Uždaromas Kauno ukrainiečių registracijos centras

  • Teksto dydis:

Rengiantis uždaryti Kauno ukrainiečių registracijos centrą, jie nuo šiol bus priimami tik Alytuje, BNS pirmadienį patvirtino Vidaus reikalų ministerija.

„Sumažėjus nuo karo bėgančių Ukrainos piliečių ir jų šeimos narių srautui, nuo rugpjūčio 8 dienos ukrainiečių registracijos centras veiks tik Alytaus mieste“, – rašoma BNS pateiktame ministerijos komentare.

Iki šiol veikė du registracijos centrai – Alytuje ir Kaune, tačiau Kaune esančio centro veikla bus stabdoma, pranešė savivaldybė.

Pasak jos, Vidaus reikalų ministerija nusprendė, kad Lietuvoje prieglobsčio ieškančiais ukrainiečiais nuo šiol rūpinsis Alytaus Pabėgėlių centras bei miestų Migracijos departamento teritoriniai skyriai.

Kauno savivaldybės teigimu, sprendimas priimtas dėl smarkiai sumažėjusių srautų.

Vidaus reikalų ministerijos teigimu, Alytuje ir toliau bus teikiamos registracijos, laikino apgyvendinimo, socialinės paslaugos bei konsultacijos įdarbinimo ir socialinių paslaugų klausimais.

Ukrainos piliečiai ir jų šeimos nariai taip pat registruojami Migracijos departamento teritoriniuose skyriuose darbo laiku.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Mažėja pabėgėlių srautai

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Ukrainos pabėgėlių srautas mažėja nuo kovo 17 dienos, kai buvo pasiektas pikas ir per parą Į Lietuvą atvykdavo daugiau nei 2 tūkst. ukrainiečių.

Karo pabėgėlių iš Ukrainos registracija kurį laiką vyko keliuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Alytuje, Panevėžyje, Klaipėdoje, Marijampolėje ir Šiauliuose.

Per penkis mėnesius Lietuvoje užregistruota 60 540 karo pabėgėlių iš Ukrainos, 22 783 iš jų – nepilnamečiai.

Ukrainiečiai, užsiregistravę Lietuvoje ir iškart gavę laikinąją apsaugą, turi teisę nemokamai gyventi nustatytoje vietoje, dirbti, jeigu neturi kitų pajamų Lietuvoje – gauti piniginę pašalpą, taip pat gauti būtinąją medicinos pagalbą ir socialines paslaugas, o nepilnamečiai – teisę mokytis.

Tęs kultūros centro veiklą

Kaune pirmosiomis pabėgėlių centro veiklos dienomis į jį atvykdavo apie 1,1 tūkst. ukrainiečių per parą, dabar sulaukiama iki 20 žmonių per dieną.

Centras oficialiai bus uždarytas rugpjūčio 8-ąją. Į jo erdves grįš Kauno kultūros centro veiklos.

„Užsidarius didžiųjų miestų registracijos centrams, Kaunas veikė pilnu pajėgumu. Dabar, sumažėjus srautams iš Ukrainos, Vidaus reikalų ministerija išleidžia mus „atostogų“, tačiau jei tik prireiks – veiklas ir pagalbą nedelsiant atnaujinsime“, – pranešime cituojamas Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras.

Vidaus reikalų ministerija išleidžia mus „atostogų“, tačiau jei tik prireiks – veiklas ir pagalbą nedelsiant atnaujinsime.

Savivaldybės duomenimis, kovo viduryje Kaune atvertas ukrainiečių registracijos centras suteikė prieglobstį beveik 12,3 tūkst. žmonių.

Asmenys, pradėję dokumentus tvarkytis Kaune, procesus galės čia baigti. Dokumentus darbo valandomis išduos Kauno Migracijos skyrius. Socialiniai darbuotojai paslaugas teiks per seniūnijas. Ukrainiečiai dėl migracijos, apgyvendinimo, socialinės paramos ir kitų klausimų galės kreiptis į centralizuotą informacijos centrą, telefonu 1808. 

Centre pamainomis dirbo Raudonojo Kryžiaus, „Carito“, „Gelbėkit vaikus“ ir „Maisto banko“ savanoriai bei Lietuvos šaulių sąjungos nariai. Čia paslaugas teikė Migracijos departamento, policijos, Vaiko teisių apsaugos ir Užimtumo tarnybos, Kauno miesto poliklinikos ir greitosios medicinos pagalbos medikai, savivaldybės socialinių paslaugų centro specialistai ir Kauno visuomenės sveikatos biuro darbuotojai.

Birželį apie centro uždarymą pranešė Vilniaus miesto savivaldybė. Tuomet pabėgėlius nuspręsta apgyvendinti Alytaus ir Kauno pabėgėlių centruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių