostitucija. O mūsų Administracinių nusižengimų kodeksas, įkliuvus pirmą kartą, už tai numato baudą nuo 90 iki 140 eurų. O įkliuvus pakartotinai, t. y. antrą kartą per metus, – jau baudą nuo 140 iki 300 eurų.

Tiesa, pradėto ikiteisminio tyrimo duomenimis, pusvalandis intymių paslaugų šiame prostitucijos tinkle kainavo apie 40 eurų, o valanda – apie 80 eurų.

Beje, portalo kauno.diena.lt žiniomis, asmenų, nubaustų už tai, kad naudojosi šių moterų paslaugomis, nėra.

Ir naivu tikėtis, kad po skirtų baudų šios ukrainietės noriai bendrautų su teisėsaugininkais, kurie joms suteikė šioje byloje tik liudytojų statusus. Nebuvo nė viena iš jų ir deportuota iš Lietuvos. Joms socialinę, psichologinę bei teisinę pagalbą ir saugaus būsto paslaugas teikė jau minėta KOPŽI, kurios telefonas – +370 679 61617. Juo galima kreiptis pagalbos 24 valandas per parą.  

Be to, Lietuvos administracinių nusižengimų kodekse straipsnyje, numatančiame atsakomybę už vertimąsi prostitucija, akcentuojama ir tai, kad asmenys, įtraukti į šį nusikalstamą verslą, būdami materialiai ar kitaip priklausomi, arba panaudojant fizinę ar psichinę prievartą arba apgaulę, nėra trauktini administracinėn atsakomybėn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių