„Tiesos“ triumfas: lietuviškas žodis – reabilituotas

Visuomenės sąmonės dirgikliu tapęs žodis „Tiesos" sulaukė valdiškos institucijos palaikymo.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos tarnyba (VTT) nutraukė administracinės teisės pažeidimo bylas jaunuoliams, kurie šių metų birželio 5 dieną Nemuno krantinėje kreidelėmis bandė užrašyti žodį „Tiesos“.

VTT vedėjo pavaduotoja Irma Vasiliauskienė portalui 1kaunodiena.lt sakė, jog nutartys nutraukti administracinės teisės pažeidimo bylas nusiųstos į Kauno centro policijos komisariatą. Tiesa, pareigūnai turi teisę per 20 dienų šias nutartis užginčyti. Ar tai bus padaryta, kol kas neaišku.

Palankų sprendimą žodį „Tiesos“ užrašiusiems žmonėms priėmusi VTT nurodė, kad krantinėje surengta akcija buvo taiki ir pozityvi žmonių pilietinė išraiška. Taip pat pažymima, kad valstybė turi pareigą skatinti pilietiškumą ir geranoriškai bendradarbiauti su žmonėmis, dalyvaujančiais taikiuose pilietiniuose susibūrimuose.

„Žodis „Tiesos“ yra pozityvus ir mūsų visuomenėje priimtinas lietuviškas žodis, turintis tik teigiamą prasmę“, – konstatuojama nutarime.

Akcijos dalyviams juridinę pagalbą teikusio advokato Sauliaus Dambrausko teigimu, VTT sprendimas yra pažangus, pateikiantis tikslų situacijos teisinį įvertinimą.

„Tiesos“ akcija netiesiogiai buvo siejama su įvykiais Garliavoje, kai policijos šturmo metu iš Kedžių namų jėga išvežta mažametė mergaitė.

Žodį „Tiesos“ parašę jaunuoliai buvo sulaikyti ir policijos automobiliais nuvežti į komisariatą.

Kauno apskrities VPK Centro policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininko pareigas laikinai einantis Raimondas Zinkevičius tada sakė, kad jaunuolius nuspręsta sulaikyti dėl administracinės tvarkos pažeidimo.

„Kauno miesto savivaldybė yra patvirtinusi miesto tvarkymo ir švaros taisykles. Jose nurodyta, kad viešoje vietoje paišyti draudžiama“, – pareigūnų veiksmus tuomet bandė pagrįsti R.Zinkevičius.

Birželio pradžioje krantinėje prasidėjusi „Tiesos“ akcija išplito: užrašai atsirado kituose Kauno vietose – Ąžuolyno parke, prie Kauno miesto savivaldybės.

Akcijos pradininku laikomas žodį „Tiesos“ prie Prezidentūros parašęs menininkas Gitenis Umbrasas.  Pabrėžęs, kad „šis žodis yra netgi Lietuvos himne“, menininkas sakė, kad užrašyti šį žodį jį paskatino kultūros ministro draudimas rinktis į Garliavą, kur būriavosi žmonės, protestuojantys prieš teismo sprendimą Laimutei Stankūnaitei grąžinti dukrą.


Šiame straipsnyje: Tiesos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sky

Sky portretas
Buvo Kauno, Komjaunimo TIESOS, dabar yra Venckienės Tiesa. Taigi, klaupkitės mužikai ir bijokite, o jei neišpažinsite naujosios TIESOS - jūsų laukia kas ir visų nepaklusniųjų

Pilietis

Pilietis portretas
Kai kada ir valdžioje esama proto. tai sveikintina. Blogai, kad policija visur mato pažeidimus, patys nesilaikydami pilietiškumo.

Sky

Sky portretas
Tau kažkaip vaidenasi visur Venckienė. Matyt turi dar sovietinio užtaiso.
VISI KOMENTARAI 21

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių