Žydų atminimą pakaunėje saugo kultūrinis paveldas

  • Teksto dydis:

Pakaunės istorija glaudžiai susijusi su žydų kultūriniu palikimu, o šiandien – su jo išsaugojimu. Kauno rajone kasmet vyksta minėjimai skirti žydų kultūrai atminti ir genocido aukoms pagerbti.

Kauno rajone viešėjusiam Izraelio Energetikos ministerijos patarėjui Josefui Jurborskiui ir jį lydėjusiai VšĮ Žydų religinių bendruomenių dvasinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimo fondo vadovei Kristinai Mačiulaitytei savivaldybės vadovai pristatė projektus, kurie buvo įgyvendinti pakaunėje, išsaugant Holokausto aukų atminimą.

Vandžiogaloje JAV gyvenančių litvakų, Izraelio ambasados ir Lietuvos žydų bendruomenės pastangomis šalia senųjų kapinių pastatytas memorialas, skirtas čia 1941 m. nužudytiems žydų tautybės žmonėms atminti. Kapinių centre stovintis paminklas simbolizuoja ištiestas, tačiau pagalbos nesulaukusias rankas.

Vilkijos krašte gyveno viena gausiausių pakaunės žydų bendruomenių, kurios nariai Leiba ir Tilė Karnovskiai užaugino legendinį džiazo virtuozą Louisą Armstrongą. Šiandien garsaus atlikėjo kūriniai skamba Vilkijos parke iš čia įrengtų muzikos automatų.

Savivaldybės pastangomis buvo išleista knyga "Žydai Pakaunėje", kurią sudarė Inga Stepukonienė. Kauno žydų religinės bendruomenės, Kultūros ministerijos ir Kauno rajono savivaldybės pastangomis vyksta Čekiškės sinagogos atnaujinimo darbai, kuriuos planuojama baigti 2022 m.

Pakaunės kraštą aplankęs J.Jurborskis džiaugėsi matydamas įamžintą tautiečių atminimą.

Vyras gimė Kaune, 1969 m. kartu su draugais įkūrė tuo metu garsią lyrinio roko stiliaus grupę "Raganiai", grojo klavišiniais, dainavo ir kūrė dainas. 1981 m. išvyko į Izraelį, kuriame dirba ir gyvena iki šiol.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių