Studentės iš Tekančios saulės šalies pamilo Kauną

Lietuvą ir Japoniją skiria tūkstančiai kilometrų, tačiau sieja panašūs žmonės – jie ne tik punktualūs ir santūrūs, bet ir panašiai kritiški savo šalių atžvilgiu, sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentės iš Japonijos.

Japonę sužavėjo sutartinės

Merginos iš Tekančios saulės šalies prisipažįsta – studijuoti Kaune jas atviliojo susidomėjimas lietuviška kultūra ir kalba.

"Chiune Sugihara buvo viena iš priežasčių, kodėl susidomėjau Lietuva, – sužinojau apie jį dar mokykloje. Gerbiu jo drąsą gelbėti žydus, rizikuojant savo karjera ir šeimos saugumu. Dabar Kaune vykstanti Sugiharos savaitė yra puiki galimybė lietuviams sužinoti daugiau apie Japoniją apskritai – suprasti, kad tai nėra tik sušių šalis", – tikina Yuka Okamoto, VDU studijuojanti politikos mokslus.

Y. Okamoto nusprendė atvykti į Lietuvą, nes ją sudomino šalies kultūra – gražūs tautiniai drabužiai, lietuvių liaudies dainos, šokiai. Pasak japonės, dalyvaudama VDU liaudies muzikos klubo veikloje, dainuodama lietuviškas sutartines, ji išmoko bendradarbiauti – kai žmonės dirbdami kartu atsižvelgia į kiekvieną komandos narį.

Pusmetį Lietuvoje jau praleidusi studentė tikina, kad lietuviai jai padarė teigiamą įspūdį – jie labai paslaugūs, pagelbėja, net jei nemoka angliškai, o su diskriminacija susidurti neteko. Kita vertus, į akis iškart krito vietinių santūrumas – paprastai šypseną gali išvysti nebent tuomet, kai bandai kalbėti lietuviškai, sako ji.

Lietuva yra be galo graži šalis – buvau Vilniuje, iš ten atvykau į Kauną. Labai gražūs kraštovaizdžiai.

Nekalba apie pranašumus

Yukai pritaria ir VDU japonų kalbos ir kultūros dėstytoja Kayako Takagi, šiuo metu universitete dar ir studijuojanti švietimo vadybos magistrantūroje. Anot jos, lietuviai yra protingi, tačiau kuklūs ir tylūs, net ir jauni studentai, kuriuos prakalbinti semestro pradžioje būna sunku. Kita vertus, tuo jie labai panašūs į japonus, kaip ir kai kuriais kitais bruožais.

"Man atrodo, kad Lietuvos jaunimas nepakankamai didžiuojasi savo šalimi, sako, kad jie "iš mažo Europos kaimo", nekalba apie Lietuvos pranašumus. Liūdna, tačiau jaunoji Japonijos karta yra panaši – jie jaučiasi prislėgti, sako, kad Japonijoje nėra ateities. Kad ir kaip būtų, dėl visų panašumų, kai kuriems lietuviams, studijuojantiems Japonijoje, lengviau ten pritapti", – pasakojo K. Takagi.

Pirmą kartą Kaune K. Takagi apsilankė dar prieš šešerius metus, dalyvaudama mainų programoje – ji neslepia per tą laiką pastebėjusi akivaizdžių teigiamų pokyčių: šiandien miestas švaresnis, draugiškesnis turistams, kavinėse užsieniečiai aptarnaujami taip pat geriau. Pirmo apsilankymo metu jai didelį įspūdį paliko miesto grožis, architektūra – santykis tarp gražių europietiškų ir neišvaizdžių sovietinio laikotarpio pastatų. "Čia aptikau labai specifinę atmosferą, kokios nejutau jokioje kitoje Europos šalyje", – teigia japonė.

Lietuvių kalba – sunki

Lietuvoje dėstanti ir studijuojanti K. Takagi mūsų šalimi susidomėjo dar paauglystėje – ją patraukė visas Baltijos regionas, todėl, pamačiusi galimybę VDU studijuoti Baltijos regiono kultūrą, mergina nusprendė jos nepraleisti.

K. Takagi, Y. Okamoto ir jų tautietė Rio Kokuta, kuri ką tik atvyko studijuoti VDU pagal mainų programą, sutaria, kad mokytis lietuvių kalbos yra labai sunku – ne tik dėl sudėtingos gramatikos ir linksnių, bet ir todėl, kad japonams kyla keblumų dėl tarimo. Tačiau studentės įsitikinusios, kad mokytis verta, kadangi tai tiesiausias kelias susirasti draugų.

"Lietuva yra be galo graži šalis – buvau Vilniuje, iš ten atvykau į Kauną. Labai gražūs kraštovaizdžiai. Vienintelis neigiamas dalykas yra sunkumai bendraujant angliškai, tačiau aš jau mokausi lietuvių kalbos, ji man patinka. Būtent dėl kalbos ir atvykau – mane domino problema, kai vaikai, kurių gimtoji kalba nėra japonų, jaučiasi neužtikrintai Japonijoje, todėl nusprendžiau pasigilinti į ją iš kitų šalių perspektyvos", – paaiškino R. Kokuta, nuo rugsėjo studijuojanti VDU Humanitarinių mokslų fakultete.

Tuomet atvykau čia ir radau daug žalumos – iškart pasakiau: gražu, myliu Kauną.

Laisvu nuo studijų ir paskaitų metu viešnios iš Japonijos džiaugiasi šalies gamta ir svetingais miestais – važinėjasi dviračiais, lankėsi Klaipėdoje, Druskininkuose, Vilniuje, Trakuose. "Prieš atvykdama į Kauną, gyvenau Tokijuje – ten prie mano namų nebuvo daug gamtos, todėl patyriau daug streso. Tuomet atvykau čia ir radau daug žalumos – iškart pasakiau: gražu, myliu Kauną", – sakė K. Takagi.

Čia gera gyventi

Kalbėdamos apie maistą, pašnekovės neslėpė, kad lietuviška virtuvė – šaltibarščiai, cepelinai, bulviniai blynai – joms patinka.

Kita vertus, į akis merginoms krito vienos daržovės perteklius.  "Kartais atrodo, kad jau per daug: atsiverti meniu, o ten visame puslapyje visur vien bulvės, bulvės, bulvės. Tačiau man patinka", – juokėsi Y. Okamoto. Japonėms taip pat buvo netikėta, kad lietuviškuose prekybos centruose galima rasti japoniško maisto.

"Pirmasis įspūdis labai geras – Lietuva man labai patinka, todėl, jei atsiras galimybė čia dėstyti japonų kalbą, manau, galėčiau pasilikti, čia gera gyventi", – paklausta apie ateities planus sakė R. Kokuta. Y. Okamoto ir K. Takagi prisipažino planuojančios grįžti į gimtinę, tačiau Lietuvos nepamirš – čia gyventi joms labai patinka.


Studentai iš užsienio

Vytauto Didžiojo universitete į bakalauro, magistrantūros ir dvigubo diplomo bei jungtines studijų programas šį rudenį buvo priimta beveik 300 studentų iš užsienio. Iš viso VDU dabar studijuoja daugiau nei 600 užsieniečių – beveik 150 daugiau nei praėjusiais metais.


Šiame straipsnyje: JaponėsStudentėsVDU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių