A. Tamonienė: dalyvaujamasis biudžetas suteikia galimybę būti išgirstiems

Kauno rajono savivaldybė Dalyvaujamojo biudžeto priemonę įgyvendinti pradėjo pernai. Kas, palyginti su pernai, keičiasi šiemet? Į ką turėtų atkreipti dėmesį teikiantys idėjas. Kas jas gali teikti? Į šiuos ir kitus „Kauno dienos“ klausimus atsakė Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Tamonienė.

– Kuo ši finansinė priemonė skiriasi nuo kitų?

– Dalyvaujamojo biudžeto išskirtinumas užšifruotas jo pavadinime. Tai priemonė, į kurios įgyvendinimą tiesiogiai įsitraukia ne tik savivaldybė, bet ir gyventojai. Kauno rajono gyventojai teikia konkrečias idėjas, kaip pagerinti ar pagražinti viešas erdves, vėliau balsuoja ir bendrai priima sprendimą, kurios idėjos bus įgyvendinamos, savivaldybė laimėjusias idėjas įsipareigoja įgyvendinti – visa tai telpa pagrindiniame šios priemonės šūkyje „Dalyvauk!“

– Kodėl ši priemonė dar nelabai populiari Lietuvoje?

– Dalyvaujamojo biudžeto priemonė Lietuvoje tampa vis populiaresnė, 2020 m. duomenimis priemonę įgyvendino penkiolika Lietuvos savivaldybių, 2021 m. – 22 savivaldybės. Tai rodo, kad kasmet vis daugiau savivaldų nori įtraukti savo gyventojus į sprendimų priėmimą.

Viena iš priežasčių, kodėl gyventojų susidomėjimas ir įsitraukimas į Dalyvaujamojo biudžeto priemonės įgyvendinimą vis dar ne toks didelis kaip užsienio šalyse, – žmonėms galbūt trūksta informacijos ir gerųjų pavyzdžių. Viskas yra nauja, nesusiformavusi tradicija gyventojams tiesiogiai įsitraukti į sprendimų priėmimą.

Šiemet Kauno rajono savivaldybėje Dalyvaujamąjį biudžetą įgyvendinsime antrą kartą. Siekdami kuo plačiau paskleisti žinią, seniūnijose išplatinome skelbimus, padalijome informacinių lankstinukų. Remdamiesi praėjusių metų patirtimi, nusprendėme įtraukti papildomų informacijos sklaidos kanalų, tai paskatino sukurti KRS BONUS puslapį socialiniame tinkle „Facebook“. Čia skelbiame informaciją, susijusią ne tik su Dalyvaujamuoju biudžetu, bet ir kitomis galimybėmis rajono bendruomenėms ir NVO įsitraukti į projektines veiklas, iniciatyvas, dalijamės aktualia skyriaus kuruojamų sričių informacija. Tikimės, kad visa tai padės pasiekti atokiausius rajono kampelius ir paskatins gyventojus įsitraukti.

– Kodėl verta būti aktyviems ir siūlyti idėjas?

– Mūsų gyventojai visuomet turi pasiūlymų, kaip būtų galima atnaujinti ar sukurti laisvalaikio erdves įvairiose rajono seniūnijose, būtent Dalyvaujamasis biudžetas suteikia galimybę būti išgirstiems. Ši priemonė leidžia kartu su savivaldybe spręsti dėl viešųjų lėšų panaudojimo ir realizuoti savo sumanymus.

Asta Tamonienė: svarbu akcentuoti, kad gyventojai visada gali konsultuotis dėl idėjos atitikties reikalavimams. . Asmeninio archyvo nuotr.

Noriu akcentuoti, kad idėjas nebūtinai reikia teikti tai seniūnijai, kurioje gyvena pareiškėjas. Labai skatiname žmones pažvelgti į šią priemonę plačiau ir teikti pasiūlymus viešosioms erdvėms, nepriklausomai nuo to, kuriose seniūnijose jos yra. Pagrindinis mūsų noras, kad žmonės nevaržytų savo kūrybiškumo, laukiame įdomių ir originalių pasiūlymų.

– Pernai KRS biudžete DB buvo numatyta 50 tūkst. eurų. Ar šiemet finansavimas keitėsi?

– Šiemet Dalyvaujamojo biudžeto priemonei įgyvendinti Kauno rajono savivaldybė skyrė 100 tūkst. eurų. Šią sumą išdalysime net keliems projektams, nes viena iš naujovių šiais metais – trys projektų idėjų kategorijos: didelės apimties (iki 50 tūkst. eurų), vidutinės apimties (iki 20 tūkst. eurų) ir mažos apimties (iki 10 tūkst. eurų). Tikimės, kad tai paskatins teikti įvairios apimties projektų.

– Galbūt yra ir kitų pokyčių priemonėje?

– Pasikeitė pareiškėjų amžiaus ribos, idėjas gali teikti ne jaunesni nei aštuoniolikos metų asmenys (gyvenamąją vietą deklaravę Kauno rajone). Idėją turi palaikyti dešimt seniūnijos, kurios viešai erdvei siūloma idėja, gyventojų (praėjusiais metais reikėjo surinkti 25 parašus).

Projektų idėjas gyventojai kviečiami teikti užpildant elektroninę paraiškos formą tinklalapyje dalyvauk.krs.lt.

Skirtingai nei pernai, šiemet esame iš anksto atrinkę 65 viešas erdves, kurioms galima teikti pasiūlymus. Džiugu, kad priemonei pateiktos viešos erdvės apima net ir labiausiai nutolusias seniūnijas, tai puiki galimybė joms sulaukti daugiau dėmesio ir įsitraukti.

– Kovo 7 d. prasidėjo projektinių idėjų siūlymo etapas. Ar aktyviai teikiamos idėjos? Iki kada galima tai daryti ir kokie pagrindiniai reikalavimai?

– Projektų idėjų kol kas dar nesulaukėme, tačiau džiaugiamės, kad gyventojai aktyviai konsultuojasi. Esame dėkingi Kauno rajone veikiančioms bendruomeninėms ir nevyriausybinėms organizacijoms, kurios aktyviai dalijasi mūsų informacija, susidomėjimas tikrai didelis. Idėjų teikimas truks beveik mėnesį, jų lauksime iki balandžio 3 d.

Be anksčiau išvardytų reikalavimų, galima išskirti dar ir šiuos – idėjos turi būti nekomercinės paskirties, skirtos gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti, projekto idėjos sprendiniai neturi prieštarauti toje teritorijoje galiojantiems teritorijų planavimo dokumentams, jau patvirtintiems projektų sprendiniams, netrukdyti esamiems inžineriniams tinklams ir komunikacijų sistemų eksploatavimui.

Svarbu akcentuoti, kad gyventojai visada gali konsultuotis dėl jų idėjos atitikimo reikalavimams. Šiais metais stengsimės jiems padėti kuriant vizualizacijas, kad jų idėja būtų kuo aiškiau ir patraukliau pateikta viso rajono gyventojams balsuoti

– Kokia tolesnė priemonės eiga, kada ir kaip bus išaiškintas laimėtojas?

– Balandžio 3 d. pasibaigus projektų idėjų teikimui, vertinimo komisija pradės idėjų vertinimą, t.y. patikrins, ar idėja atitinka visus anksčiau paminėtus reikalavimus. Visos reikalavimus atitikusios idėjos bus pateiktos viešam balsavimui, numatoma, kad balsavimas už projektų idėjas prasidės gegužės 17 d. ir truks dvi savaites. Laimėjusias projektų idėjas paskelbsime birželio viduryje. Informaciją apie Dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimo etapus gyventojai gali rasti dalyvauk.krs.lt tinklalapyje, sekti naujienas socialiniuose tinkluose arba susisiekti su priemonę kuruojančiais specialistais, kurie mielai patikslins ir pateiks visą reikiamą informaciją.

– Koks pernykščio laimėjimo rezultatas, kas nuveikta arba kas ruošiamasi padaryti ir iki kada?

– Praėjusiais metais laimėjo gyventojo idėja – „Rekreacinė zona ir sveikatingumo takas Kauno tvirtovės III forte“. Pateikta idėja prasminga ir graži. Numatoma įrengti sveikatingumo taką, aikšteles atokvėpiui, sutvarkyti aplinką, tačiau tai išskirtinė teritorija ir numatomas veiklas reikia suderinti su įvairiomis įstaigomis, todėl šie metai yra paruošiamieji ir pagrindinis dėmesys tenka dokumentams rengti. Tikimės, kad, parengus dokumentus, idėjos įgyvendinimo darbai ilgai netruks, numatoma galutinį rezultatą visuomenei parodyti iki kitų metų vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Lietuvos Respublikos biudžetas suskirstytas vienodai, naiviai galvojant 10 metų pragyvens, o paskui jau parazitų bus prisidauginę ir taip pat chebra išbėgs nuo dabar karo kurstymo, propagandos, boikotavimo, agitavimo, visuomenės kurstymo. Tai dabar kvadratinių nusikalstoma gauja bus propaguojant terorizavimams ,organizuojant Dariui Žukauskui, Mindaugui Baršiui, iš teisėsaugos, klastojant dokumentus. Vienas toks iškrypėlis guolį darosi Kaune, Gričiupio seniūnijoje, Antano Baranausko gatvė, 12-54 bute, pasislėpęs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių