- Diana Krapavickaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sugiharos savaitės renginiai nenustoja žavėti Tekančios saulės šalies pažintiniais renginiais.
Ketvirtadienio vakaras buvo skirtas prisilietimui prie Japonijos skonių jūros.
Vienas japonų virtuvės išskirtinumų yra specifinė maisto kultūra: kulinarija japonų gyvenime dažnai prilyginama menui, todėl ir patiekalas tampa meno kūriniu. Japonai labai dažnai sako, kad valgyti reikia akimis.
HOF Hotel ir Azija Lt pristatomoje japonų virtuvės renginyje kelių rūšių japoniškos sakės, japoniškų likerių ir japoniško stiliaus užkandžių otsumami degustacija.
Ką įsivaizduojame patiekiant ant japonų stalo? Preciziškai pagaminti ryžiai, šviežia žuvis ir jūros gėrybės ir, žinoma, sušiai, kuriuos virtuvės šefai gaminti mokėsi iš tikrų tikriausių meistrų.
Šios degustacijos dalyviams buvo kiek kitaip. Japoniško stiliaus užkandžius ruošęs virtuvės šefas pabrėžė, kad tradicinė Japonijos virtuvė neįsivaizduojama be šviežios žuvies ir jūros gėrybių.
Jis pasistengė neatitoldamas nuo japoniškos virtuvės tradicijų pagaminti užkandžius iš tokios žuvies, kurią galima įsigyti Lietuvoje.
„Tiksliai nežinau, ką čia valgau, bet skanu ir įdomu“, - po kelių pirmųjų kasnių prisipažino viena degustacijos dalyvė.
Visiems išdalintose lėkštėse įsitaisiusios į strimėles panašios skirtingais būdais paruoštos žuvys, skrudintos krevetės, dubenėlis su lašišos gabaliukais padaže ir vištienos gabaliukų iešmelis.
„Lyg ir nieko ypatingo, bet skonis ne lietuviškas. Jaučiasi imbieras“, - atviravo kita moteris.
Japonams labai svarbus žmogaus ir gamtos santykis – šią harmoniją jie bando atskleisti ir gamindami maistą: stengiamasi neužgožti natūralaus žuvies, jūros gėrybių, mėsos ar daržovių skonio, gardinant jas įvairiausiais prieskoniais. Japonai siekia, jog patiekalų skonis būtų natūralus.
Degustacijai patiektus japoniško stiliaus užkandžius dalyviai maloniai nuplovė septynių rūšių alkoholiniais gėrimais.
Tradicinio japonų gėrimo - sakės - tradicijos ir istorija tęsiasi jau daugiau kaip 2 tūkst. metų.
„Priešingai nei daugelis galvoja, sakė neturi nieko bendro su degtine – tai natūraliai fermentuotas ryžių gėrimas, daug artimesnis vynui ar alui“, - pilstydamas gėrimą lietuvaičių žinių spragas pildė Japonijos gamintojo“Choya“ atstovas.
Sakės stiprumas siekia 15 laipsnių. Įdomus pats šio gėrimo gamybos procesas. Sakė gaminama fermentuojant valytus ryžius. Tuomet krakmolas verčiamas į cukrų specialių fermentų pagalba.
Pridėjus mielių, cukrus virsta į alkoholį. Šis gamybos procesas beveik nesiskiria nuo paprasto alaus gamybos. Tačiau keli esminiai skirtumai vis tik yra: gaminant alų naudojami mielių fermentai, tuo tarpu sakei reikalingas specialus pelėsis.
Po fermentacijos sakė filtruojama ir skanaujama.
Mažiau pažįstamas susirinkusiems degustacijoje buvo likeris Umeshu iš japoniškų slyvų rūšies ume. Dar po lašelį gėrimo Yuzu iš labai aromatingo citrusinio vaisiaus turinčio greiftrutų poskonį ir degustacijos finalui dubenėlis žaliosios arbatos iš Yaotsu kalnų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įžiebtos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos eglės: kuri gražiausia?3
Kaunas, Vilnius ir Klaipėda jau įžiebė savo Kalėdų eglutes. Nemažai žmonių diskutuoja, kuri žaliaskarė gražiausia, kuri gal turi trūkumų. ...
-
Su meile – nuo bendruomenės: Kauno senamiestyje suspindo eglutė5
16 metų pagrindinę Kauno eglę Rotušės aikštėje kūrusi menininkė Jolanta Šmidtienė šįkart pateikė improvizaciją: padabino eglę M. Valančiaus gatvėje. ...
-
Seserų benediktinių jubiliejus: kviečia džiaugtis kartu1
„Kasdien siunčiame maldas į dangų už kiekvieną žmogų“, – sako sesuo Gabrielė, priklausanti vienuolių bendruomenei, kuri dabar mini neeilinį jubiliejų. ...
-
Pienocentrą Kaune valdanti įmonė dėl paveldosaugos pažeidimų neteks miesto paramos3
Kauno Laisvės alėjoje esančių Pienocentro rūmų savininkas dėl Kultūros paveldo departamento (KPD) nustatytų fasado tvarkybos pažeidimų neteks miesto paramos, tačiau galės jos prašyti vėl, sako savivaldybė. ...
-
Įžiebtos Vilniaus ir Kauno Kalėdų eglės: kuri žaliaskarė jums gražesnė?22
Kaunas ir Vilnius jau įžiebė savo Kalėdų egles. Kaip ir kasmet, pasipylė diskusijos, kuri žaliaskarė šiemet gražesnė. ...
-
Energijos užtenka ir mokslams, ir savanorystei1
Ringaudiškis Antanas Venskūnas – Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) studentas, savanoris, mielai kimbantis tvarkyti fortus ir aktyvus Kauno rajono gyventojas. „Kauno diena“ kviečia iš arčiau susipažinti su Rindaugų bendr...
-
Kaune užbaigtos antrojo A. Meškinio tilto statybos30
Automagistralėje ties Kaunu baigtos antrojo A. Meškinio (Kleboniškio) tilto statybos, praneša „Via Lietuva“. ...
-
LSMU Kauno ligoninės ortopedai traumatologai pacientus priims šiuolaikiškose patalpose15
Iki šiol Gedimino gatvėje paslaugas teikę traumatologai ruošiasi įkurtuvėms naujose erdvėse Šilainiuose. Kauno miesto tarybai pritarus, baigtas statyti Ortopedijos traumatologijos korpusas su moderniomis operacinėmis, palatomis, kons...
-
Kauno rajone įžiebta Kalėdų eglė! (vaizdo įrašas)6
Penktadienio vakarą Raudondvario dvare įžiebta pagrindinė Kauno rajono Kalėdų eglė. ...
-
Literatūros vaidmuo krizės metu – kokią galią turi rašytojai?6
Įvairių krizių purtomoje Europoje ne vienus metus stebimas visuomenės susiskaldymas ir radikalių jėgų kilimas. Kokia rašytojų ir poetų įtaka susiklosčius šiai situacijai? Ar jie gali suteikti žodį nutildytiems balsams ir inicijuoti p...