Stojančiųjų į Kelių inžineriją skatinimui – verslo stipendijos

  • Teksto dydis:

Paskutinius šešerius metus Lietuvoje Kelių inžinerijos studijų programos studentų skaičius mažėjo, tačiau jų poreikis auga, ypač įvertinant artėjančius strateginius „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“ projektus. Matydamas šią situaciją, verslas sklaido mitus apie profesiją ir steigia skatinamąsias stipendijas būsimiems kelių inžinieriams.

Kelių inžinierių poreikis didėja kasmet

Kauno technikos kolegija (KTK), inžinierius ruošianti daugiau nei šimtmetį, šiandien yra viena iš pagrindinių kelių inžinierių kalvių Lietuvoje, turinti ilgametes tradicijas, modernią bazę ir laboratorijas. Tačiau augantis Kelių inžinerijos absolventų poreikis skatina ieškoti bendrų sprendimų su verslu kaip bendromis jėgomis populiarinti šią specialybę.

Pasak AB „Eurovia Lietuva“ generalinio direktoriaus Stanislavo Kablio, kurio vadovaujama įmonė kolegijos studentams skyrė 2 tūkst. eurų stipendijoms nuo ateinančio rudens semestro, ne tik aukštosios mokyklos, bet ir verslas privalo būti socialiai aktyvus ir prisidėti prie būsimų specialistų ruošimo. Kelininkų įmonės vadovas pabrėžia, kad stipendijomis nėra siekiama įpareigoti studentus ateiti dirbti būtent pas juos, tačiau norima suteikti galimybę kiekvienam iš didesnio ar mažesnio miesto pasirinkti ir studijuoti inžinerinius mokslus.

KTK nuotr.

„Esame socialiai atsakinga ir aktyvi įmonė bei norime daugiau prisidėti ugdant jaunąją studentų kartą. Tad buvo tikrai paprasta apsispręsti skirti stipendijas studentams, kurie nori dirbti šioje sferoje, stengiasi ir savo pavyzdžiu užkrečia kitus. Tokiems žmonėms mūsų įmonės durys visada atviros“, – sakė jis.

S. Kablio teigimu, specialistų poreikis yra labai didelis, o kai kuriuose regionuose juos pritraukti yra dar sudėtingiau.

„Specialistų reikia visada. Dalis studentų nubyra, dalis pereina į kitas sritis, dar kiti tiesiog persikelia gyventi kitur. Galbūt Kaune ir Kauno regione situacija yra šiek tiek geresnė. Tačiau gerus Kauno technikos kolegijos specialistus, kurie turi daug praktikos statybų aikštelėje ir reikalingų žinių, pritraukti į Vilnių ar Klaipėdą yra sudėtinga.

Šiandien reikėtų, kad kasmet būtų paruošiama bent po kelis šimtus studentų, nes poreikis auga. Lietuvoje bus vystomi „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“ projektai, taip pat kasmet didėja pervežimų srautai, reikia kelių priežiūros ir t.t. Tad ši specialybė tikrai yra ilgalaikė ir perspektyvi“, – mano S. Kablys.

Viena moderniausių sričių

Nors profesija, darbo priemonės ir pats sektorius per paskutinį dešimtmetį pasikeitė kardinaliai, daugelis vis dar vadovaujasi senais stereotipais. Tai, pasak AB „Eurovia Lietuva“ vadovo, yra vienas didžiausių iššūkių, ieškant jaunų specialistų.

„Daugelis vis dar mano, kad kelių inžinieriai visą dieną stovi dulkėse ir dirba prie karšto, smirdinčio asfalto. Vis dar turime įdėti labai daug pastangų, kad sugriautume šiuos mitus.

Dabar darbo sąlygos yra tikrai puikios. Sektorius yra vienas moderniausių, daugelis procesų yra skaitmenizuoti, dirbame su 3D technologijomis, darbuotojai turi šiuolaikiškas darbo vietas ir kasdien dideliais žingsniais žengiame pirmyn. Šios srities specialistai gauna daug papildomų naudų, tokių kaip automobiliai ir kt., o darbo užmokestis startuoja nuo 1,5-2 tūkst. eurų į rankas.

Šiandien kelių inžinierius turi būti ambicingas, kūrybingas ir iššūkių nebijantis žmogus. Matyti projektą brėžiniuose yra viena, tačiau nuvykus į vietą dažnai laukia siurprizai. Atrodo, kuo žvyrkelis gali skirtis dešinėje ir kairėje pusėje. O visgi gali. Visur reikalingi individualūs vandens nuvedimo sprendimai, vienaip reikia dirbti palijus, kitaip, kai žemė perdžiūvusi, ar šąlant, sningant.

Norint darbą atlikti gerai, visada reikia įvertinti labai daug detalių, priimti sprendimus čia ir dabar. Taip pat inžinieriai visada ieško būdo, kaip darbus atlikti inovatyviau, sumažinti kaštus, padaryti, kad būtų patogu ir t.t. Tai darbas, kuris reikalauja labai daug kūrybingumo“, – teigė S. Kablys.

KTK nuotr.

Pasak AB „Eurovia Lietuva“ vadovo, jauni žmonės šioje sferoje turi itin plačias karjeros galimybes, tačiau pirma reikia atrasti save.

„Mūsų įmonėje regionų vadovais dirba labai jauni žmonės, kuriems dar nėra net keturiasdešimt. Manau, tai greita karjera. Tačiau reikia žinoti, ko nori. O suprasti savo norus gali padėti praktika. Galima ateiti, pamėginti save vienoje srityje, antroje, trečioje, ir pinigų užsidirbti, ir žinoti, ar čia tavo vieta ir ar būsi laimingas dirbdamas tokį darbą“, – studijų programos „Kelių inžinerija“ perspektyvas atskleidė AB „Eurovia Lietuva“ direktorius S. Kablys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių