Vietoj Kauno centrinio pašto bus steigiamas Nacionalinis architektūros institutas

  • Teksto dydis:

Vietoj centrinio Kauno pašto ketinama įsteigti Nacionalinį architektūros institutą.

Kultūros ministerija planuoja, kad nauja biudžetinė įstaiga Laisvės alėjoje Kaune turėtų pradėti veikti šių metų balandžio 1-ąją.

Sprendimą dėl to turi priimti Vyriausybė.

Ministerijos teigimu, Nacionalinis architektūros institutas kuriamas siekiant įveiklinti Kauno centrinio pašto pastatą, įprasminant ir aktualizuojant šį išskirtinį modernizmo architektūros kultūros paminklą, sukuriant jame gyvybingą ir visuomenei prieinamą traukos centrą.

„Įstaiga steigiama skatinti Lietuvos architektūros meno raidą, pristatyti Lietuvos architektūros meną Lietuvoje ir užsienyje, pristatyti užsienio architektūros meno raidos tendencijas Lietuvoje, kaupti, saugoti ir tyrinėti Lietuvos architektūros meno ir architektūros paveldo muziejines vertybes ir dokumentus“, – rašoma Vyriausybės nutarimo projekte. 

Planuojama, kad naujoji įstaiga kaups, saugos, tyrinės ir pristatys Lietuvos architektūros meno ir architektūros paveldo muziejines vertybes, vykdys tyrimus, inicijuos ir įgyvendins šios srities projektus, rengs kūrybines dirbtuves, konkursus, festivalius ir kitus renginius, kuriuose bus pristatomas ir analizuojamas architektūros menas.

Ji taip pat galės užsakyti sukurti meno kūrinius, steigti architektūros meno apdovanojimus, jai bus pavesta pristatyti Lietuvos architektūrą užsienyje.

Kultūros ministerija planuoja, jog institutui reikėtų 18 pareigybių.

Lėšos, reikalingos įstaigos veiklai, bus planuojamos Kultūros ministerijos biudžete. Šiemet Nacionaliniam architektūros institutui jau numatyti 111 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad pilnai įsteigtos įstaigos biudžetas sieks 600 tūkst. eurų: pusė sumos teks atlyginimams, 100 tūkst. pastatui išlaikyti ir 200 tūkst. eurų įstaigos veiklai.

Gruodį Vyriausybė visuomenės poreikiams nusprendė perimti kultūros paminklų statusą turinčių Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatus. Juos valdęs Lietuvos paštas už tai gaus bendrai 6 mln. eurų.

Buvę Kauno centrinio pašto rūmai atidaryti 1932 metais. Juos kūrė architektas Feliksas Vizbaras. Šie rūmai laikomi išskirtinės istorinės ir kultūrinės vertės kultūros paveldo objektu, reprezentuojančiu Kauno modernizmo architektūrą. Čia pašto paslaugos neteikiamos jau kelerius metus, tačiau vyksta įvairūs kultūros renginiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Štai ir vėl , ką mieste nedarytų etatiniams žliumbiams niekuomet neįtiksi , sėdi sau savo šiknaskylėse ir vis skundžiasi .

Ąžuolas

Ąžuolas portretas
Kiekvienai trobai po biudžetinę įstaigą

:]

:] portretas
Dar vienas užkonservuotas veislynas (sudėti visą naftaliną, kai jų (ir vėl) neišrinks Kaune)
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių