Devyni teismų sprendimai nėra kliūtis laisvei

Kauno apygardos teismas paskelbė dar vieną nuosprendį Ostapo Benderio pravardę pelniusiam pirmosios reklamos agentūros "Rodiklis" įkūrėjui Robertui Reklaičiui.

Savotiškas rekordininkas

"Man neįdomu", – po rutina tapusių teismų procesų pareiškė gerai žinomas kaunietis.

Paskutinis teisme nagrinėtas "Rodiklio" šlovės ir žlugimo laikotarpis užtraukė jo įkūrėjui ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, kuri atidėta trejiems metams. Teismas įpareigojo nuteistąjį neišeiti iš namų nuo 22 val. iki 6 val., jei tai nesusiję su darbu arba mokymusi, neišvykti už gyvenamosios vietos miesto arba rajono ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. R.Reklaitis turi 20 dienų šiam nuosprendžiui apskųsti.

Tai devintas teismo sprendimas šiam įvairaus dydžio finansiniais žygiais liūdnai pagarsėjusiam kauniečiui. Prieš dešimt metų prasidėjo R.Reklaičio draugystė su teisėsauga ir bankroto administratoriais, kuriems teko skaičiuoti didžiausia laikytos reklamos agentūros "Rodiklis" skolas. "Kauno diena" primena, kad, paskelbus "Rodiklio" bankrotą, skaičiuota, jog ši įmonė 676 juridiniams ir fiziniams asmenims liko skolinga beveik 26 mln. litų. "Rodiklis" likviduotas 2015 m.

Galiausiai bankrotas buvo pripažintas tyčiniu. Atsakingu už tai – R.Reklaitis, o teismai ėmė nagrinėti vieną po kito šio veikėjo nusižengimus. Per visus vykusius teismų procesus R.Reklaičiui teko išklausyti kelis apkaltinamuosius nuosprendžius.

Regis, posakis "jei vogti – tai milijoną" galėtų tapti šio kauniečio sinonimu. Bankrutuojantis, vėl kylantis, už kažko besikabinantis, toliau veikiantis ir neskęstantis, R.Reklaitis pagarsėjo savo užsispyrimu. Naujai kuriamas veikas R.Reklaitis registruoja tuo pačiu adresu, kuriuo buvo registruotas "Rodiklis".

Pasiklydusiems teisiniuose labirintuose gali susidaryti įspūdis, kad R.Reklaitis, kad ir kiek būtų teisiamas, praslysta tiek nuteistas baudomis, tiek atidedamais laisvės atėmimais. Vien "Rodiklis" pelnė R.Reklaičiui 83 teisminius procesus.

Be atokvėpio

Chronologine tvarka R.Reklaičiui iškeltų bylų verdiktai startavo 2013 m. Tų metų liepos 5 d. Kauno apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu jam buvo skirta 20 MGL dydžio bauda. Po metų tas pats teismas tokiu pačiu teisiniu principu vėl skyrė  32 MGL dydžio baudą.

2015-aisiais R.Reklaitis išgirdo tris teismų sprendimus. Balandžio 9 d. Kauno apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu jam skirta 47 MGL dydžio bauda; birželio 15 d. Kauno apygardos teismo nuosprendžiu už sukčiavimą ir svetimo turto pasisavinimą jis nuteistas laisvės atėmimu trejiems metams šešiems mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams. Šioje byloje R.Reklaitis kaltintas iš Lietuvos petankės federacijos išgrobstęs daugiau nei 2,3 mln. litų.

Tų pačių metų lapkritį Kauno apylinkės teismo baudžiamuoju įsakymu jam ir vėl skirta 100 MGL bauda. Tik tąsyk teismas jau subendrino bausmę su ankstesniais nuosprendžiais paskirtomis bausmėmis ir galutinė bausmė buvo treji metai ir šeši mėnesiai laisvės atėmimo, kurios vykdymas atidėtas trejiems metams. Suskaičiuota baudų suma viršijo 5 tūkst. eurų.

R.Reklaičio teismų maratonas tęsėsi. 2016 m. gegužę už dokumentų klastojimą Kauno apylinkės teismas jau bankrutavusio "Rodiklio" vadovui skyrė vienų metų keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo subendrinta su ankstesniais nuosprendžiais paskirtomis bausmėmis ir skirta galutinė ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymas ir tąsyk atidėtas trejiems metams. Skirta daugiau nei 5 tūkst bauda. Tiesa, įskaičiuota iš dalies atlikta bausmė – sumokėta 1 tūkst. eurų paskirtos baudos.

2017 m. pažymėti dar dviem sprendimais. Kauno apylinkės teismas ir vėl vertino dokumentų klastojimo atvejus, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir teismo sprendimą bendrino su 2016 m. sprendimu ir suskaičiavo tuos pačius ketverius metus nelaisvės, kurių vykdymą atidėjo trejiems metams. Tas pats teismas po kelių mėnesių už aplaidų dokumentų tvarkymą, kaip nesąžiningam skolininkui, R.Reklaičiui skyrė baudą.

Šlovinga praeitis

2018-ieji tam tikra prasme R.Reklaičiui buvo ramūs jau vien tuo, kad neteko klausyti ne vieno teismo sprendimo, tačiau teismų slenksčius jis mynė ir toliau. "Kauno diena" rašė, kad vien Kauno apylinkės teisme vyko 35 skirtingi procesai, kuriuose dominavo R.Reklaičio pavardė.

Galiausiai 2019-ųjų balandį Kauno apygardos teismas pasisakė ir dėl didžiosios "Rodiklio" bendrovės bylos. Teismas nagrinėjo keturis turto pasisavinimo epizodus R.Reklaičio vadovavimo ir finansinių srautų "Rodiklyje" laikotarpiu. Vienas jų įvertintas 1 mln. 121 tūkst. litų (beveik 325 tūkst. eurų). Šiai sumai pagrįsti finansinių reikalų virtuozas pateikė suklastotą sąskaitą faktūrą. Kitų piniginių lėšų panaudojimo dokumentų tuometis "Rodiklio" direktorius nepateikė.

Kad ir koks būtum savo įkurtos kompanijos šeimininkas, toks veiksmas užtraukė kaltinimą pasisavinus didelės vertės bendrovės "Rodiklis" turtą. Tokį patį kaltinimą R.Reklaičiui užtraukė kasininkės išmokėti 885 tūkst. litų (256 313,71 euro). Šie pinigai buvo jam išmokėti pagal kasos išlaidų orderį, tačiau piniginių lėšų panaudojimą pateisinančių dokumentų R.Reklaitis buhalterei nepateikė. Pateikęs suklastotą sąskaitą faktūrą R.Reklaitis mėgino pateisinti ir iš kasos jam išmokėtus 664 tūkst. litų (192 307,69 euro).

Teismas konstatavo, kaltinamasis R.Reklaitis dėl jam inkriminuotų nusikaltimų savo kaltės nepripažino. Teisme jis dar kartą priminė, kad 1993 m. įkūrė "Rodiklį". Bendrovė stabiliai augo ir 2008–2009 m. Baltijos šalyse buvo didžiausia reklamos agentūra, kurioje dirbo virš 300 darbuotojų, apyvarta siekė 40 mln. litų (apie 15 mln. eurų).

R.Reklaitis tikino, kad, siekiant išlaikyti darbuotojus, jie buvo skatinami, buvo leidžiama bendrovės sąskaita gauti kaip atlygį už darbą kompiuterių, fotoaparatų, gręžtuvų ir kitų priemonių. Tiesa, šios kaip atlygis darbuotojams išdalytos dovanos taip pat gulė ant R.Reklaičio pečių kaip didelės vertės – daugiau nei 1,6 mln. litų (apie 474 tūkst. eurų) turto iššvaistymas.

Humaniškas požiūris

Bylos nagrinėjimo metu teisme liudijo ir buvę R.Reklaičio kolegos bei buvę "Rodiklio" darbuotojai. Liudytojai iš esmės patvirtino, kad atlyginimą jie gaudavo trejopai. Dalis atlyginimo buvo mokama pervedant į jų sąskaitas bankuose, dalis – daiktais ir paslaugomis, dar dalis – grynaisiais pinigais, taip vadinamuosiuose vokeliuose.

Teismo vertinimu, šios piniginės lėšos pagal suklastotus, tai yra tiesos neatitinkančius buhalterinius, dokumentus kaltinamojo R.Reklaičio valia buvo neteisėtai paimtos iš "Rodiklio" ir taip pasisavintos.

Teikdamas nuosprendžio motyvus, teismas kelis kartus patikslino, kad R.Reklaitis nei ikiteisminio, nei teisminio tyrimo metu savo kaltės nepripažino. Tačiau dėl suklastotų sąskaitų faktūrų teismas jau negalėjo priimti sprendimo, nes šiai nusikalstamai veikai stuktelėjo senaties terminas.

Teismas įvertino tai, kad kaltinamasis R.Reklaitis "anksčiau nusikaltęs nebuvo, kad jo padarytos nusikalstamos veikos nėra smurtinio pobūdžio, kad jis turi šeimą, nuolatinę gyvenamąją vietą, yra dirbantis ir gauna pastovias pajamas, kad bylos tyrimas ir teisminis jos išnagrinėjimas užsitęsė, kad jo sveikatos būklė nėra gera, ir daro išvadą, jog yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo".

Verta priminti, kad nuo 2013-ųjų šis nuosprendis R.Reklaičiui yra devintas. Regis, niekaip nesiderina teismo formuluotė, kad R.Reklaitis "anksčiau nebuvo nusikaltęs". Deja. Teismas analizavo "Rodiklio" vadovo finansinius viražus, vykusius 2008–2009 m. Tuo metu dar nė vienas teismas nebuvo pasisakęs dėl galbūt nusikalstamų jo veikų, tad pagal laikotarpį šį teismo sprendimą galimą būtų laikyti kone pirmuoju.

Pagal valstybės teisinę politiką už pirmą kartą įvykdyta finansinį nusikaltimą neskiriamos realios bausmės, humaniškoji Lietuva tiki, kad bausmės tikslus galima pasiekti be realaus laisvės atėmimo.

Bausmės tikslai pasiekti?

Kita vertus, būdamas laisvėje R.Reklaitis užsiima išties pozityvias emocijas keliančia veikla. Meilę gamtai praeityje garsios reklamos agentūros įkūrėjas įprasmina inkilų paukščiams gamyba. Šių pavasario giesmininkams skirtų namelių gaminasi ne tik sau. Įvairiems inkilams išsirinkti ir įsigyti internete skirta svetainė su šio veikėjo kontaktiniu telefonu.

Vis dar gyvas 2015 m. likviduoto "Rodiklio" vardas. R.Reklaitis ir toliau siūlo visas reklamos paslaugas, konsultuoja ir primena, kad konsultacija nieko nekainuoja. Gal kiek akį rėžia tinklalapyje nurodyti partneriai, kurie egzistavimą jau lyg ir baigė: Ūkio bankas, "Lukoil".

R.Reklaitį galima pamatyti daugybėje renginių meistriškai žongliruojantį specialiu peiliuku austrėms atidaryti. Jo rūpesčiu veikia elektroninė parduotuvė, kurioje galima užsisakyti ir įsigyti įvairiausių rūšių austrių, sužinoti įdomių faktų apie austres, jų istoriją, kilmę, rūšis. Šių gurmaniškų užkandžių propaguotojas rengia ir austrių ragavimo vakarus.

R.Reklaitis ir toliau puoselėja japonų restoraną "Yakata", nors, rekvizitai.lt duomenimis, šis restoranas bankrutavo ir likviduotas dar 2017 m. R.Reklaitis vis dar užima Lietuvos galiūnų federacijos prezidento pareigas.

Likusi nedidelė finansinė 29 tūkst. eurų uodega, kurią "Sodrai" paliko bankrutavusi "Rodiklio" reklamos agentūra, taip pat netrukdo už sukčiavimą, piktnaudžiavimą, dokumentų klastojimą, aplaidžią buhalteriją, turto iššvaistymą nuteistam R.Reklaičiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvusi Vasarės daugė

buvusi Vasarės daugė portretas
Prie ko čia žmona. Vasarė puikiai žino už kokius pinigus susikūrė gerovę ir kiek žmonių yra apgauta. Ar geras žmogus galėtų ramiai gyventi ir leisti iš kitų žmonių pavogtus pinigus.

Taps geru vyru

Taps geru vyru portretas
Teismas skyre bausme nakti neiseit is namu ..

Ale matai

Ale matai portretas
Pagal valstybės teisinę politiką už pirmą kartą įvykdyta finansinį nusikaltimą neskiriamos realios bausmės, humaniškoji Lietuva tiki, kad bausmės tikslus galima pasiekti be realaus laisvės atėmimo.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių