Vaikai užsidirba piešdami šventinius atvirukus

Rugsėjį Lietuvos vaikams išdalijusi atšvaitus ir liemenes, dar po mėnesio VšĮ "Saugi pradžia" tradiciškai užkūrė kalėdinių atvirukų dirbtuves. Jose darbavosi ne nykštukai raudonomis kepurėmis, o vaikai.

Aktyvi dalyvė

Šešiolikmetė Emilija Vilijampolės vaikų dienos centro slenkstį mina jau ne vienus metus. Tiek pat laiko artėjant gražiausioms metų šventėms, drauge su dar keliomis dešimtimis vaikų paauglė piešia kalėdinius atvirukus, į kuriuos gruodį sugula patys gražiausi ir šilčiausi sveikinimai.

"Piešdama pirmuosius atvirukus mažiau savimi pasitikėjau, todėl prašiau vadovių pagalbos. Dabar pati padedu jaunesniems vaikams", – iš centro socialinės pedagogės Ramunės rankų paėmusi didelį voką, Emilija ant stalo pažėrė jo turinį – maždaug pusšimtį atvirukų. Bemaž tiek pat visai neseniai iškeliavo pas užsakovus – socialinio projekto "Kalėdinės vaikų svajonės" sumanytoją VšĮ "Saugi pradžia". Iš šimto atvirukų – penktadalis Emilijos.

"Pirmuosius piešiau po 3 val. Vėliau, kai ranka įgudo, po keliolika minučių. Būčiau turėjusi daugiau laiko, tad dvigubai tiek būčiau nupiešusi", – mergina skaičiavo ne tik su teptuku praleistas valandas, bet ir pinigus, kuriuos gaus mainais už atvirukus . Vienas atvirukas – 1 euras, taigi pardavus visus turimus, Vilijampolės dienos centro vaikų taupyklės pasipildys 100 eurų. Vadovės ir vaikai susitarė, kad gautą sumą jie greičiausiai išleis kinui, žaidimų kambariui ar kitoms pramogoms.

Šiemet po Lietuvą pasklis beveik 3 tūkst. atvirukų.

Užsimezga bendravimas

Tiesa, pinigai – ne vienintelis atlygis už darbą, kurį gaus vaikai. Kai kurie jų senuosius metus palydės savo glėbiuose spausdami kur kas apčiuopiamesnius dalykus – saldėsius, žaislus, knygas ir t.t.

"Šiandien iš centro iškeliaus likę atvirukai, o ryt, kiek žinau, bus atgabentos dovanos", – pastarosios, anot Ramunės, nudžiugins mažiausiai penkis jaunuosius menininkus, savo svajones įtraukusius į "Saugios pradžios" inicijuotą "Svajonių registrą".

Jame – ne tik Emilijos noras savo kosmetinę papildyti naujomis makiažo priemonėmis – bet ir dar kone puspenkto šimto kitų, prie projekto prisidėjusių, atvirukus visą lapkritį piešusių šalies socialinių paslaugų, dienos centrų ar globos namų auklėtinių svajonės.

"Vaikai apie daug ką svajoja, tačiau ne mažiau nei daiktai, jiems svarbu parodytas dėmesys ir bendravimas", – socialinė pedagogė džiaugėsi, kad geradariai, pasišovę išpildyti vaikų svajones, neretai ir patys užsuka į dienos centrą. Kartu atsiveda dar ir savo atžalas.

Idėja viena po kitos

Paprašyta prisiminti pradžią, socialinio projekto "Kalėdinės vaikų svajonės" pradžią "Saugi pradžia" direktorė Rūta Jasienė persikėlė į 2010-ųjų akciją, kurios metu socialiai atsakingos įmonės galėjo pirkti įvairiausius projektus. Tąkart į vieno prekybos tinklo parduotuves iškeliavo globos namų auklėtinių kurti rankdarbiai.

"Prieš Kalėdas įmonių darbuotojai aplankė auksarankius, o bendraudami išgirdo, kokioms svajonėms jie taupys pinigus, gautus už parduotus rankdarbius", – taip, anot pašnekovės, kilo mintis vaikus skatinti kurti šventinius atvirukus, kuriais verslo pasaulio žmonės galėtų sveikinti savo partnerius.

Pirmaisiais metais konsultacijų kompanija UAB "SDG" užsakė apie 1 tūkst. atvirukų. Jų viršelius jaunieji šalies menininkai margino kreidelėmis, pieštukais, flomasteriais, puošė karpiniais, dekoravo siūlais, o nugarėlėse rašė savo didžiąsias svajones.

"Gavusi atsiųstą atviruką, skambina mums viena įmonė ir klausia, kaip jie galėtų surasti piešinio autorių – berniuką, kuris svajoja apie dviratį? Tada pagalvojome, kad drauge galėtume išpildyti ne vieną, o kur kas daugiau svajonių?" – apie jaunųjų dailininkų svajonių registrą, kurį projekto kuratoriai veda jau ne vienus metus kalbėjo R.Jasienė.

Nuolatiniai klientai

Po metų, 2011-aisiais, kone pusšimtis vaikų iš 23 globos namų nupiešė dvigubai daugiau atvirukų, o užsakovai buvo jau ne tik UAB "SDG", bet ir kitos šalies įmonės.

"Pirmieji atvirukai buvo labai skirtingi, todėl antraisiais metais paruošėme šabloną", – nuo tada balti popieriaus lapeliai, pasak R.Jasienės, į vaikų rankas iškeliauja spalio–lapkričio mėnesiais.

Suskaičiavusios partnerius, kuriems nori padėkoti už bendradarbiavimą, tokiu pat metu užsakymus pradeda ir įmonės. Norinčiųjų įsigyti vaikų rankų darbo atvirukų kasmet daugėja. Yra ir bent keli nuolatiniai klientai, jauniesiems menininkams kasmet pateikiantys specialius pageidavimus. Antai, viena įmonė paprašė nupiešti atvirukų, vaizduojančių transporto priemones, kita norėjo, kad piešiniuose dominuotų medelis ir kastuvėlis. Vienos prašo kelių dešimčių atvirukų, kitos – kelių šimtų.

"2012 m. "Kauno grūdai" užsisakė apie 3–4,4 tūkst. atvirukų!" – vieną didžiausių kada nors buvusių užsakymų prisiminė projektų vadovė Erika Jusytė.

Šiemet įmonės, anot jos, nusipirko beveik 3 tūkst. atvirukų, kuriuos piešė ir septyniolikmečiai paaugliai ir vos dvejų metų mergaitė. Dauguma darbų jau iškeliavo pas užsakovus ir netrukus su šilčiausiais linkėjimais pasklis po visą Lietuvą, o jaunųjų menininkų kišenėse sužvangės po kelis ar net kelias dešimtis eurų.

Vaikai apie daug ką svajoja, tačiau ne mažiau nei daiktai, jiems svarbu parodytas dėmesys ir bendravimas.

"Žinau, kad yra vaikų, kurie nupiešė dvidešimt ir daugiau atvirukų! – Projektų vadovė Austėja Bliumkytė-Padgurskienė įsitikinusi, kad atvirukų akcija svarbi ne tik dėl piniginės išraiškos. – Pagrindinė projekto "Kalėdinės svajonės" žinutė dalyvaujantiems vaikams yra ta, kad už pastangas gaunamas atlygis. Taip siekiame ugdyti jų savarankiškumą, lavinti gebėjimą siekti tikslo, mokytis taupyti ir bendradarbiauti, atlikti darbą atsakingai, būti pareigingam."

Norai tirpdo širdis

Vaikų svajonės? Neišpildytų norų skaičius registre sparčiai tirpsta, o žalių debesėlių, žyminčių, kad svajonę pasišovė pildyti geradaris – daugėja. Idėjos sumanytojų skaičiavimais, šiuo metu yra maždaug pusantro šimto vaikų, kurių svajonės virto kūnu – milžinišku pliušiniu meškinu, raudonais sportiniais bateliais, belaidėmis ausinėmis, stalo žaidimu ar mobiliuoju telefonu.

A.Bliumkytė-Padgurskienė (kairėje), E.Jusytė ir R.Jasienė džiaugėsi, kad norinčiųjų įsigyti vaikų darbų kasmet daugėja.

Ne vienus metus skaičiuojanti vaikų svajones, R.Jasienė tikino, kad jos labai skirtingos. Vieni pasiduoda minios instinktui ir prašo to, ko nori dauguma, kiti savo svajonėmis virpina suaugusiųjų širdis. Antai kažkas paprašė saldainių savo sesei, kažkas – šiltų kojinių ar vaikiško nagų lako buteliuko.

Idėjos sumanytojai džiaugėsi, kad šventiniu laikotarpiu vaikų svajonės pildosi su kaupu. Neretai jaunieji kūrėjai gauna dovanų, apie kurias net nebuvo galvoję.

"Tarkim, vienos globos namus pasiekė keli baldai, nes įmonė, užsiimanti jų gamyba nusprendė imti ir padovanoti, – A.Bliumkytė-Padgurskienė neabejojo, kad gerumo akcija neša dvigubą džiaugsmą – tiems, kurie gauna, ir tiems, kurie duoda. – Labai smagu, kad į tai įsitraukia vis daugiau žmonių. Jie ne tik perka atvirukus, pildo svajones, bet ir patys mielai aplanko vaikus, kuriems neretai bendravimas yra kur kas didesnė dovana nei daiktas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

J.Brodskyi. žodžių iš dainos neišmesi

J.Brodskyi. žodžių iš dainos neišmesi portretas
Mokytoja:Risovala člen v tetrade! Izvenite, Boga radi...mokinė mokytojai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių