Zoologijos sodo rekonstrukcija: paskutinė galimybė pamatyti senąjį sodo veidą

Lietuvos zoologijos sodas lankytojams pristatomas jau 82-ąjį sezoną. Šįkart jis bus gerokai kitoks. Dėl karantino atidarymas vyks virtualiai. Be to, tai bus paskutinis sezonas, kuomet bus galima pamatyti dabartinį zoologijos sodo vaizdą. Artėjant metų pabaigai šis objektas užvers duris lankytojams ir užvirs rekonstrukcijos darbai.

Kitoks atidarymas

Kaune esantis zoologijos sodas lankytojus šį kartą pakvies į virtualų sezono atidarymą. Dėl karantino nuspręsta daryti tiesiogines vaizdo transliacijas. Kitą savaitę, sušvelninus karantino sąlygas, lankytojai poromis galės pasivaikščioti ir realiai pamatyti gyvūnus.

„Dėl karantino negalėjome lankytoj pakviesti į zoologijos sodo sezono atidarymo šventę, todėl penktadienį vykdysime pirmą tokį atidarymą virtualiai. Bus keturios tiesioginės transliacijos, kurių metu kalbinsime įvairių skyrių prižiūrėtojus apie gyvūnus. Po kiekvienos transliacijos galima bus rasti nuorodas į smagias užduotėles, kurios padės pažinti mėgiamus gyvūnus“, – pristatė Lietuvos zoologijos sodo reklamos vadybininkė Austėja Rimdžiūtė.

 

 

Taip pat zoologijos sodo lankytojai virtualiai kviečiami sudalyvauti ir piešinių konkurse. Visas transliacijas bu galima rasti nuo penktadienio 10 val. Lietuvos zoologijos sodo feisbuko puslapyje.

Švelninat karantino sąlygas, jau nuo kitos savaitės bus galima į zoologijos sodą ateiti ir apžiūrėti čia laikomus augintinius tačiau lankytojai privalės laikytis atstumo, nesiburiuoti. Taip pat į zoologijos sodą bus galima eiti tik poromis, išskyrus vienos šeimos narius. Kol kas nebus galima aplankyti uždarose patalpose saugomų gyvūnų, tad laikinai terariumo durys lankytojams bus užvertos. Taip pat nebus daromi parodomieji gyvūnų šėrimai, nes jie paprastai pritraukdavo būrius smalsuolių.

Pasikeis neatpažįstamai

Šis sezonas ypatingas ir tuo, jog jis paskutinis, kuomet lankytojai gali pamatyti zoologijos sodą, tokį, kokį eilę metų visi buvo įpratę matyti. Artėjant metų pabaigai, zoologijos sodas užvers duris lankytojams ir prasidės rekonstrukcija. Lankytojai gyvūnus galės pamatyti tik po kelių metų, tačiau tuomet viskas bus kardinaliai pasikeitę.

Bus tikrai ir siurprizų, dar Kauno zoologijos sode nematytų gyvūnų.

„Jau gan greitai zoologijos sodas eis miegoti porai metų, per kuriuos įvyks metamofrozė. Kadangi sodas virs didele statybų aikštele, todėl lankytojai nebus įleidžiami. Planuojame, kad duris lankytojams užversime šių metų pabaigoje. Kai atsidarysime, tai bus naujas ir labai patrauklus objektas. Bus ne tik atnaujinti voljerai, pastatyti nauji pastatai, bet ir keisis gyvūnų kolekcijos. Su kai kuriais gyvūnais teks atsisveikinti, kiti – atvažiuos naujai“, – kalbėjo laikinasis Lietuvos zoologijos sodo vadovas Benas Arūnas Noreikis.

Jis minėjo, kad po rekonstrukcijos nebebus sodo veido – ruonio Kajaus. Jis bus išvežtas į Lietuvos jūrų muziejų. Neliks ir hienų, nykštukinių begemotų. Tačiau bus ir naujų gyventojų. Po rekonstrukcijos atsiras naujas egzotariumas, kuriame bus galima pamatyti tiek dykumų, tiek džiunglių ar naktinių gyvūnų.

„Ateityje atvyks meškos, gepardai. Bus tikrai ir siurprizų, dar Kauno zoologijos sode nematytų gyvūnų“, – intrigos kristelį paliko B.A.Noreikis.

Benas Arūnas Noreikis (dešinėje)/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kaina ir terminai

Apie kitokį zoologijos sodo sezoną kalbėjo ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Jis nurodė, kad rekonstrukcijos metu bus užtikrintos visos gyvūnų gerovės sąlygos, tad vykstant rekonstrukcijos darbams, kai kurie gyvūnai bus laikinai pervežti į privačius, Lietuvoje veikiančius zoologijos sodus. Kol kas neplanuojama nei vieno gyvūno vežti į kitas šalis.

„Būtent šie metai yra paskutiniai, kai lankytojams atidaromas toks zoologijos sodas. Tai paskutiniai metai, kai žmonės gali atsisveikinti su visiems gerai žinomu zoologijos sodo veidu ir laukti 2023-ųjų, kuomet sodas vėl bus atidarytas. Siekiant užtikrinti gyvūnų gerovę, bus plečiami voljerai, statomi nauji pastatai. Bus vykdomi tikrai kardinalūs pokyčiai. Netrukus bus prašoma statybos leidimo, o dabar realiai vietoje viskas projektuojama“, – pasisakė K.Mažeika.

Jis nurodė, kad zoologijos sodo rekonstrukcijai skiriama 18,3 mln. eurų. 15 proc. šios sumos bus skirta iš ministerijos, kita dalis – iš ES fondų.

„Suma šiek tiek padidėjo, nes reikėjo įvertinti visas gyvūnų gerovės sąlygas, edukacijų erdves ir pan. Galima pasidžiaugti, kad spėjome į terminus pasinaudoti ES parama“, – kalbėjo aplinkos ministras.

Kęstutis Mažeika/Vilmanto Raupelio nuotr.

Darbų metu bus pasirūpinta gyvūnams, kad šiems nereikėtų kęsti vibracijų ar statybų triukšmo. Dalis bus perkelta į atokesnes zoologijos sodo vietas, kiti – laikinai išvežti į kitas Lietuvos vietas, kurios gali pasirūpinti gyvūnais.

Nauji objektai

Rekonstrukcijos darbai apims daugumą voljerų, iškils nauji pasatai, kuriuose ne tik bus saugomi gyvūnai, bet taip pat ir vyks edukacijos programos mažiesiems lankytojams. Be to, jau įpusėjo gydyklos ir karantinavimo pastato statybų darbai.

Minėtas pastatas bus baigtas iki metų pabaigos. Šiame pastate bus panaudota įvairių sprendimų, kaip laikyti sergančius ar karantinuojamus gyvūnus. Todėl viename pastate reikėjo apgalvoti, kaip įrengti patalpas žirafoms, plėšrūnams, kad šie sirgdami visko neišdraskytų.

Didžioji zoologijos sodo rekonstrukcija prasidės nuo gyvūnų voljerų, esančių ties pagrindiniu įėjimu. Dabar pro kasas įėjus pasitinka stumbrai, kupranugariai. Jie liks savo vietose, tačiau į draugiją bus atkeltos kengūros, stručiai, gepardai. Tigras išliks savo vietoje, tačiau bus praplatintas jo lauko voljeras.

Maždaug per vidurį sodo atsiras ezgotariumas, kuriame bus laikomi egzotiški gyvūnai bei įrengtos edukacijų klasės. Šio objekto projektuotojai turėjo gerokai pasukti galvas, mat reikės užtikrinti ir dykumos, ir džiunglių gyvūnų gyvenimo kokybę.

Šiek tiek keisis kalnų ožių gyvenimo vieta, bet jie vis tiek galės pasimėgauti kalnu. Taip pat bus įrengta mažųjų gyvūnų bei Lietuvos naminių ir miškų gyvūnų zonos. Žirafos ir zebrai liks toje pačioje zoologijos sodo vietoje. Šios rekonstrukcijos metu paukščių zona taip pat nebus paliesta.

„Zoologijos sodo objektas tikrai neeilinis, nes projektuoti reikia ne šiaip pastatą, o tokį objektą, kuriame būtų gera gyventi gyvūnams, smagu lankytis lankytojams ir saugu dirbti darbuotojams“, – pasisakė projektavimo darbus atlikusios bendrovės „Simper“ vadovas Vilmantas Padaiga.

Visi rekonstrukcijos darbai truks iki 2023 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lo

Lo portretas
Valio!!! Pagaliau ☺. Kad tik tie žvėreliai gyventų kuo geresnėmis sąlygomis. Ganetinai privarge,gal pagaliau užgyvens normaliai. Smagu,džiaugiuosi už juos. Labai butu gerai, kad liutukams pagerintu salygas. Reiktų jiems didelio ploto, kad jie galėtų laisvai gyventi. Aišku ,ir visiems ten esantiems gyvunams. Pvz.labai patiko Londono zoologijos sodas. Norėtųsi,kad butu kažkas panašaus ir Kaune.☺

Šiaip

Šiaip portretas
užteks visiems vietos o kad sukurti kažką pastatyti pastatą reikia paaukoti kelioliką medžių. Prisipažinsiu jog senai buvau tad virtualiai pasivaikščiojau ir nėra taip jau blogai, matosi nemažai naujų ar bent atnaujintų pastatų. Statomi ir nauji. Reiktų pakeisti naujom tvirtom tvorelėm, atnaujinti apšvietimą, pastatyti ir gražiai nudažyti, sudėti gražias informatyvias rodykles, užrašus prie voljierų. Padarius visą tai vaizdas pagerėtų bet tam reikia pinigų ir ne tiek mažai. Viršuje statant pastatus per tą laiką padaryti tuos darbus visame sode tiek viršuje tiek apačioje kur išvardinau ir tada būtų jauku, aišku reikia daugiau negu 18,3 mln.eurų tad galėtų miestas finansuoti tuos kitus darbus.

3

3 portretas
O kaip bus išsaugota sodo istorija, pastatai, medžiai? Ar vėl buldozeris ir dejosim veliau? Ir kaltu nerasim kaip visada. Šiandien važiavau pro Karo muzejaus aikšte- balta, tusčia, betonas. Ne suoliuku, ne gražuolių medžiu, saulei atviras plotas . Kodel?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių